Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ακόμη και σε επίπεδα 1985 μπορεί να υποχωρήσει η στερλίνα σε περίπτωση Brexit

Bloomberg: Ακόμη και σε επίπεδα 1985 μπορεί να υποχωρήσει η στερλίνα σε περίπτωση Brexit
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν πτώση της στερλίνας στο 1,35 δολ. ή και χαμηλότερα αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε.
Τις καταστροφικές συνέπειες για το βρετανικό νόμισμα, τη στερλίνα, σε περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. καταδεικνύει έρευνα του Bloomberg μεταξύ 34 οικονομολόγων, η πλειονότητα των οποίων προβλέπει «βουτιά» της μέχρι το 1,35 δολάριο ή και χαμηλότερα μέσα στην επόμενη εβδομάδα από ένα αποτέλεσμα υπέρ του Brexit.
Είκοσι τρεις οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η στερλίνα δεν θα ανακάμψει από αυτό το ποσοστό μέσα σε τρεις μήνες από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, 7 προβλέπουν ότι το βρετανικό νόμισμα θα υποχωρήσει κάτω από το 1,20 δολάριο αμέσως μετά μια ψήφο υπέρ του Brexit και μόνον ένας εκτιμά ότι θα κινηθεί πάνω από το 1,40 δολάριο, επίπεδο ισχυρότερο από το σχεδόν χαμηλό επτά ετών που έφθασε την Τετάρτη.



Η στερλίνα έχει ήδη υποχωρήσει περισσότερο από 2% έναντι μιας ομάδας 10 μεγάλων νομισμάτων το 2016, καθώς μια άνιση ανάκαμψη της οικονομίας και οι φθίνουσες προοπτικές μιας αύξησης των βρετανικών επιτοκίων έχουν έρθει να προστεθούν στις ανησυχίες ότι η χώρα θα αποχωρήσει από τη μεγαλύτερη παγκοσμίως ενιαία αγορά.
Η διολίσθηση του νομίσματος έχει επιταχυνθεί από τη στιγμή που ο βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, ανακοίνωσε την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και όλοι, από τους πολιτικούς μέχρις τους επιχειρηματίες εκφράζουν τα επιχειρήματά τους υπέρ ή κατά της παραμονής της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
«Μια ψήφος υπέρ του Brexit θα πλήξει σκληρά τη στερλίνα», σημειώνει ο αναλυτής της ABN Amro Bank στο Άμστερνταμ, Nick Kounis, ένας εκ των οικονομολόγων στην έρευνα του Bloomberg που προβλέπει πτώση της στερλίνας στο 1,20 δολάριο σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Όπως αναφέρει, η στερλίνα θα πληγεί από «τις αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη και τα επιτόκια, αλλά και εξαιτίας των εκροών κεφαλαίων και των ανησυχιών σχετικά με τη χρηματοδότηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».

Στερλίνα και πολιτική

Η στερλίνα ήδη έχει καταστεί ένα είδος πολιτικού ποδοσφαίρου, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Οι φιλοευρωπαίοι στην εκστρατεία τους εν όψει του δημοψηφίσματος επικαλούνται τις προειδοποιήσεις της Goldman Sachs, ότι το νόμισμα μπορεί να υποχωρήσει 20% σε περίπτωση Brexit.
Η στερλίνα διολίσθησε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2010 τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση του δημοφιλούς δημάρχου του Λονδίνου, Boris Johnson, ότι θα υποστηρίξει την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Ebury Partners, Enrique Diaz-Alvarez, η Τράπεζα της Αγγλίας θα απαντούσε σε μια ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας με μείωση των επιτοκίων από το χαμηλό 0,5%, κάτι που θα μπορούσε να γίνει ακόμη και την ημέρα μετά την ψηφοφορία.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η στερλίνα

Το βρετανικό νόμισμα βρίσκεται ήδη στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2009, υποχωρώντας μέχρι το 1,3965 δολάριο την Τετάρτη, ενώ πλησιάζει το χαμηλό 14 μηνών των 78,98 σεντ του ευρώ που καταγράφηκε στις 11 Φεβρουαρίου.
Πλησιάζοντας το χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 1985 θα σήμαινε ξεπέρασμα του χαμηλού του 2009 του 1,3503 δολαρίου και διαμόρφωσή του σε επίπεδα που δεν είχε φθάσει επί πρωθυπουργίας Margaret Thatcher, όταν κατέπνιξε την απεργία των βρετανών μεταλλωρύχων και το Λονδίνο συνταρασσόταν από εξεγέρσεις.
Η στερλίνα μπορεί να ταλαντευτεί αμέσως μετά μια ψήφο υπέρ του Brexit, όμως πιθανόν να ανακάμψει και να ανακτήσει ορισμένες από τις απώλειες, σύμφωνα με τον αναλυτής της Commerzbank στο Λονδίνο, Peter Dixon.
Ο αναλυτής εκτιμά ότι η στερλίνα θα διαμορφωθεί πάνω από το 1,25 δολάριο και πάνω από το 1,30 δολ. μία εβδομάδα μετά το αποτέλεσμα για αποχώρηση στο δημοψήφισμα, ενώ θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,35-1,40 δολ. τρεις μήνες μετά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης