Τελευταία Νέα
Οικονομία

Rice (ΔΝΤ): Για μην υπάρξουν νέα μέτρα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη η ανακούφιση χρέους

Rice (ΔΝΤ): Για μην υπάρξουν νέα μέτρα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη η ανακούφιση χρέους
Δεν είμαστε εμείς οι σκληροί - Ας συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι με τους Έλληνες - Σύντομα θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα
Στην γνωστή θέση του ΔΝΤ ότι δεν ζητά τίποτε υπερβολικό παρά μόνο τα συμπεφωνημένα το καλοκαίρι του 2015 για το ελληνικό πρόγραμμα επέμεινε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Ταμείου Gerry Rice.
Αφού επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση γεύματος μεταξύ εκπροσώπων των θεσμών στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016 το βράδυ αποφεύγοντας να αναφέρει ποιοί άλλοι συμμετείχαν πλην του Paul Thomsen, ο Gerry Rice υπογράμμισε ότι το Ταμείο εξαρχής είχε την άποψη, την οποία είχε διατυπώσει και προς την Ελλάδα αλλά και προς την ΕΕ, ότι οι στόχοι του προγράμματος ήταν «πολύ φιλόδοξοι».
Κατά τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συζητήσεις «και περιμένουμε γρήγορη επιστροφή των επικεφαλής.
Δεν έχω ημερομηνία αλλά αναμένω να είναι γρήγορη».
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι το ΔΝΤ συμφωνεί με την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.
Συνέχισε λέγοντας ότι το Ταμείο δεν έχει αλλάξει τη θέση του από το καλοκαίρι και δεν ζητά τίποτε περισσότερο από ό,τι συμφωνήθηκε, επαναλαμβάνοντας ότι εξαρχής είχε κρίνει ως πολύ φιλόδοξους τους στόχους που τέθηκαν.
Ο κ. Rice υποστήριξε ότι ο Paul Thomsen προσπάθησε να εξηγήσει πώς μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι, κάτι που δεν είχε γίνει.
Συμπλήρωσε πως για να πιαστούν οι στόχοι χρειάζονται μέτρα 4,5% του ΑΕΠ και αποσαφήνισε ότι το ΔΝΤ γνωρίζει πολύ καλά ότι «θα είναι πολύ δύσκολο για μια κοινωνία που έχει υποφέρει από τόσα χρόνια ύφεσης» να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα.
Αυτός είναι ο λόγος, πρόσεθεσε, που υποστηρίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι μικρότερες αν υπάρξει μεγαλύτερη ανακούφιση χρέους, όπως λέμε πάντα.
«Σε αυτό το σημείο είναι οι συζητήσεις. Ευρωπαίοι και Ελληνες πρέπει να φτάσουν σε μια συμφωνία για αυτά τα δυο σκέλη» τόνισε.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν προέρχεται από το Ταμείο το δημοσίευμα του Spiegel που έλεγε ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας το Μάρτιο.
Απαντώντας αν μπορεί να υπάρξει «πολιτική συμφωνία» ώστε να προχωρήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ακόμα και αν δεν είναι πλήρως ικανοποιημένο από το πρόγραμμα, χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο «εξαιρετικά απίθανο».
Ο Gerry Rice επανέλαβε ότι το ΔΝΤ υποστήριξε με σθένος από πέρυσι το καλοκαίρι την ανάγκη για ανακούφιση χρέους.
«Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμαστε ως σκληροί.
Αυτό που κάνουμε είναι να βάζουμε ρεαλιστικά τα στοιχεία στο τραπέζι.
Πάντα προσπαθούμε να δουλέψουμε με εποικοδομητικό τρόπο αλλά πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας».
Αναφορικά με το προσφυγικό ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε πως το Ταμείο είναι αλληλέγγυο μπροστά στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που πρέπει να ληφθεί υπόψη και καλωσόρισε τη δέσμευση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης