Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Ξεκάθαρη μετατόπιση της Ευρώπης προς το μη τραπεζικό δανεισμό

Standard and Poor's: Ξεκάθαρη μετατόπιση της Ευρώπης προς το μη τραπεζικό δανεισμό
Οι αλλαγές στους κανόνες για περιορισμό του συστημικού κινδύνου θα καταστήσουν ευκολότερο για τους θεσμικούς επενδυτές να επενδύουν σε εταιρικό χρέος απευθείας
Υπάρχει μία απόλυτη διαφορά ανάμεσα στις αγορές κεφαλαίου της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Στις πρώτες ο τραπεζικός δανεισμός ακόμη κυριαρχεί, με σχεδόν το 70% της εταιρικής οικονομίας να προέρχεται από τα παραδοσιακά τραπεζικά κανάλια.
Στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι αντίστροφα.
Αυτές οι τάσεις βρίσκονται στα πρόθυρα μεγάλων αλλαγών.
Το Νοέμβριο του 2015, το Ινστιτούτο της McGraw Hill Financial ήταν χορηγός σε μία συνάντηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με την ενοποίηση των αγορών κεφαλαίου, ειδικά σχεδιασμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διευκολύνει το μη τραπεζικό δανεισμό προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
Αλλά μία πρόσφατη έκθεση της Standard & Poor's Ratings δείχνει ότι η κινητικότητα στο μη τραπεζικό δανεισμό ήδη αυξανόταν όταν η Κομισιόν ανακοίνωσε τα σχέδιά της το φθινόπωρο.
Όπως λέει και η έκθεση στην πρώτη της παράγραφο, υπήρξε «σημαντική μεταβολή στην εστίαση» της προέλευσης των κεφαλαίων στη μεσαία αγορά της Ευρώπης.
Τα στοιχεία της έκθεσης αφορούν την περίοδο μέχρι και το 2014.
Η έκθεση υπογράφεται από τους Taron Wade, Alexandria Krief και Mark Waehrisch της Standard & Poor's Ratings.
Ο Waehrisch, που συμμετείχε και στη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης, είπε ότι η αύξηση στο μη τραπεζικό δανεισμό στην Ευρώπη είχε τις ρίζες της στην οικονομική κρίση.
«Αυτή ανάγκασε τις τράπεζες να κόψουν το ρυθμό τους και να μειώσουν την έκθεσή τους στο δανεισμό», σημειώνει ο ίδιος.
«Οι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο τον περιορισμό του συστημικού κινδύνου που προέρχεται από τα ιδρύματα, τη δομή των αγορών, συγκεκριμένα επενδυτικά και οικονομικά προϊόντα.
Οι τράπεζες είναι πλέον λιγότερο πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένες κατηγορίες κινδύνου, καθώς οι προϋποθέσεις για τα κεφάλαια των τραπεζών έχουν καταστήσει πιο κοστοβόρα για αυτές την επέκταση του δανεισμού».
Και στην απέναντι πλευρά υπάρχουν οι θεσμικοί επενδυτές που κυνηγούν τις αποδόσεις σε μία αγορά όπου η ανάπτυξη του ΑΕΠ έχει παραμείνει άτονη.
«Οπότε σήμερα μια πλειάδα επενδυτών με μεγάλη ρευστότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με περιορισμένη ζήτηση για χρηματοδότηση χρέους», λέει ο Waehrisch.
«Αυτό καθιστά βασικά οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική χρηματοδοτική λύση έναν πιθανώς ελκυστικό επενδυτικό στόχο αυτή τη στιγμή», σημειώνει.
Τονίζει επίσης ότι η επιστροφή σε πιο φυσιολογική ανάπτυξη και επιτόκια θα μπορούσε να αντιστρέψει την κατάσταση.
«Η αναζήτηση για αποδόσεις θα συνεχιστεί για λίγο διάστημα, εάν όλα τα υπόλοιπα παραμείνουν ως έχουν», λέει ο Mark Waehrisch.
Με επιπλέον αλλαγές στους κανόνες ενόψει, όπως την οδηγία Solvency II που θα επηρεάσει τις ασφαλιστικές εταιρείες.
«Αυτές οι αλλαγές θα καταστήσουν τελικά ευκολότερο για τους θεσμικούς επενδυτές να επενδύουν σε εταιρικό χρέος απευθείας και η προσδοκία μας είναι ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μία σταδιακή μετατόπιση μακριά από τον τραπεζικό δανεισμό, ακόμη και εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να ανεβαίνουν».
Υπάρχει ακόμη μία καμπύλη εκμάθησης για τους μη τραπεζικούς δανειστές, η οποία επιταχύνεται.
Για παράδειγμα, σε μία πρόσφατη συζήτηση που διοργάνωσε η Standard & Poor's Ratings σχετικά με αυτό το θέμα, επισημάνθηκε η ευελιξία των μη τραπεζικών δανειστών.
«Οι δανειστές παίρνουν τώρα το χρόνο που χρειάζονται για να καταλάβουν την πολύπλοκη ιστορία του δανεισμού και να προσφέρουν όρους φτιαγμένους ειδικά για τις ξεχωριστές απαιτήσεις κάθε μεσαίου δανειστή», λέει η έκθεση της S&P σχετικά με κάποια από τα θέματα που ακούστηκαν στη συζήτηση.
«Αυτό παρέχει την ευκαιρία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε πιο κατάλληλες, φτιαγμένες στα μέτρα τους χρηματοδοτικές λύσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης