Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεωργιάδης (Κύπριος ΥΠΟΙΚ) στο bankingnews: Τέλος το μνημόνιο, αλλά δεν εφησυχάζουμε, έχουμε πιο υγιείς τράπεζες

Γεωργιάδης (Κύπριος ΥΠΟΙΚ) στο bankingnews: Τέλος το μνημόνιο, αλλά δεν εφησυχάζουμε, έχουμε πιο υγιείς τράπεζες
“Έχουμε ένα μικρότερο αλλά πιο υγιές και αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα”, τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, με συνέντευξή του στο bankingnews.gr
“Έχουμε διαψεύσει όλους όσους έλεγαν ότι η εφαρμογή του Μνημονίου θα μας οδηγούσε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης”, είναι το μήνυμα του Υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη, μετά από τρία χρόνια λιτότητας, οκτώ αξιολογήσεις και το οριστικό “αντίο” στην τρόικα.
Με συνέντευξή του στο bankingnews.gr, ο κ. Γεωργιάδης υπενθυμίζει πως “οι αναφορές σε success story δεν πρόκειται να μας παρασύρουν στην επανάπαυση και τον εφησυχασμό”, και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα απόλυτης προσήλωσης στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και τη “συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών”.
Μιλώντας για την Ελλάδα, ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως “είναι μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει μέσα από μια μεγάλη και φιλόδοξη μεταρρυθμιστική προσπάθεια να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού και να δημιουργηθεί ξανά η αναπτυξιακή προοπτική”.
“Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα.
Έχει υπάρξει μια δραστική αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.
Έχουμε πλέον ένα μικρότερο αλλά πιο υγιές και αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα”, επισημαίνει και προτάσσει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών ως το στοιχείο που θα επιτρέψει τη σταδιακή άρση των capital controls.
“Η αλόγιστη διόγκωση του τραπεζικού τομέα, ο υπερδανεισμός και οι αλόγιστες επενδύσεις είναι τα μαθήματα προς αποφυγή που πρέπει να κρατήσουμε από την κρίση”, τονίζει.
Όσο για τα μαθήματα που διδαχτήκαμε από την Κύπρο σε ό,τι αφορά στα NPLs, ο κ. Γεωργιάδης απαντά:
“Στην Κύπρο τα NPLs είναι σίγουρα κατάλοιπο της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης που χαρακτήρισε την περασμένη δεκαετία.
Είχε δημιουργηθεί μια φούσκα στον τομέα των ακινήτων η οποία, όπως κατά κανόνα συμβαίνει, τελικά έσπασε.
Κοιτάζοντας μπροστά θα έλεγα πως το βασικό συστατικό για την διαχείριση των NPLs είναι η ανάκαμψη της οικονομίας.”

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χάρη Γεωργιάδη στο bankingnews.gr:

- Στην Ευρώπη μιλούν ήδη για την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο και για το τέταρτο, κατά σειρά, success story της ευρωζώνης.
Πως το πέτυχε αυτό η κυπριακή κυβέρνηση;
Πόσο εύκολο είναι να υλοποιηθούν τόσο γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις και να γίνουν τόσα πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα;


Το πρόγραμμα στήριξης ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016.
Αυτό πλέον είναι οριστικό.
Έχουμε καταφέρει να εξέλθουμε από την μακρά και παρατεταμένη ύφεση, ο προϋπολογισμός είναι ουσιαστικά ισοσκελισμένος, έχουμε σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα και έχουμε αποκαταστήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.
Έγιναν πολλά μέσα στην τριετία που πέρασε.
Η κυπριακή οικονομία απέδειξε ότι διαθέτει αντοχές.
Και έχουμε διαψεύσει όλους όσους έλεγαν ότι η εφαρμογή του Μνημονίου θα μας οδηγούσε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης.
Αλλά με ευθύτητα θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι οι αναφορές σε success story δεν πρόκειται να μας παρασύρουν στην επανάπαυση και τον εφησυχασμό.
Παρά την πρόοδο, ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.
Η κυπριακή οικονομία μπορεί και πρέπει να καταστεί ακόμη πιο ανταγωνιστική και παραγωγική.
Με αυτό τον τρόπο θα μειώσουμε την ανεργία που παραμένει σε ψηλά επίπεδα.
Πρέπει να συνεχίσουμε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια ασχέτως ολοκλήρωσης του Μνημονίου.
Πρέπει παραμείνουμε προσηλωμένοι στην συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.
Να μην επιστρέψουμε ποτέ στην πολιτική των ελλειμμάτων γιατί κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τους πολίτες και την αναπτυξιακή προοπτική.
Και πρέπει βεβαίως να πείσουμε τους Οίκους Αξιολόγησης να μας αναβαθμίσουν στην επενδυτική βαθμίδα για να εδραιωθεί οριστικά η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και να μειωθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού του κράτους μας.
Συνεπώς, φτάνουμε σε ένα σημαντικό ορόσημο, αλλά όχι στον τερματισμό της προσπάθειας.

- Πόσο μεγάλο στοίχημα είναι τελικά η άρση των capital controls και τι απαιτείται για αυτό; Βάσει της δικής σας εμπειρίας, πότε θα μπορούσαν να αρθούν στην Ελλάδα;
Θα απαντήσω με μια λέξη: εμπιστοσύνη.
Η υπονόμευση της εμπιστοσύνης των καταθετών ήταν αυτή που κατέστησε τα περιοριστικά μέτρα αναπόφευκτα και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών ήταν αυτή που μας επέτρεψε σταδιακά να τα άρουμε.
Και όπως ξέρουμε, η εμπιστοσύνη δεν ανακτάται με ευχολόγια, ούτε με εύηχα συνθήματα αλλά με αξιόπιστες πολιτικές επιλογές.
Πάντως η άρση των περιοριστικών μέτρων στην Κύπρο συνέβαλε καθοριστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας μας.
Συνεπώς ελπίζω ότι και στην Ελλάδα αυτό θα καταστεί εφικτό σύντομα.

- Τα ρωσικά κεφάλαια στήριζαν ανέκαθεν την Κύπρο. Τώρα, που τα capital controls στις κυπριακές τράπεζες έχουν αρθεί, θα μπορούσατε να πείτε ότι η στήριξη αυτή επλήγη;
Κοιτάξτε, σίγουρα υπήρξε ένα πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας αλλά αυτή η αξιοπιστία έχει σε ένα μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί.
Αυτό που θα ήθελα όμως να τονίσω είναι πως υπάρχει μια ποιοτική στροφή στον πολύ σημαντικό τομέα των επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Κύπρου.
Δεν επιδιώκουμε απλώς και μόνο να έχουμε ξένα κεφάλαια στις κυπριακές τράπεζες.
Επιδιώκουμε κυρίως να έχουμε πραγματική παρουσία ξένων επιχειρήσεων.
Με στελέχωση και πραγματική οικονομική δραστηριότητα.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας μας, οι εξειδικευμένες γνώσεις που ο τομέας προσφέρει, το φορολογικό καθεστώς το οποίο έχουμε διαφυλάξει και ενισχύσει, καθιστούν την Κύπρο ελκυστική όχι μόνο για κεφάλαια αλλά για πραγματικές επενδύσεις.
Εκεί στοχεύουμε πλέον και μπορώ να σας πω πως έχουμε ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα.

- Το μεγάλο αγκάθι για τις κυπριακές - αλλά και τις ελληνικές τράπεζες - είναι η διαχείριση των NPLs. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί προς την κατεύθυνση αυτή στην Ελλάδα, πιστεύετε ότι μπορεί να αποδώσουν; Τι μας διδάσκει η κυπριακή εμπειρία;
Δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα.
Στην Κύπρο τα NPLs είναι σίγουρα κατάλοιπο της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης που χαρακτήρισε την περασμένη δεκαετία.
Είχε δημιουργηθεί μια φούσκα στον τομέα των ακινήτων η οποία, όπως κατά κανόνα συμβαίνει, τελικά έσπασε.
Κοιτάζοντας μπροστά θα έλεγα πως το βασικό συστατικό για την διαχείριση των NPLs είναι η ανάκαμψη της οικονομίας.
Με την ανάκαμψη βελτιώνεται η δυνατότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει η κατάλληλη εργαλειοθήκη στη μορφή νομοθεσιών και εποπτικών κανόνων.
Την περασμένη χρονιά έχουμε σε ένα μεγάλο βαθμό εκσυγχρονίσει και συμπληρώσει αυτή την εργαλειοθήκη με νέες νομοθεσίες εκποιήσεων και αφερεγγυότητας, με τον θεσμό του τραπεζικού διαμεσολαβητή, με την ρύθμιση της πώλησης δανείων.
Η σύσταση μιας Asset Management Company δεν φαίνεται να είναι μια εύκολα υλοποιήσιμη ή κατ’ ανάγκη χρήσιμη επιλογή, όμως εξετάζουμε προσεκτικά και αυτό το ενδεχόμενο.
Υπάρχει τέλος ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με τις αντιλήψεις τόσο των τραπεζών όσο και των δανειοληπτών: ούτε οι τράπεζες πρέπει να θεωρούν ότι η αναβολή λήψης αποφάσεων για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις εξυπηρετεί κάποιο σκοπό, ούτε όμως οι δανειολήπτες πρέπει να τρέφουν την ψευδαίσθηση ότι κάποιος άλλος θα τους απαλλάξει, έτσι απλά, από τις δικές τους υποχρεώσεις.

- Ποια είναι γενικότερα η κατάσταση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος σήμερα;
Σίγουρα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα.
Έχει υπάρξει μια δραστική αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.
Έχουμε πλέον ένα μικρότερο αλλά πιο υγιές και αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα.
Το εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο έχει ενισχυθεί και οι μεγάλες τράπεζες είναι πλέον κάτω από την άμεση εποπτεία της ΕΚΤ.
Υπάρχουν νέες διοικήσεις και βελτιωμένο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης.
Το σημαντικότερο ίσως σχετίζεται με την ενίσχυση της κεφαλαιουχικής βάσης μέσα και από την στρατηγικής σημασίας παρουσία ξένων επενδυτών.
Προκλήσεις βεβαίως υπάρχουν και γι’ αυτό ούτε και σε αυτό τον τομέα επιτρέπεται ο εφησυχασμός.
Πρέπει κυρίως να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Η αλόγιστη διόγκωση του τραπεζικού τομέα, ο υπερδανεισμός και οι αλόγιστες επενδύσεις είναι τα μαθήματα προς αποφυγή που πρέπει να κρατήσουμε από την κρίση.

- Τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι πλέον περισσότερο αισιόδοξα για την Ελλάδα και φαίνεται πως ο κίνδυνος του Grexit ή ακόμα και η πιθανότητα μίας νέας μακράς περιόδου αβεβαιότητας έχουν φύγει από το τραπέζι των συζητήσεων.
Αν ωστόσο ο κίνδυνος επιστρέψει πόσο θα επηρεαστεί η Κύπρος; Υπάρχει σχέδιο άμυνας απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Ο κίνδυνος του Grexit έχει πράγματι απομακρυνθεί και δεν πρόκειται να εμπλακώ σε μια αχρείαστη και ανεύθυνη σεναριολογία.
Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει μέσα από μια μεγάλη και φιλόδοξη μεταρρυθμιστική προσπάθεια να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού και να δημιουργηθεί ξανά η αναπτυξιακή προοπτική.
Αυτό χρειάζεται η Ελλάδα και αυτό επιθυμεί και στηρίζει η Κύπρος.

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης