Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Αμετάβλητη διατηρεί την αξιολόγηση ΒΒ- της Κύπρου - Θετικό το outlook

Standard and Poor's: Αμετάβλητη διατηρεί την αξιολόγηση ΒΒ- της Κύπρου - Θετικό το outlook
Το θετικό outlook αντικατοπτρίζει την άποψή του οίκου ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Κύπρου εντός του 2016
Αμετάβλητη διατηρεί τη σύσταση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε BB- ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's.
Ειδικότερα, ο οίκος επιβεβαίωσε σήμερα, Παρασκευή 18 Μαρτίου, την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση BB- της Κύπρου σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, αλλά και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση B σε εγχώριο και ξένο νόμισμα.
Παράλληλα, διατήρησε θετικό το outlook της αξιολόγησης.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ο οίκος, η αξιολόγηση απηχεί την άποψη ότι η οικονομία της Κύπρου θα συνεχίσει να ενισχύεται με ρυθμό ταχύτερο του 2%, σε πραγματικούς όρους, την περίοδο 2016-2019, στον απόηχο της επιτυχημένης ολοκλήρωσης του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής του ESM και παρά τα υψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), που παραμένουν βασική ανησυχία για την δημοσιονομική σταθερότητα και την οικονομική επίδοση της Κύπρου.
Ο οίκος εκτιμά ότι έπειτα από τρία χρόνια βαθιάς ύφεσης, η κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε κατά περίπου 1,6%, σε πραγματικούς όρους το 2015.
Η ανάκαμψη της Κύπρου αντανακλά την ανθεκτικότητα του τομέα των υπηρεσιών, του τουρισμού και τη σταδιακή ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία στηρίζεται από την αποδυνάμωση του ευρώ και την πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Ταυτόχρονα, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ο τομέας των κατασκευών συνέχισαν να δρουν ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη, με τον τελευταίο να καταγράφει σημάδια ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά τα επτά συναπτά έτη συρρίκνωσης.
Το θετικό outlook αντικατοπτρίζει την άποψή του οίκου ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Κύπρου εντός του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας επιταχυνθεί.
Επιπλέον, η αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί, εφόσον οι κυπριακές τράπεζες σημειώσουν πρόοδο στη μείωση των NPLs.
Στον αντίποδα, μία υποβάθμιση είναι πιθανή, εάν η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα υποστεί ισχυρούς κραδασμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης