Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδημούλης στην «El Mundo»: Στους κατοίκους της Λέσβου αξίζει το Νόμπελ – Να ανοίξουν τα σύνορα και να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία

Παπαδημούλης στην «El Mundo»: Στους κατοίκους της Λέσβου αξίζει το Νόμπελ – Να ανοίξουν τα σύνορα και να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία
«Οι κατοίκους της Λέσβου πρέπει να λάβουν το βραβείο Νόμπελ για την παραδειγματική δουλειά τους, σε αντίθεση με αυτήν της Ε.Ε.», αναφέρει.
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo» και την ισπανίδα δημοσιογράφο Patricia Galiana έδωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ο έλληνας ευρωβουλευτής μίλησε για το προσφυγικό, τον ρόλο της Ελλάδας, τη Σένγκεν και την οικονομική κρίση, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη συγκλονιστική αλληλεγγύη που έχουν δείξει οι Έλληνες «δουλεύοντας και βοηθώντας τους πρόσφυγες με υποδειγματικό τρόπο, σε αντίθεση με το πώς χειρίζεται το προσφυγικό μέχρι τώρα η Ε.Ε.».
Αναφορικά με το προσφυγικό, ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την υποδοχή άνω των 850.000 προσφύγων από το 2015, προσπάθειες που συνεχίζονται και θα συνεχίζονται για όσο χρειαστεί, ενώ κάνει λόγο για ελλιπέστατη οικονομική υποστήριξη από την Ε.Ε.
Όπως αναφέρει, το προσφυγικό ζήτημα απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.
«Η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω, η Ε.Ε. πρέπει να συνεργαστεί αποτελεσματικά προτού ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα καταρρεύσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επίσης, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει ό,τι έκανε το 2015, να βοηθά και να δέχεται τους πρόσφυγες, να δείχνει αλληλεγγύη, να παρέχει ό,τι καλύτερο μπορεί και προσθέτει ότι «την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση μάχεται με μια σειρά άλλων κρατών-μελών για να εφαρμοστεί επιτέλους η συμφωνία μετεγκατάστασης, να κρατηθούν τα σύνορα ανοιχτά και ασφαλή για τους πρόσφυγες».
«Οποιαδήποτε άλλη λύση θα ήταν καταστροφική για την Ε.Ε. και θα ενίσχυε τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, ξυπνώντας μνήμες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τονίζει.
Αναφερόμενος στον ρόλο της Ε.Ε., ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει ότι «η Ε.Ε. έχει λάβει αποφάσεις για τη λύση στο προσφυγικό εδώ και μήνες. Η λύση αυτή είναι η εφαρμογή της συμφωνίας μετεγκατάστασης, η οποία μέχρι τώρα έχει αποδώσει πενιχρά αποτελέσματα, και την ίδια στιγμή η άσκηση πίεσης προς την Τουρκία για να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις που η ίδια έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε. και αφορούν την καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών και τη μείωση των προσφυγικών ροών.
»Καμία από αυτές τις αποφάσεις δεν έχει εφαρμοσθεί και για αυτό ακριβώς βρισκόμαστε τώρα σε αδιέξοδο. Τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, η Αυστρία και η Σλοβενία χτίζουν φράκτες και κλείνουν τα σύνορά τους, μπλοκάροντας το πέρασμα των προσφύγων.
Τα κράτη αυτά πρέπει να κατανοήσουν ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε., ή το αίτημα ένταξης στην Ε.Ε., όπως συμβαίνει με την ΠΓΔΜ, είναι συνυφασμένη τόσο με δικαιώματα όσο και με υποχρεώσεις. Ευρώπη à la carte δεν υπάρχει», τόνισε.
Όσον αφορά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τη συμφωνία και αναμένει από τους θεσμούς να κάνουν ακριβώς το ίδιο, να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους που είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».
«Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση αναπτύσσει ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για να αφήσει πίσω της το χάος, την κακοδιοίκηση, τη διαφθορά, την ηθική και πολιτική κατάπτωση που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων», σημειώνει και προσθέτει ότι «τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, αναμένονται νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση μαζί με την ενδυνάμωση της προσπάθειας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
Αναφορικά με τη Σένγκεν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι πρέπει να αντιληφθούμε το εύρος των συνεπειών μιας τέτοιας απόφασης, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη συνολικά.
«Το οικονομικό και πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν πολλές μελέτες που μιλούν για ένα γιγαντιαίο κόστος, μεταξύ 500 δισεκατομμυρίων και 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ για τα 28 κράτη-μέλη συνολικά.
Επίσης θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα κατέστρεφε πλήρως την Ε.Ε. και θα οδηγούσε σε κατακόρυφη άνοδο του εθνικισμού. Και όπως είπα πρωτύτερα, γνωρίζουμε καλά πώς ο τυφλός εθνικισμός κατέληξε στη δεκαετία του 1910 και 1940. Η ειρήνη δεν είναι δεδομένη και πρέπει συνεχώς να παλεύουμε για αυτή».
Σχετικά με την Τουρκία αναφέρει ότι η συμφωνία με την Ε.Ε. για την καταπολέμηση εκ μέρους της γείτονος των δικτύων διακινητών και μείωσης των προσφυγικών ροών με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε. επί της ουσίας δεν έχει εφαρμοστεί, καθώς «η Τουρκία δεν καταπολεμά, αλλά αντίθετα αφήνει ανεξέλεγκτη τη δράση των δικτύων διακινητών και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στα Δωδεκάνησα.
»Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει την συμφωνία, να σταματήσει να επιδεινώνει ην κατάσταση στα νοτιοανατολικά της σύνορα, και να συνεργαστεί με την ΕΕ. Από την πλευρά της η Κομισιόν πρέπει να πιέσει την τουρκική κυβέρνηση και να μπλοκάρει κάθε άλλο οικονομικό αίτημα της Άγκυρας εκτός αν υπάρξει σημαντική και συστηματική βελτίωση», σημειώνει.
Ο κ. Παπαδημούλης ρωτήθηκε τι θα γινόταν στη Λέσβο χωρίς την υποστήριξη των εθελοντών και των ΜΚΟ, για να απαντήσει ότι «το 2015 η Λέσβος δέχθηκε πάνω από 500.000 πρόσφυγες. Η δουλειά και προσπάθεια από τον ντόπιο πληθυσμό, τους εθελοντές, τις ΜΚΟ είναι κάτι το συγκλονιστικό, απόδειξη βαθιάς αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι πολίτες της Λέσβου αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης. Δουλεύοντας και βοηθώντας τους πρόσφυγες με υποδειγματικό τρόπο, σε αντίθεση με το πώς χειρίζεται το προσφυγικό μέχρι τώρα η ΕΕ».
Όπως ανέφερε, χωρίς τέτοια κινητοποίηση από την κοινωνία των πολιτών, θα είχαμε θρηνήσει πολλά περισσότερα θύματα και θα είχαμε να διαχειριστούμε ένα ακόμη μεγαλύτερο χάος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης