Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Jefferies Investment Bank: Η «τέλεια καταιγίδα» πέρασε από τις αγορές – Το χρήμα ρέει ξανά

Jefferies Investment Bank: Η «τέλεια καταιγίδα» πέρασε από τις αγορές – Το χρήμα ρέει ξανά
Έχει επιστρέψει μια σχετική ηρεμία στις υψηλής απόδοσης αγορές χρέους
Το 2016 ξεκίνησε με σειρά πτωτικής πορείας στο χρηματιστήριο της Κίνας και κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, προκαλώντας πανικό στιν αγορά για ομόλογα που έχουν εκδώσει επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα.
Το ριψοκίνδυνο του αποκαλούμενου υψηλής απόδοσης χρέους έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ και μια νέα κρίση φαινόταν να επίκειται.

high yield

Το χρέος υψηλής απόδοσης ενέχει μεγάλο ρίσκο αλλά και μεγάλη ανταμοιβή και ειδικά αναφέρεται στα ομόλογα που εκδίδουν εταιρείες με πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒΒ- ή και χαμηλότερη από τους οίκους αξιολόγησης.
Αν και ριψοκίνδυνα, έχουν γίνει δημοφιλή εξαιτίας των υψηλών αποδόσεων που προσφέρουν σε μια εποχή που τα επιτόκια είναι πέριξ του μηδενός.
Στο τέλος του περασμένου έτους, ορισμένα επενδυτικά funds που είχαν επικεντρωθεί στην αγορά αυτών των τίτλων κατέρρευσαν, προκαλώντας κύματα πανικού.
Αναλυτές προέβλεπαν χαμό, με τη Societe Generale να εκτιμά ότι ο πόνος στις αγορές χρέους θα έπληττε τα χρηματιστήρια, προβλέποντας πτώση 75% του αμερικανικού δείκτη S&P 500.
Αντιθέτως, οι αγορές σημείωσαν ράλι.
Αναλυτές στην επενδυτική τράπεζα Jefferies προβάλλουν δύο παράγοντες: τη χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών, κάτι που καθιστά φθηνότερο τον δανεισμό και την ανταλλαγή χρέους, αλλά και την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.
Όπως αναφέρει, «οι νομισματικές συνθήκες στις ΗΠΑ έχουν χαλαρώσει καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε και τα πραγματικά επιτόκια έχουν γίνει αρνητικά, παρά την αύξηση του Δεκεμβρίου.
»Οι νομισματικές συνθήκες στην Κίνα έχουν περαιτέρω χαλαρώσει τις αντίστοιχες στο μπλοκ του δολαρίου.
»Η πτώση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ και οι δειλές προφορικές συμφωνίες μεταξύ ορισμένων χωρών μελών του ΟΠΕΚ φαίνεται να έβαλαν έναν πάτο για τις τιμές του πετρελαίου.
»Το συμπέρασμα είναι ότι η "τέλεια καταιγίδα" περνάει και ότι ένας αριθμός μη σχετιζόμενων παραγόντων έχουν προκαλέσει χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών».
Ως αποτέλεσμα, έχει επιστρέψει μια σχετική ηρεμία στις αγορές υψηλής απόδοσης χρέους και το χρήμα ρέει ξανά.

Jeff1

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης