Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Η νίκη των 8 «γερακιών» στο προσφυγικό - Xάος σε ΕΕ και Ελλάδα

El Mundo: Η νίκη των 8 «γερακιών» στο προσφυγικό - Xάος σε ΕΕ και Ελλάδα
Τα «γεράκια», οι πιο σκληροί στη μεταναστευτική κρίση, έχουν επιβάλει το μήνυμά τους στις Βρυξέλλες
Στην προσφυγική κρίση και τη σκληρή στάση ορισμένων κρατών – μελών στο μεταναστευτικό, που έχουν καταλήξει να επιβάλουν το μήνυμά τους στις Βρυξέλλες, αναφέρεται άρθρο της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo».
Τον Μάιο του 2015, σημειώνεται, η Κομισιόν έκανε την πρώτη της πρόταση για τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία και να δοθεί άσυλο σε 20.000 επιπλέον που περίμεναν σε προβληματικά μέρη σε όλο τον κόσμο.
Αργότερα, τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 160.000 άτομα, όμως μέχρι σήμερα μόλις 885 έχουν βρει ένα νέο τόπο κατοικίας στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη είναι σε χάος, η Ελλάδα είναι στο χείλος της καταστροφής, η Σένγκεν κινδυνεύει να καταρρεύσει, επτά χώρες έχουν επιβάλει ελέγχους στα σύνορά τους και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν αναθέσει στην Τουρκία τη φροντίδα εκείνων που τρέπονται σε φυγή από τον πόλεμο.
Τα «γεράκια», σημειώνει η «El Mundo», οι πιο σκληροί στη μεταναστευτική κρίση, έχουν καταλήξει να επιβάλουν το δικό τους μήνυμα.
• Mark Rutte: Ο ολλανδός πρωθυπουργός, που είναι επικεφαλής της προεδρίας της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, χρησιμοποιεί τη θέση του αυτή στις σημαντικές συναντήσεις για το μεταναστευτικό για να περάσει την άποψή του.
Η Ολλανδία, που είναι υπέρ της ενσωμάτωσης των προσφύγων και δέχθηκε 43.035 αιτούντες άσυλο το 2015, τους διπλάσιους από το 2014, υποστηρίζει ότι αυτοί που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία δεν είναι τεχνικά πρόσφυγες ή τουλάχιστον δεν φεύγουν από τον πόλεμο, εκτιμώντας ότι πρακτικά αναζητούν ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον στην Ευρώπη.
Γι' αυτό τον λόγο, υποστηρίζει, θα πρέπει να παραμείνουν εκεί ή αν αιτηθούν ασύλου, να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες αμέσως.
Την Κυριακή δείπνησε με τη Merkel και τον Davutoglu και από αυτή τη συνάντηση προέκυψε η βάση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το βράδυ της Δευτέρας.
• Robert Fico: Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας συνδυάζει αριστερές ιδέες με ένα σκληρό μήνυμα εναντίον της μετανάστευσης και των προσφύγων.
Εδώ και μήνες με δηλώσεις του αμφισβητεί την Ε.Ε., αναφέροντας ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει να έρθει ούτε ένας μουσουλμάνος με βάση τις ποσοστώσεις προσφύγων, «δεν θέλουμε μουσουλμάνους» ή ότι «η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο hot spot».
Ο σλοβάκος πρωθυπουργός υπήρξε ένας από τους πιο σκληρούς εναντίον της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του 2015.
• Viktor Orban: Ο ούγγρος πρωθυπουργός έχει μετατραπεί σε μια από τις αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Ευρώπης.
Το μήνυμά του είναι πολύ σαφές: «Οι χώρες έχουν δικαίωμα να έχουν πολλούς μουσουλμάνους αν αυτό είναι που θέλουν. Εμείς δεν θέλουμε και είναι δικαίωμά μας».
Η απάντησή του στην προσφυγική κρίση ήταν η ανόρθωση τειχών και το μπλοκάρισμα χιλιάδων ανθρώπων.
«Δεν πρέπει να έρχονται στην Ευρώπη (…) Η Τουρκία είναι μια χώρα ασφαλής, να μείνουν εκεί, είναι καλύτερο για την οικογένειά τους, τα παιδιά τους, να μην έρχονται εδώ», είπε.
Μάλιστα, την Δευτέρα το βράδυ δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο στις διαπραγματεύσεις για να μείνει έξω και να μην φιλοξενήσει κανέναν μετανάστη από την Τουρκία.
• Johanna Mikl-Leitner: Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικώ έχει μετατραπεί μέχρι τώρα το 2016 στην πιο σκληρή φωνή εναντίον της Ελλάδας.
«Αν δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, τα ελληνοτουρκικά, τότε τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν πρέπει να μεταφερθούν προς το κέντρο της Ευρώπης», δήλωσε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Μετά μια σειρά από επιθετικές δηλώσεις, ο έλληνας πρωθυπουργός ανακάλεσε την ελληνίδα πρέσβειρα από την Αυστρία.
Η Αυστρία έχει ηγηθεί της πιο σκληρής θέσης, συγκαλώντας συναντήσεις με όλες τις χώρες που επηρεάζονται από το προσφυγικό στην βαλκανική οδό, εκτός από την Ελλάδα.
• Theresa May: Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετέχει στη Σένγκεν και παραμένει στο περιθώριο των θεμάτων Εσωτερικών και Προσφύγων, ενώ δεν συμμετέχει στο σύστημα των ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.
Αυτό δεν εμπόδισε την βρετανή υπουργό Εσωτερικών, Theresa May, να ταχθεί κατά των πολιτικών αποδοχής αιτούντων ασύλου.
«Όταν η μετανάστευση είναι υπερβολικά υψηλή, όταν ο ρυθμός αλλαγής είναι ταχύς, είναι αδύνατον να υπάρξει μια κοινωνία συνεκτική», ανέφερε.
• Milos Zeman: Ο τσέχος πρόεδρος έχει χρησιμοποιήσει από τις πιο επιθετικές εκφράσεις, όταν τα Χριστούγεννα έκανε λόγο ότι «αντιμετωπίζουμε μια οργανωμένη απόβαση και όχι μια αυθόρμητη κίνηση προσφύγων.
Μια μεγάλη πλειοψηφία των παράνομων μεταναστών είναι νέοι άνδρες, με καλή υγεία, εργένηδες.
Γιατί δεν παίρνουν τα όπλα για να παλέψουν για την ελευθερία των χωρών τους και ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος;».
Ο Zeman εκτιμά ότι είναι αδύνατη η ενσωμάτωση των προσφύγων και ότι είμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο των Αδελφών Μουσουλμάνων για να φέρουν χάος στην Ευρώπη και να εφαρμόσουν το νόμο της σαρίας και να μην σεβαστούν τους νόμους της Τσεχίας.
• Jaroslaw Kaczynski: Είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος στην Πολωνία, ο ηγέτης του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, είναι αυτός που κινεί τα νήματα και όχι η πολωνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ή ο πρόεδρος της χώρας.
Αναφερόμενος στους πρόσφυγες είπε ότι «ήδη υπάρχουν σημάδια έκτακτης ανάγκης για πολύ επικίνδυνες ασθένειες, που είχαν να ειδωθούν στην Ευρώπη εδώ και πολύ καιρό: χολέρα, δυσεντερία και πολλές άλλες», αλλά και «παράσιτα και πρωτόζωα που φέρουν στο σώμα τους αυτοί οι άνθρωποι και μπορούν να είναι πολύ επικίνδυνα»...
Ο Kaczynski εκτιμά ότι είμαστε εν μέσω ενός ανεξέλεγκτου κύματος προσφύγων, οι οποίοι θέλουν να επιβάλουν τη σαρία στην Ευρώπη και που «χρησιμοποιούν τις εκκλησίες ως ουρητήρια».
• Lars Lokke Rasmussen: Εξέπληξε πολλούς από τους εταίρους του στις ευρωπαϊκές συνόδους στο θέμα της μετανάστευσης και των προσφύγων.
Η Δανία, με μόλις 5,6 εκατ. κατοίκους, έλαβε το 2015 περί τους 20.825 αιτούντες ασύλου, κάτι που οδήγησε τον Rasmussen να υιοθετήσει έναν νόμο βάσει του οποίου κρατούνται τα τιμαλφή των αιτούντων ασύλου, ενώ επέβαλε ελέγχους και στα σύνορα της χώρας.

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης