Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αγοράζει ξανά ελληνικά ομόλογα η Greylock Capital – Πιθανή η υποχώρηση του 2ετούς από 13% στο 4% σε 2-3 μήνες

Αγοράζει ξανά ελληνικά ομόλογα η Greylock Capital – Πιθανή η υποχώρηση του 2ετούς από 13% στο 4% σε 2-3 μήνες
Για να σημειωθεί αυτό το ράλι στα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να λειτουργήσουν συνδυαστικά αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αν και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ – ακόμη και με θετική αξιολόγηση τον Μάρτιο του 2016 – δεν αναμένεται πριν τον Μάιο – Ιούνιο του 2016, ωστόσο τα ελληνικά ομόλογα ειδικά το 2ετές και το 5ετές θα μπορούσαν να καταγράψουν ισχυρή άνοδο.
Ήδη διεθνείς επενδυτές όπως το Greylock Capital Management έχει αρχίσει και αγοράζει ελληνικά ομόλογα ποντάροντας στο προβλέψιμο σενάριο ότι μετά την αξιολόγηση η αγορά θα σπεύσει να προεξοφλήσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Το όφελος από το σκέλος των ομολόγων αλλά και των καλυμμένων ομολόγων θα είναι οριακό αφενός γιατί δεν διαθέτουν ελληνικό χρέος ουσιαστικό – πλην των εντόκων γραμματίων 14,9 δισεκ. – ενώ τα καλυμμένα ομόλογα σχεδόν εξολοκλήρου χρησιμοποιούνται ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας, όπως και ο πυλώνας ΙΙ.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν ως εγγύηση περίπου 200 δισεκ. περιουσιακά στοιχεία όταν το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό τους είναι 230 δισκ.
Στέλεχος που βρίσκεται κοντά στο Greylock αναφέρει στο bankingnews τα εξής «Το Creylock το 2011 είχε εμπλακεί άμεσα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από το σκέλος των επενδυτών και διατηρούσε θέσεις στο ελληνικό χρέος.
Το τελευταίο διάστημα σταδιακά αγοράζει πάλι ελληνικά ομόλογα ειδικά βραχυχρόνιας διάρκειας που θα πραγματοποιήσουν και την μεγαλύτερη κίνηση».
Το μέτρο σύγκρισης για τα ελληνικά ομόλογα είναι τα Πορτογαλικά.
Το 2ετές Πορτογαλικό ομόλογο βρίσκεται στο 0,91%, το 5ετές στο 2,3% και το 10ετές στο 3,5%.
Προφανώς και τα ελληνικά ομόλογα ακόμη και σε ένα θετικό σενάριο δεν μπορούν να έχουν τις ίδιες τιμές και ανάλογα τις ίδιες αποδόσεις με τα πορτογαλικά ομόλογα ωστόσο ως προς τις τιμές μπορεί να διαπραγματεύονται με ένα discount έναντι των Πορτογαλικών.
Το 2ετές Πορτογαλικό ομόλογο έχει τιμή 105,5 μονάδες βάσης και το ελληνικό 2ετές με ημερομηνία λήξης 17 Ιουλίου του 2017 έχει τιμή 89,10 μονάδες βάσης.
Σε ένα αρκετά αισιόδοξο σενάριο το ελληνικό 2ετές ομόλογο θα μπορούσε να έχει απόδοση 3% με 4% και μεταξύ 3,5% με 4,5% το 3ετές ομόλογο από 13,35% της τρέχουσας περιόδου.
Το 2ετές ελληνικό ομόλογο δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά θα ενταχθεί το 3ετές.
Σε ένα αισιόδοξο σενάριο λοιπόν η τιμή του 2ετούς ελληνικού ομολόγου θα μπορούσε να φθάσει στις 100-100,5 μονάδες βάσης και του 3ετούς στις 102,20 και 102,50 μονάδες βάσης.
Για να σημειωθεί αυτό το ράλι στα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να λειτουργήσουν συνδυαστικά αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε διάστημα 3-4 μηνών μετά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει εκ νέου στις αγορές με μάλλον 3ετή έκδοση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης