Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, ο χειρότερος φόβος όσων τάσσονται κατά του Brexit

Politico: Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, ο χειρότερος φόβος όσων τάσσονται κατά του Brexit
Για τους ευρωσκεπτικιστές, η συμφωνία ελεύθερης διακίνησης της Σένγκεν είναι «σαν να κρεμάς μια πινακίδα καλωσορίζοντας τους τρομοκράτες στην Ευρώπη»
Ένα από τα επιχειρήματα των Βρετανών που τάσσονται κατά του Brexit στη μάχη προς το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ήταν αυτό της ασφάλειας.
Το μήνυμα που επαναλαμβανόταν συνεχώς ήταν ότι μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενείχε σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία της χώρας και την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Γι' αυτό τον λόγο, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Politico, τόσο υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού, όσο και ο υπουργός Αμύνης, Michael Fallon, επέμειναν ότι η συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ βοηθά τη Βρετανία να αντιμετωπίζει τις παγκόσμιες προκλήσεις και γι' αυτό και ο πρωθυπουργός David Cameron προειδοποίησε για ροές αιτούντων ασύλου, αν τα σύνορα επιστρέψουν από το Καλαί στο Ντόβερ.
Γι' αυτόν, όμως, ακριβώς τον λόγο μια ανανεωμένη προσφυγική κρίση ή μια τρομοκρατική επίθεση είναι τα δύο θέματα που το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. φοβόταν περισσότερο και αυτό διότι μετατρέπουν την Ευρώπη από μια πηγή ασφάλειας σε μια πηγή απειλής και κινδύνων.
Ήδη, πολλοί απ' όσους τάσσονται υπέρ του Brexit, ακόμη και πριν από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, είχαν αρχίσει να επιχειρηματολογούν, λέγοντας ότι η Ε.Ε. αποτυγχάνει να κρατήσει ασφαλείς τους πολίτες της, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία ελεύθερης διακίνησης της Σένγκεν είναι «σαν να κρεμάς μια πινακίδα καλωσορίζοντας τους τρομοκράτες στην Ευρώπη».
Φυσικά, μετά τις επιθέσεις, οι ευρωσκεπτικιστές αναθάρρησαν, με τον υπουργό George Eustice να αναφέρει ότι η Σένγκεν επιτρέπει στους τρομοκράτες να κινούνται ελεύθερα.
Βεβαίως, το στρατόπεδο κατά του Brexit θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ύστερα από ένα σεβαστό χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξηγήσει γιατί η ασφάλεια της Βρετανίας επαυξάνεται από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε.
Θα μπορούσε να επισημάνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί μέλος της συνθήκης Σένγκεν, ότι επωφελείται από τη διεθνή συνεργασία εναντίον της τρομοκρατίας και ότι υπάρχουν τεράστιες επιπλοκές και αβεβαιότητες αν σταματήσουν να ισχύουν οι υπάρχουσες συμφωνίες, ενώ μια επαναδιαπραγμάτευσή τους, σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, θα αποτελούσε «γραφειοκρατικό εφιάλτη», με καμία εγγύηση ότι θα διατηρούνταν η πρόσβαση σε πληροφοριακά δεδομένα.
Βεβαίως, μέχρι το δημοψήφισμα του Ιουνίου, οι επιθέσεις των Βρυξελλών μπορεί να έχουν υποχωρήσει από τη μνήμη, όμως το άγχος σχετικά με τη μετανάστευση και τον Ισλαμισμό είναι πιθανόν να παραμείνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης