Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Ο ανταγωνισμός των κεντρικών τραπεζών στις ισοτιμίες τις οδηγεί σε «αγώνα μέχρι τον πάτο»

Standard & Poor's: Ο ανταγωνισμός των κεντρικών τραπεζών στις ισοτιμίες τις οδηγεί σε «αγώνα μέχρι τον πάτο»
Τέσσερις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες - Ελβετία, Δανία, Σουηδία και η ίδια η κεντρική τράπεζα του ευρώ (ΕΚΤ) - μαζί και η ιαπωνική, διαθέτουν αρνητικά επιτόκια
«Θαρραλέες» χαρακτηρίζει ο διεθνής οίκος Standard & Poor's (S&P) τις πρόσφατες αποφάσεις κεντρικών τραπεζών (BoJ, ΕΚΤ) να οδηγήσουν σε αρνητικό επίπεδο τα παρεμβατικά τους επιτόκια, όμως το γεγονός ότι οι αντίστοιχες κινήσεις τους δεν είναι συντονισμένες δεν αποκλείεται να οδηγήσει την κατάσταση σε έναν «αγώνα μέχρι τον πάτο».
Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή του ο S&P, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα τέσσερις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες - Ελβετία, Δανία, Σουηδία και η ίδια η κεντρική τράπεζα του ευρώ (ΕΚΤ) - έχουν μέχρι στιγμής υιοθετήσει αρνητικά παρεμβατικά επιτόκια για τα νομίσματα που εποπτεύουν, ενώ στις 29 Ιανουαρίου 2016 στον κατάλογο προστέθηκε εντελώς απρόσμενα και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ).
Σύμφωνα με τον S&P η απόφαση της BoJ είναι προφανές ότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω συρρίκνωση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων σε πολλές διεθνείς αγορές από την Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία.
Για τις πέντε κεντρικές τράπεζες που έλαβαν τη γενναία απόφαση μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων τους σε αρνητικό επίπεδο, αυτή στέλνει το μήνυμα στις αγορές ότι θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που βρίσκεται στη διάθεσή τους για να επιτύχουν τους πληθωριστικούς τους στόχους.
Το πρόβλημα με αυτό, είναι ότι όλες οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών αντιμετωπίζουν παρόμοιες αποπληθωριστικές πιέσεις λόγω των αδύναμων τιμών των βασικών εμπορευματικών αγαθών και διαθέτουν το ίδιο κίνητρο να χρησιμοποιήσουν τη συναλλαγματική τους ισοτιμία για να τονώσουν τον πληθωρισμό τους.
Αυτός ο αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των ανεπτυγμένων αγορών να ανασχέσουν την ανατίμηση των νομισμάτων που εποπτεύουν έναντι των κυριοτέρων άλλων νομισμάτων, σηματοδοτεί μία νέα φάση στην παγκόσμια χρηματο-οικονομική κρίση.
Όπως καταλήγει ο S&P, τελικά οι ανεξάρτητες, ασυντόνιστες προσπάθειες εξασθένησης των νομισμάτων τους, θα μπορούσε να οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες σε έναν ανεπιθύμητο «αγώνα μέχρι τον πάτο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης