Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Νέα συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για τη διαμεταγωγή ευαίσθητων ψηφιακών δεδομένων (data) πολιτών και επιχειρήσεων

FT: Νέα συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για τη διαμεταγωγή ευαίσθητων ψηφιακών δεδομένων (data) πολιτών και επιχειρήσεων
Πόσο αξιόπιστη λύση μπορεί να είναι μια γραπτή διαβεβαίωση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ότι δεν θα «παρακολουθούν μαζικά» δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών;
Σε νέα συμφωνία διαμεταγωγής ευαίσθητων προσωπικών ψηφιακών δεδομένων μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού Ωκεανού και αποθήκευσής τους (data transfer and storage), κατέληξαν την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, προς μεγάλη ανακούφιση των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσών όπως το Facebook και η Google, που ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν να αποθηκεύουν δεδομένα τους σε εξυπηρετητές (servers) επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Σύμφωνα με τους βρετανικούς Financial Times (FT), στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη, ένας κορυφαίος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ θα παράσχει γραπτή διαβεβαίωση, ότι η χώρα του θα απόσχει από «άνευ ορίων μαζική παρακολούθηση» Ευρωπαίων πολιτών όταν δεδομένα τους αποστέλλονται από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.
Απίστευτα πρόχειρη λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί, αλλά αληθινή.
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν τη νέα συμφωνία «ασπίδα ιδιωτικότητας Ε.Ε.-ΗΠΑ» (EU-US privacy shield) θα υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, για να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζουν μέτρα προστασίας δεδομένων εφάμιλλα αυτών που υφίστανται στην Ε.Ε..
data centreΣε περίπτωση κατά την οποία ένας Ευρωπαίος πολίτης θεωρήσει ότι τα προσωπικά του δεδομένα δεν έτυχαν της κατάλληλης ασφαλούς επεξεργασίας, θα μπορεί να προσφύγει σε διαμεσολαβητή με έδρα τις ΗΠΑ.
Εκτιμάται, ότι ο τερματισμός της διατλαντικής διαμεταγωγής ψηφιακών δεδομένων θα αφαιρούσε ετησίως 0,4% από το ΑΕΠ της Ε.Ε., λόγω του υψηλού κόστους που θα συνεπαγόταν η υποχρεωτική αποθήκευση δεδομένων μόνον εντός Ε.Ε..
Η νέα συμφωνία αντικαθιστά προηγούμενη αντίστοιχη συμφωνία που καθόριζε τη διαμεταγωγή ψηφιακών δεδομένων μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ - γνωστή με την ονομασία «ασφαλής λιμένας» (safe harbour) - η οποία είχε κριθεί παράνομη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από προσφυγή σε αυτό Αυστριακού φοιτητή, μεταξύ άλλων βασιζόμενο σε αποκαλύψεις του Edward Snowden περί γιγαντιαίου προγράμματος παρακολούθησης των Ευρωπαίων πολιτών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Η ακύρωση της συμφωνίας safe harbour είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό νομιμότητας, ασάφειας και αυτοσχεδιασμού στον κόσμο της παροχής υπηρεσιών πληροφορικής, μεταξύ άλλων επηρεάζοντας τη χώρα στην οποία θα πρέπει να αποθηκεύονται δεδομένα επιχειρήσεων (φωτογραφίες, ηλεκτρονικά μηνύματα, αποδείξεις μισθοδοσίας κ.α.).
Αυτό, στην εποχή του υπολογιστικού νέφους (cloud), στο οποίο τμήματα πληροφοριών της ίδιας συλλογής δεδομένων αποθηκεύονται σε διάφορα κέντρα ψηφιακών δεδομένων (data centres) ανά την υφήλιο.
Όπως επισημαίνουν οι FT, η νέα συμφωνία σε καμία περίπτωση δεν έτυχε θερμής υποδοχής από οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της διατήρησης της ιδιωτικότητας των ψηφιακών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ δεν αποκλείονται νέες προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ακύρωσή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης