Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαμηλό 6 μηνών για τη στερλίνα, μετά τη στήριξη του Boris Johnson στο Brexit – Υποχωρεί κατά 1,42%, στο 1,4201 δολ.

Χαμηλό 6 μηνών για τη στερλίνα, μετά τη στήριξη του Boris Johnson στο Brexit – Υποχωρεί κατά  1,42%, στο 1,4201 δολ.
Περί τις 09:50 ώρα Ελλάδος το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί κατά 1,42% έναντι του δολαρίου στο 1,4201 δολάριο, ενώ σημειώνει άνοδο 1,10% έναντι του ευρώ, στα 78,12 σεντ
Τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχεδόν 6 μήνες κατέγραψε η στερλίνα έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση από τον δήμαρχο του Λονδίνου, Boris Johnson, ενός εκ των πιο δημοφιλών βρετανών πολιτικών, ότι θα υποστηρίξει την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του Ιουνίου.
Η στερλίνα υποχώρησε τουλάχιστον 1,2% έναντι των 16 μεγαλύτερων νομισμάτων, αντιστρέφοντας τα κέρδη που καταγράφηκαν την Παρασκευή, όταν ο πρωθυπουργός David Cameron εξασφάλισε μια συμφωνίας για τους όρους παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου με τους ευρωπαίους εταίρους του στις Βρυξέλλες και όρισε για τις 23 Ιουνίου τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.
Αναλυτές της Morgan Stanley ανέφεραν την Παρασκευή ότι η απόφαση του δημάρχου του Λονδίνου θα ήταν καθοριστική για τη στερλίνα, δεδομένης της δημοτικότητας του Boris Johnson στους βρετανούς πολίτες.



«Ακόμη και να μια έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. δεν είναι πιθανή, η αβεβαιότητα και οι ανησυχίες σχετικά με αυτό το θέμα θα συνεχίσουν να βαρύνουν τη στερλίνα», επισημαίνει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τα νομίσματα της Mizuho Securities, Kengo Suzuki, στο Τόκιο.
«Στο οικονομικό μέτωπο, δεν υπάρχουν πολλά για να υπονομεύσουν το νόμισμα, όμως η αβεβαιότητα σχετικά με μια πιθανή έξοδο θα επηρεάσουν τη στερλίνα, διατηρώντας τη στο εύρος του 1,40-1,50 δολαρίου», προσθέτει.
Η στερλίνα υποχωρούσε κατά 1,4%, στο 1,4204 δολάριο στις 07.29 π.μ. ώρα Λονδίνου σήμερα, Δευτέρα, έτοιμη να καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 26 Αυγούστου.
Νωρίτερα είχε αγγίξει και τα 1,4193 δολ., το χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Ιανουαρίου.
Έναντι του ευρώ, η στερλίνα σημειώνει πτώση 1,2%, στα 78,21 σεντ ανά ευρώ.
Περί τις 09:50 ώρα Ελλάδος το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί κατά 1,42% έναντι του δολαρίου στο 1,4201 δολάριο, ενώ σημειώνει άνοδο 1,10% έναντι του ευρώ, στα 78,12 σεντ.
«Η αδυναμία της στερλίνας είναι το προϊόν αβεβαιότητας σχετικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. και όχι της ημερομηνίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος», σημειώνει υψηλόβαθμος αναλυτής της AXA Investment Managers στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας ότι «η αδυναμία αυτή είναι πιθανόν να αντικατοπτρίζει οποιαδήποτε πιθανότητα αποχώρησης της χώρας και ως τέτοια, είναι πιθανόν να αποτελεί σταθερό χαρακτηριστικό τους επόμενους μήνες».
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Goldman Sachs είχε αναφέρει ότι αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε., η στερλίνα ενδεχομένως να υποχωρήσει στο 1,15-1,20 δολάριο, επίπεδα που είχαν να ειδωθούν από το 1985.
Επίσης, η HSBC ανέφερε τον Ιανουάριο ότι αναμένει άλμα στο 1,60 δολ. μέχρι το τέλος του έτους, αν η Βρετανία παραμείνει στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης