Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα 4η πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο - Πρώτη με διαφορά η Βενεζουέλα, ακολουθούν Αργεντινή, Ν. Αφρική

Η Ελλάδα 4η πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο - Πρώτη με διαφορά η Βενεζουέλα, ακολουθούν Αργεντινή, Ν. Αφρική
Ο δείκτης δυστυχίας, που συνδυάζει πληθωρισμό και ανεργία, δείχνει ότι τόσο πέρυσι όσο και φέτος η κατάσταση δεν παρουσιάζει κάποια βελτίωση
Χάρις στον καλπάζοντα πληθωρισμό της η Βενεζουέλα πιθανότατα θα διατηρήσει τη θλιβερή πρωτιά του να είναι η πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο για δεύτερη χρονιά, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, ενώ η Ελλάδα, κυρίως λόγω της υψηλής ανεργίας καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, την οποία είχε και το 2014.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg, με πληθωρισμό 98,3% το 2015, σε συνδυασμό με μία ανεργία της τάξης του 6,8%, έδωσαν στη Βενεζουέλα την πρώτη θέση στη λίστα του 2015.
Χωρίς να διαφαίνεται κάποια διέξοδος για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία της Βενεζουέλας, καθώς το Bloomberg σε έρευνά του προβλέπει αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 152% και ανεργία κοντά στο 7,7%, οι οικονομολόγοι που ερωτήθησαν για το 2016 προβλέπουν ότι η χώρα θα παραμείνει η πλέον δυστυχισμένη στον κόσμο και το 2016.
Η λίστα με τις 63 χώρες συντίθεται από την πρόσθεση της ανεργίας και του πληθωρισμού μίας χώρας, ένας υπολογισμός που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια και όπου ο μεγαλύτερος δείκτης δείχνει και μεγαλύτερη δυστυχία.
Η επίδοση του 159,7 της Βενεζουέλας είναι τετραπλάσια από εκείνη της δεύτερης Αργεντινής.
Η παγκόσμια υποχώρηση των τιμών αργού υπήρξαν ιδιαίτερα καταστροφικές για τη Βενεζουέλα, όπου το πετρέλαιο αντιστοιχεί στο 95% των εξαγωγών.
Τα μειούμενα έσοδα επιδεινώνουν περαιτέρω τις πιέσεις στον προϋπολογισμό, καθώς η Βενεζουέλα χρωστάει περίπου 10 δισ. δολ. σε ομόλογα στο εξωτερικό που πρέπει να αποπληρωθούν φέτος.
Ενώ η Βενεζουέλα και η Αργεντινή έχουν να αντιμετωπίσουν το τέρας του πληθωρισμού, οι υπόλοιπες χώρες που κλείνουν την πρώτη πεντάδα προσπαθούν εναγωνίως να σταματήσουν την ξέφρενη πορεία της οικονομίας.
Πρόκειται για τη Νότιο Αφρική, την Ελλάδα και την Ουκρανία.
Αλλού στον κόσμο υπήρξαν ιστορίες επιτυχίας, όπως εκείνη της Πολωνίας που έκλεισε το 2015 στη θέση 42, όταν οι προβλέψεις στην αρχή της χρονιάς έκαναν λόγο ότι η χώρα θα βρεθεί στη θέση 19.
Στην αντίπερα όχθη, η Ταϊλάνδη παρέμεινε η πιο ευτυχισμένη οικονομία στον κόσμο, ενώ η πρωτοεμφανιζόμενη Σιγκαπούρη έρχεται δεύτερη στο δείκτη ευτυχίας.
Ελβετία, Ταϊβάν και Ιαπωνία αναμένεται ότι θα συμπληρώσουν την καλύτερη πεντάδα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης