Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζες - ΟΤΟΕ συμφώνησαν κλαδική συλλογική σύμβαση για 3 χρόνια 2016 - 2018

Τράπεζες - ΟΤΟΕ συμφώνησαν κλαδική συλλογική σύμβαση για 3 χρόνια 2016 - 2018
Η συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντική, αποτελεί επιτυχία της διοίκησης Κούκου στην ΟΤΟΕ
Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεγάλης συνδικαλιστικής, πολιτικής και κοινωνικής σημασίας συμφώνησε η ΟΤΟΕ με τις Τράπεζες για 3 χρόνια το διάστημα 2016 με 2018, ολοκληρώνοντας μία προσπάθεια επίπονων διαπραγματεύσεων, που κράτησαν σχεδόν τρεις μήνες.
Η συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντική, αποτελεί επιτυχία της διοίκησης Κούκου στην ΟΤΟΕ και ταυτόχρονα πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου θα ξεκινήσουν μεγάλα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, στην Πειραιώς 1500-2000 άτομα, στην Eurobank έως 1000 άτομα, στην Alpha bank 150-200 ή έως 450 άτομα και στην Εθνική έως 1750 άτομα.

 Ήταν μια προσπάθεια που άρχισε λίγο πριν από τη λήξη της προηγούμενης Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, το Δεκέμβριο του 2015 και ολοκληρώθηκε στις 9 Μαρτίου του 2016, με την συμφωνία νέας τριετούς διαρκείας (2016-2018) Κλαδικής ΣΣΕ.
Σε μια ταραγμένη περίοδο γενικευμένης αγωνίας και ανασφάλειας για το παρόν και το μέλλον που χαρακτηρίζει την συγκυρία που διέρχεται η Ελληνική κοινωνία και η χώρα μας, η υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης στον τραπεζικό κλάδο αποτελεί όαση ανακούφισης για τους εργαζόμενους στις τράπεζες και μήνυμα ελπίδας για τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας.
Αποτελεί ακόμα και μήνυμα αισιοδοξίας, για την ελληνική κοινωνία, που δείχνει το δρόμο της συλλογικής προσπάθειας που μπορούν να χαράξουν και την πορεία που μπορούν να ακολουθήσουν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, ακόμα και σ’ αυτό το ελεγχόμενο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Ένα περιβάλλον που οι αξίες ορίζονται από νέα πρωτόγνωρα πολιτικά και οικονομικά ήθη, οι θεσμοί και τα δικαιώματα αμφισβητούνται, η Δημοκρατία δοκιμάζεται και η ελπίδα αφού πρώτα προδοθεί μετά ανανεώνεται, όχι με πράξεις αλλά με λόγια και υποσχέσεις.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ΟΤΟΕ υπηρετεί με περιεχόμενο και ουσία το ρόλο της και πορεύεται σταθερά στις ράγες της ιστορικής της διαδρομής, με πράξεις και αποτελέσματα για τους εργαζόμενους στις τράπεζες, αλλά και μηνύματα ευρύτερης συνδικαλιστικής, κοινωνικής και πολιτικής σημασίας.
Η θεσμική αξία της Κλαδικής συλλογικής σύμβασης ΟΤΟΕ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ, πέρα από το περιεχόμενό της, αποτελεί σημείο αναφοράς που δίνει άλλη διάσταση και ουσία στη συνδικαλιστική δράση στις μέρες μας.
Μια διάσταση, που αξιοποιεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά το διάλογο, τα επιχειρήματα και την αποφασιστική δράση και πρέπει να αποτελέσει αφετηρία σχεδιασμού, διεκδίκησης και προοπτικής στην κατεύθυνση ενεργοποίησης και άλλων κοινωνικών δυνάμεων, με τη δύναμη του θετικού παραδείγματος της κλαδικής ΣΣΕ ΟΤΟΕ-Τραπεζών.
Η νέα Κλαδική ΣΣΕ που εγκρίθηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, καθορίζει το πλαίσιο εντός του οποίου κατοχυρώνονται βασικά δικαιώματα των εργαζομένων και επικεντρώνεται στις βασικές ενότητες, που αφορούν στο Εισόδημα, στην Απασχόληση, στην Προστασία της Οικογένειας και στις παροχές πρόνοιας, στα Στεγαστικά Δάνεια στο Κλαδικό συμπληρωματικό πρόγραμμα υγείας και πρόνοιας, στην Αλληλεγγύη σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στην κατοχύρωση προηγούμενων Συμβάσεων και σε άλλα θέματα.
Αναλυτικά το πλαίσιο και τα άρθρα της νέας Σ.Σ.Ε. θα κοινοποιηθούν με νέα Ανακοίνωση μετά την υπογραφή της Σ.Σ.Ε. που έχει οριστεί για την Τετάρτη 16/3/2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης