Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Τα αρνητικά επιτόκια «έρχονται» και στις ΗΠΑ - Τα στελέχη της Fed προετοιμάζουν το έδαφος

Phoenix Capital: Τα αρνητικά επιτόκια «έρχονται» και στις ΗΠΑ - Τα στελέχη της Fed προετοιμάζουν το έδαφος
Μετά την Ιαπωνία, τα αρνητικά επιτόκια σύντομα και στις ΗΠΑ
Την πρόβλεψη ότι τα αρνητικά επιτόκια «έρχονται» σύντομα και στις ΗΠΑ διατυπώνει έκθεσή της η ανεξάρτητη εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital Investment (PCI).
Αναλυτικότερα, η Phoenix Capital υπενθυμίζει στην έκθεσή της ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal reserve - Fed) προσπαθεί πάντα να προετοιμάσει τις αγορές για τις όποιες αποφάσεις ετοιμάζεται να λάβει, ορισμένες φορές αρκετούς μήνες προτού λάβει αυτές τις αποφάσεις.
Εν ολίγοις η ανεξάρτητη εταιρεία επενδυτικών μελετών συμπυκνώνει αυτό που θέλει να πει στην φράση: «Η Fed δεν θα εκπλήξει ποτέ τις αγορές».
Αντιθέτως τις προετοιμάζει αρκετό για τις αποφάσεις, όπως συνέβη και το 2013, επισημαίνει η Phoenix Capital, αλλά όπως συμβαίνει και τώρα…
Και συνεχίζει: «Αν η Fed προετοιμάζει κάτι καινούριο, ιδίως κάτι καινούριο με πολιτικό αντίκτυπο, θα προχωρήσει σε πολλές ενδείξεις και υπονοούμενα, πολύ προτού τελικά το αποφασίσει».
Με βάση τα ανωτέρω, η Phoenix Capital τονίζει ότι ίσως πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο η Fed να προετοιμάζει το έδαφος για μείωση των επιτοκίων σε αρνητικά επίπεδα!
Πιο συγκεκριμένα επισημαίνει τα ακόλουθα στοιχεία:
1. Η Fed αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πολιτικής αρνητικών επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου του 2015
2. Τον Οκτώβριο του 2015 ο πρόεδρος της Fed NY, Bill Dudley, ανέφερε τα αρνητικά επιτόκια ως «μια επιλογή», η οποία «δεν είναι της παρούσης»
3. Ο Narayana Kocherlakota, πρόεδρος της Fed Minneapolis, τόνισε ότι η Fed πρέπει «να εξετάσει τα αρνητικά επιτόκια»
4. Τον Φεβρουάριο του 2016 ο αντιπρόεδρος της Fed, Stanley Fischer, σημείωσε, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ότι η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων λειτουργεί «καλύτερα από ό,τι ανέμενα»
Σε αυτό το σημείο η Phoenix Capital εφιστά την προσοχή στο ότι ο Fischer δεν παραδέχθηκε απλώς ότι τα αρνητικά επιτόκια λειτουργούν, αλλά αυτό που τον ξαφνιάζει είναι το πόσο καλά λειτουργούν.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο Fischer κρατάει αυτή την στιγμή τη θέση που κρατούσε η Janet Yelln, προτού γίνει πρόεδρος της Fed, κάτι που ίσως του δίνει προβάδισμα στον να γίνει ο διάδοχός της στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2018, όταν και λήγει η θητεία της.
Σημειώνει, δε, ότι πριν από τον Σεπτέμβριο ποτέ η Fed δεν είχε μιλήσει για αρνητικά επιτόκια.
«Τα αρνητικά επιτόκια έρχονται στις ΗΠΑ», καταλήγει η Phoenix Capital, προσθέτοντας ότι έρχονται ως «όπλο» της Fed κατά των μετρητών, καθώς εδώ και χρόνια προσπαθεί να ωθήσει τους επενδυτές και καταθέτες στα ομόλογα και τις μετοχές, assets που ενέχουν κινδύνους.
Αυτό που φαίνεται να παραβλέπει, εντούτοις, είναι ότι υπάρχουν δύο διέξοδοι: το φυσικό χρήμα και ο χρυσός.
Ή μάλλον δεν το παραβλέπει, καθώς προσπαθεί να καταστήσει το πρώτο άχρηστο και παρεμβαίνει στις τιμές του δεύτερου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης