Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μπροστά στην πόρτα του ΔΝΤ-ΕΕ η Ελλάδα - Αγορές και 12 ξένοι θεωρούν μονόδρομο την ενεργοποίηση του μηχανισμού

Μπροστά στην πόρτα του ΔΝΤ-ΕΕ η Ελλάδα - Αγορές και 12 ξένοι θεωρούν μονόδρομο την ενεργοποίηση του μηχανισμού
(upd 4) Ίσως και αύριο τελικά να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα στο άτυπο συμβούλιο του Eurigroup στην πρωτεύσουσα της Ισπανίας, τη Μαδρίτη. Με τα spreads να έχουν εκτοξευθεί πάνω από 420 μονάδες βάσης, τα CDS να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι ανησυχίες στη Νότια Ευρώπη (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) να εντείνονται για την Ελλάδα καθίσταται μονόδρομος η προσφυγή της στην ΕΕ-ΔΝΤ καθώς με βάση τα τωρινά δεδομένα η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Πλέον είναι θέμα ελάχιστου χρόνου η Ελλάδα να ζητήσει την προστασία της ΕΕ-ΔΝΤ. Νωρίτερα, το www.bankingnews.gr σημείωνε ότι ...
Το σύμπαν συνομωτεί εις βάρος μας και μας δείχνει την πόρτα του ΔΝΤ για την περίφημη διάσωση καθώς η παροχή δανείων από την ΕΕ ίσως να αποδειχθεί πιο περίπλοκη και γραφειοκρατική διαδικασία. Από την Κυριακή που ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας τίποτα δεν άλλαξε. Ο ένας μετά τον άλλο οι αναλυτές χτυπάνε την πλάτη στην Ελλάδα και ομοιάζουν με το αναπόφευκτο την προσφυγή της στο ΔΝΤ, την μόνη «εγγύηση» στο πρόσωπο μας  μόνο την ύπαρξη του «μηχανισμού στήριξης» επικαλούνται. Ζητούν να «αγοράσουμε τον χρόνο» μέσω της ενεργοποίησης του «μηχανισμού στήριξης»..... Την Παρασκευή πάντως συνεδριάζει το Ecofin και εκεί αναμένεται να αποσαφηνισθούν πολλές από τις ασάφειες του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος. Πόσα χρήματα μπορεί να δανεισθεί η Ελλάδα; 30 δισ 45 δισ 90 δισ ; Πως κατανέμονται στο έτος ή στην 3ετία; Εφόσον απαιτούνται εγκρίσεις από κοινοβούλια μήπως πρόκειται για μια γραφειοκρατική διαδικασία; Αν απαιτούνται εγκρίσεις μήπως η λύση ΔΝΤ είναι πιο άμεση; Όλα αυτά τα ερωτήματα τίθενται και θα τεθούν επι τάπητος.
Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι εκτιμήσεις που προτείνουν στην Ελλάδα να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της.
Πολλοί διπλωμάτες παραλληλίζουν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης με την κίνηση του Oskar Lafontaine, καθώς ολοένα και κερδίζει έδαφος η άποψη ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, σε αντίθεση με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων που θα βυθίσουν ακόμη περισσότερο σε ύφεση την ελληνική οικονομία αναφέρει η Barclays.
Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να αναμένει η Ελλάδα έγκριση του πακέτου από τα εθνικά κοινοβούλια, δήλωσε ο αναλυτής David Schnautz της Commerzbank, προσθέτοντας ότι εάν σε ένα κοινοβούλιο υπάρξει εμπλοκή τότε ο μηχανισμός μπορεί να καταρρεύσει πολύ πιο γρήγορα από όσο εκτιμούμε.
Από τη μεριά του ο Luva Jellinek της ANZ Banking Group, επισημαίνει ότι εάν ήταν η ελληνική κυβέρνηση θα κάλυπτα τις δανειακές ανάγκες των επόμενων μηνών με την βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να υποχωρήσουν τα spread και θα ξανά απευθυνόταν στις διεθνείς αγορές το 2011.
Χωρίς να περιμένει την αποτυχία μίας επιπλέον δημοπρασίας η KBC Bank συστήνει στην Ελλάδα να ζητήσει άμεσα βοήθεια από την ΕΕ. Αν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν υποχωρήσουν σε μεγάλο βαθμό και σύντομα, «πράγμα αμφίβολο», η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αντλήσει χρήματα από τις αγορές για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, αναφέρει η KBC Bank.
Η Fitch Ratings από τη μεριά της αναμένει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.  
Η  Goldman Sachs πιστεύει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανειστεί από το πακέτο, ενώ θέτει θέμα προσφυγών στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το σταθερό επιτόκιο του πακέτου, θεωρώντας ότι είναι χαμηλό σε σχέση με εκείνο της αγοράς.
Η Unicredit εκτιμά επίσης ότι είναι θέμα ημερών να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του ΔΝΤ για την εφαρμογή κάποιου προγράμματος. Σύμφωνα με την ίδια, το βασικότερο εμπόδιο είναι να συμφωνήσει η Ελλάδα με τους όρους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Η Citigroup από τη μεριά της θεωρεί ότι αν και η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την Ελλάδα δεν ενδείκνυνται επί του παρόντος, καθώς το κόστος δανεισμού που προβλέπεται είναι ιδιαίτερα υψηλό, παρ’ όλα αυτά, παραδέχεται ότι οι ανάγκες δανεισμού της χώρας είναι τόσο ψηλές που τελικώς θα την οδηγήσουν στην πόρτα της ΕΕ έως το τέλος του έτους.
Σε περίπτωση ανεπαρκούς πρόσβασης στις αγορές, η Ελλάδα θα αναγκαστεί σε χρήση και των δύο πακέτων βοήθειας –τόσο της ΕΕ όσο και του ΔΝΤ επισημαίνει η Deutsche Bank.
«Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην αγορά ομολόγων, αυξάνονται οι πιθανότητες να υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει στρατηγική και να ζητήσει στήριξη», αναφέρει η Nomura.
Η Credit Agricole φαίνεται πιο ήπια στις εκθέσεις της καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της το 2010, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η HSBC, η οποία θεωρεί ότι το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ αναμένεται να εξομαλύνει την κατάσταση σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ωστόσο η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις για τη μείωση του ελλείμματος της και μετά το 2010.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης