Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Επιβεβαίωσε την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση της Σουηδίας σε «AAA/A-1+»

Standard & Poor's: Επιβεβαίωσε την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση της Σουηδίας σε «AAA/A-1+»
Η μεγάλη ροή προσφύγων και μεταναστών προς τη χώρα διακινδυνεύει τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού μειοψηφίας της Σουηδίας
Σε επιβεβαίωση της κορυφαίας μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Σουηδίας σε «AAA» και «A-1+», αντίστοιχα, σε συνάλλαγμα και σε εθνικό νόμισμα, προχώρησε την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P).
Όπως εξηγεί σε σχετική ανακοίνωσή του ο S&P, η αξιοζήλευτη πιστοληπτική αξιολόγηση του Βασιλείου της Σουηδίας - και μάλιστα με σταθερή προοπτική επαναξιολόγησης - οφείλεται στην ακμαία και ανταγωνιστική οικονομία της, καθώς και στα υγιή δημοσιονομικά της όρια ασφαλείας, στο χαμηλό καθαρό δημόσιο χρέος της και στην «αξιόπιστη και αποτελεσματική» νομισματική της πολιτική.
Όμως, η Σουηδία κατά τον S&P έχει να αντιμετωπίσει κινδύνους από την εξάρτηση του τραπεζικού της συστήματος στον εξωτερικό δανεισμό, αλλά και από το υψηλό επίπεδο χρέους των νοικοκυριών (175% του διαθέσιμου εισοδήματος).
Ο διεθνής οίκος δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστο το γεγονός, ότι περίπου 163 χιλιάδες πρόσφυγες αιτήθηκαν ασύλου από τη Σκανδιναβική χώρα κατά τη διάρκεια του 2015 - «μια πρωτόγνωρη εισροή» - οι οποίοι θα μπορούσαν να υποβοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη σε κάποιο βαθμό δίχως να θέτουν σε ουσιαστικό κίνδυνο τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Η μεγάλη ροή προσφύγων και μεταναστών προς τη χώρα περισσότερο διακινδυνεύει τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού μειοψηφίας μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SAP) και των Πρασίνων.
Ο S&P εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη στη Σουηδία ανήλθε σε 4,1% το 2015 - με κατά κεφαλήν εισόδημα περί τα 50 χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ - και συμπίπτει με την αύξηση των δημοσίων δαπανών εν μέσω των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα.
Για το 2016 προβλέπεται ανάπτυξη ταχύτερη του 3%, στη βάση των αυξημένων δημοσίων δαπανών - που θα ασκήσουν πιέσεις στον προϋπολογισμό της χώρας - της βελτιωμένης δυναμικής των επενδύσεων και της ανάκαμψης των σουηδικών εξαγωγών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης