Τελευταία Νέα
Διεθνή

McKinsey: Η παγκόσμια διασύνδεση μιας χώρας και των κατοίκων της ωφελεί το ΑΕΠ της - Στην κορυφή η Σιγκαπούρη

McKinsey: Η παγκόσμια διασύνδεση μιας χώρας και των κατοίκων της ωφελεί το ΑΕΠ της - Στην κορυφή η Σιγκαπούρη
H παγκοσμιοποίηση φέρεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση παγκοσμιοποίησης των ψηφιακών δεδομένων και των ροών τους
Την αξία της παγκόσμιας διασύνδεσης μιας χώρας, αλλά και των ιδίων των κατοίκων της, στο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης αναδεικνύει μακροσκελής έκθεση 144 σελίδων της εταιρείας συμβούλων McKinsey, η οποία υποστηρίζει ότι «οι χώρες που είναι ανοιχτές στις παγκόσμιες ροές αυξάνουν το ΑΕΠ τους».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, η McKinsey διαπιστώνει, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η παγκόσμια διασύνδεση σε κρατικό και ατομικό επίπεδο, τόσο περισσότερο επιτυχημένη είναι η οικονομία μιας χώρας.
Bloomberg interconnectedness
Η απαιτούμενη διασύνδεση δεν περιορίζεται στις κλασικές εμπορικές και χρηματο-οικοκονομικές διασυνδέσεις μιας χώρας, αλλά επεκτείνεται και στον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοί της είναι διεθνώς διασυνδεδεμένοι - π.χ. μέσω πληθυσμών μεταναστών - ακόμα και στον όγκο των δεδομένων που διέρχεται των γεωγραφικών της συνόρων.
Αξιολογώντας λεπτομερώς ένα σύνολο 139 χωρών, η McKinsey τις κατέταξε με βάση τη διασυνδεσιμότητά τους, με τις πρώτες δέκα να είναι οι ακόλουθες: Σιγκαπούρη, Ολλανδία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Γαλλία, Βέλγιο και Σαουδική Αραβία.
Έκπληξη αποτελεί το γεγονός, ότι στην κορυφή ενός τέτοιου καταλόγου φιγουράρει το απίστευτα μικρό, ασιατικό νησιωτικό κράτος της Σιγκαπούρης, που όμως έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε κύριο περιφερειακό οικονομικό κέντρο της Ασίας.
Μικρότερη η έκπληξη από την ανάδειξη της Ολλανδίας στη δεύτερη θέση, καθώς η χώρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διαμετακομιστικά κέντρα ψηφιακών δεδομένων της Γηραιάς Ηπείρου.
Την τελευταία θέση στην κατάταξη των 139 χωρών καταλαμβάνουν οι Σεϋχέλλες, ενώ η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη - η Ιαπωνία - κατατάσσεται μόλις στην 24η θέση λόγω των περιορισμών που θέτει στην εισροή μεταναστών.
Σύμφωνα με τη McKinsey, είναι πρόωρη η συζήτηση περί «θανάτου της παγκοσμιοποίησης», καθώς ενώ η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, η παγκοσμιοποίηση φέρεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση παγκοσμιοποίησης των ψηφιακών δεδομένων και των ροών τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης