Τελευταία Νέα
Διεθνή

Standard and Poor's: Το ισχυρό γεν απειλεί τη δημοσιονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας

Standard and Poor's: Το ισχυρό γεν απειλεί τη δημοσιονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας
H πρόσφατη ενίσχυση του γεν θα μπορούσε να επιδεινώσει τις αντιξοότητες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των κυβερνητικών εσόδων
Tο γεν έχει υπάρξει ιδιαίτερα ισχυρό από τότε που η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, Bank of Japan, προχώρησε στην πρώτη μείωση των επιτοκίων υπό του μηδενός στα τέλη του Ιανουαρίου, αν και τις τελευταίες οκτώ ημέρες καταγράφει απώλειες.
Το γεν βρίσκεται ακόμη σημαντικά χαμηλότερα του ιστορικού υψηλού που είχε καταγράψει το 2011, όταν το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλό των 75,55 γεν.
Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's προειδοποιεί ότι ένα ανοδικά κινούμενο γεν απειλεί τη δημοσιονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας, που σφυρηλατήθηκε το 2013 και το 2014.
Όπως σημειώνει η S&P, η πρόσφατη ενίσχυση του γεν θα μπορούσε να επιδεινώσει τις αντιξοότητες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των κυβερνητικών εσόδων.
Αν το γεν διατηρήσει τα κέρδη του φέτος, προσθέτει ο οίκος, βελτιώσεις στα δημοσιονομικά ελλείμματα θα μπορούσαν να λάβουν τέλος, τουλάχιστον προσωρινά.
Το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο απ' όσο προβλέπεται στο κοντινό μέλλον, επισημαίνει η S&P και συμπληρώνει ότι η πιστοληπτική ποιότητα της Ιαπωνίας θα μπορούσε συνεχίσει τη σταδιακή διολίσθησή της μέχρι η κυβέρνηση να βρει έναν άλλο τρόπο για να μειώσει το κενό στον προϋπολογισμό της.
Αυτό, τουλάχιστον εμμέσως, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αξιολόγηση, με τον οίκο να σημειώνει ότι το υψηλό χρέος και τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008 έχουν αποτελέσει τους πιο αδύναμους πιστωτικούς παράγοντες για την ιαπωνική κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει ο οίκος, συνέβαλαν στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιαπωνίας στο «Α+» από το «ΑΑ-» το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης