Τελευταία Νέα
Διεθνή

Standard & Poor's: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν λόγω πετρελαίου

Standard & Poor's: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν λόγω πετρελαίου
Δεύτερη υποβάθμιση σε 4 μήνες για τη Σαουδική Αραβία και υποβάθμιση σε «junk» για το αξιόχρεο του Μπαχρέιν
Όταν είσαι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου στον πλανήτη - μετά τις ΗΠΑ - και στηρίζεις την οικονομία σου στη θεωρία ότι ο άφθονος «μαύρος χρυσός» θα επιδιορθώνει ες αεί όσα προβλήματα δεν τολμάς να λύσεις, τότε σίγουρα μια καθίζηση στις τιμές του πετρελαίου είναι ο εφιάλτης σου.
Αυτό, πρακτικά, συμβαίνει στη Σαουδική Αραβία, την πιστοληπτική αξιολόγηση της οποίας ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P) υποβάθμισε για δεύτερη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016, αυτή τη φορά σε «Α-/Α-2», από «Α+/Α-1», στο οποίο είχε υποβαθμιστεί στις 30 Οκτωβρίου 2015 (από «ΑΑ-/Α-1+»).
Το κόστος δανεισμού για τη Σαουδική Αραβία μόλις κατέστη ακόμα υψηλότερο, με την ανακοίνωση της S&P.
Για όσους θυμήθηκαν τη χθεσινή ανακοίνωση προθέσεων (=φραστική στήριξη) «παγώματος» της παραγωγής των Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Βενεζουέλα και Κατάρ στο υψηλότατο επίπεδο της 11ης Ιανουαρίου 2016, αυτή δεν φαίνεται να έχει καμία απολύτως πρακτική αξία για τον S&P, που δεν μετέβαλε την εκτίμησή του για τη μέση τιμή του πετρελαίου το 2016 στα 40 δολάρια ανά βαρέλι.
Μάλιστα, η έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας εξαρτάται από τη συμμόρφωση με αυτήν χωρών-μελών του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ OPEC που δεν δείχνουν απαραίτητα διατεθειμένες να συνεργαστούν (π.χ. Ιράν και Ιράκ).
Η Σαουδική Αραβία το 2016 θα πάρει μια γερή γεύση του τί σημαίνει έλλειμμα προϋπολογισμού, με το δικό της να προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 13%.

Υποβάθμιση σε αξιολόγηση-«σκουπίδι» για το Μπαχρέιν

Σε επίπεδο κάτω από την αποδεκτή επενδυτική διαβάθμιση (investment grade) υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση του Μπαχρέιν ο S&P - σε «ΒΒ» από «ΒΒΒ-» - λόγω της καθίζησης των τιμών του πετρελαίου και των δημοσιονομικών συνεπειών της για το βασίλειο.
Ο S&P προβλέπει ότι ο καθαρός δανεισμός του Μπαχρέιν θα αυξηθεί σε 35% του ΑΕΠ του μέχρι το τέλος του 2016, από μόλις 9% στο τέλος του 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης