Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cavusoglu: «Δεν ικετεύει» την ΕΕ η Τουρκία για χρήματα - Σημαντική η συνεργασία για το προσφυγικό

Cavusoglu: «Δεν ικετεύει» την ΕΕ η Τουρκία για χρήματα - Σημαντική η συνεργασία για το προσφυγικό
Η πρόταση της Άγκυρας, εκτιμά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μπορεί να γίνει δεκτή και από τις δύο πλευρές
Η Άγκυρα «δεν ικετεύει» για τα χρήματα της ΕΕ υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu κληθείς να σχολιάσει το αίτημα διπλασιασμού της χρηματοδότησης στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που κατέθεσε προς τις Βρυξέλλες κατά την Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου 2016.
Ο Cavusoglu υπεραμύνθηκε του αιτήματος λέγοντας:
«Γνωρίζουμε τις άδικες κατηγορίες που εκτοξεύονται κατά της Τουρκίας...
Είναι σαν να χαρίζονται αυτά τα χρήματα στην Τουρκία.
Είναι σαν να ικετεύει η Τουρκία για λεφτά».
Η ιδέα πίσω από το σχέδιο 1 προς 1 που συζητήθηκε μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 17 – 18 Μαρτίου, οπότε και έχουν μετατεθεί όλες οι αποφάσεις για την προσφυγική - μεταναστευτική κρίση, είναι να πάψουν οι αιτούντες άσυλο να επιλέγουν την παράνομη οδό μετακίνησης από Τουρκία προς Ελλάδα.
«Είναι μία πρόταση που μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές» εκτίμησε ο Τούρκος υπουργός προσθέτοντας ότι η ΕΕ φάνηκε να συμφωνεί σε «αρκετά σημεία».
Και συμπλήρωσε ότι η συνεργασία της Τουρκίας με την ΕΕ είναι σημαντική και ότι κύριος στόχος και των δύο πλευρών είναι να σταματήσουν την παράτυπη μετανάστευση».
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ζήτησε συνολικά πάνω από 6 δισ από τους 28 ηγέτες της Ευρωζώνης προκειμένου να διαχειρισθεί και ενσωματώσει τους 2,7 εκ. πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο έδαφός της.
Ο Ahmet Davutoglu, από την πλευρά του, είχε δηλώσει ότι με το να αιφνιδιάσει την Ευρώπη με τη σχετική πρόταση, η Τουρκία βοήθησε τους 28 να ξεπεράσουν το αδιέξοδο.
«Μία απροσδόκητη κίνηση υπό τέτοιες περιστάσεις μπορεί να ωθήσει την άλλη πλευρά σε αποφάσεις που δεν θα ελάμβανε υπό κανονικές συνθήκες. Δεν περίμεναν μία τέτοια κίνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια της πτήσης επιστροφής από τις Βρυξέλλες, όπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα Hurriet.
Υπενθυμίζεται ότι πέραν των επιπλέον 3,3 δισ η Άγκυρα ζήτησε και επιτάχυνση της διαδικασίας κατάργησης της βίζας για Τούρκους που ταξιδεύουν σε χώρες της Ένωσης.
Ωστόσο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, όπως και πολλές ΜΚΟ, εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για τη νομιμότητα αυτών που προτάθηκαν, ενώ πολλοί ευρωβουλευτές κατηγόρησαν τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι «υπέκυψαν στον εκβιασμό» της Άγκυρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης