Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σλοβακία: Το αντιμεταναστευτικό παραλήρημα έκαψε τον πρωθυπουργό Fico - Είσοδος των ακροδεξιών στη Βουλή

Σλοβακία: Το αντιμεταναστευτικό παραλήρημα έκαψε τον πρωθυπουργό Fico - Είσοδος των ακροδεξιών στη Βουλή
Το κόμμα του Fico έπεσε από το 44,4% των προηγούμενων εκλογών στο 28,3%, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών
Η προσφυγική κρίση και η έντονη αντιμεταναστευτική καμπάνια που κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία στη Σλοβενία είχε ως αποτέλεσμα την πανηγυρική είσοδο των ακροδεξιών στη Βουλή για πρώτη φορά.
Το Λαϊκό Κόμμα «Η δική μας Σλοβακία» (LSNS) απέσπασε το 8% των ψήφων αναπαράγοντας κηρύγματα μίσους εναντίον των προσφύγων και της μειονότητας Ρομά.
Ο ιδρυτής και αρχηγός του κόμματος Marian Kotleba, αν και έχει σε βάρος του σωρεία μηνύσεων για ρατσισμό και ακραίες ακροδεξιές απόψεις, όχι μόνο δεν καταδικάστηκε από τη δικαιοσύνη αλλά επελέγη και από τους Σλοβένους ψηφοφόρους για μια θέση στο κοινοβούλιο τους.
Οπως αναφέρει η Deutsche welle οι Σλοβάκοι ακροδεξιοί φαίνεται ότι επωφελήθηκαν από το γεγονός ότι ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Robert Fico παρουσίασε ως κύριο σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας τη μη αποδοχή από τη χώρα προσφύγων από χώρες της Ανατολής, θεωρώντας τους Μουσουλμάνους ανίκανους να ενσωματωθούν στην σλοβακική κοινωνία.
Αν και υπέστησαν ισχυρή ήττα, οι σοσιαλδημοκράτες παραμένουν η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.
Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα των εκλογών το κόμμα του Fico έπεσε από το 44,4% των προηγούμενων εκλογών στο 28,3%, χάνοντας έτσι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.
Ως δεύτερο κόμμα εμφανίζεται το φιλελεύθερο SaS με 12,1%. Συνολικά μπαίνουν στη Βουλή οκτώ κόμματα και ως εκ τούτου ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται δύσκολος.
Σε κάθε περίπτωση μεγάλος νικητής των εκλογών παραμένει το LSNS.
Ο αρχηγός του, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, ευχαρίστησε στην ιστοσελίδα του κόμματος «όλους εκείνους που δεν επηρεάστηκαν από τα ψέματα του τύπου» και δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει στο κοινοβούλιο «τον αγώνα για τον Θεό και το έθνος».
Με τα λόγια του αντιπροέδρου το κόμματος Rastislav Šlosár «η είσοδος του κόμματος στο εθνικό συμβούλιο (όπως ονομάζεται στη Σλοβακία η Βουλή) αποτελεί ιστορικό ορόσημο, με το οποίο ξεκινά ο αγώνας μας για την απελευθέρωση της Σλοβακίας και η επανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας».
Ακόμη, επανέλαβε τη γνωστή ακροδεξιά ρητορική ότι τα άλλα κόμματα δεν είναι παρά «υπηρέτες των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον».
Πέρσι το ακροδεξιό κόμμα είχε πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Μπρατισλάβα με τη συμμετοχή 5.000 ανθρώπων υπό το σύνθημα «Ενάντια στην ισλαμοποίηση της Ευρώπης και τη δικτατορία των Βρυξελλών».
Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων οι αρχηγοί των δημοκρατικών κομμάτων της Σλοβακίας επέρριψαν ευθύνες στον Fico, ότι με την αντιμουσουλμανική του καμπάνια έστρωσε το χαλί στους ακροδεξιούς για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο.
Πράγματι ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός είχε πάρει αυτολεξεί από το LSNS τη φράση «δικτατορία των Βρυξελλών», για να απορρίψει την ιδέα της ποσόστωσης των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.
Ένα πολιτικό αδιέξοδο, όπως το ονόμασε ο Robert Fico τη νύχτα μετά τις εκλογές, δεν είναι καθόλου ευνοϊκό αυτή τη στιγμή για τη Σλοβακία, καθώς η χώρα αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου και για ένα εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Miroslav Lajčák δήλωσε προβληματισμένος για τη διεθνή εικόνα της Σλοβακίας: «Δεν υπάρχει λόγος για να χαίρεται κανείς σήμερα επειδή βάλαμε στη βουλή τους φασίστες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης