Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Αντιμέτωπη εκ νέου με το Grexit η Ελλάδα, αν η αξιολόγηση παραταθεί μέχρι τον Ιούλιο

Bloomberg: Αντιμέτωπη εκ νέου με το Grexit η Ελλάδα, αν η αξιολόγηση παραταθεί μέχρι τον Ιούλιο
Συντάξεις και φορολογική πολιτική παραμένουν τα μεγάλα «αγκάθια», σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους
Αντιμέτωπη εκ νέου με την απειλή της χρεοκοπίας και του Grexit μπορεί να βρεθεί η Ελλάδα, αν η αξιολόγηση παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, που βλέπουν αργή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους πιστωτές.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που επικαλείται το Bloomberg και οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, αναφέρουν επίσης ότι ακόμη δεν έχει επιτύχει συμφωνία για τις συντάξεις, τη φορολογική διοίκηση ή το χρηματοδοτικό κενό, ενώ άλλα θέματα, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το προτεινόμενο ταμείο αποκρατικοποιήσεων εξακολουθούν να καθυστερούν τις συνομιλίες.
Προσθέτουν δε, ότι ένα ακόμη εμπόδιο αποτελεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο από την πλευρά του διαφωνεί με τους ευρωπαίους πιστωτές για το πώς η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τον προϋπολογισμό της.
Με τη Γερμανία να επιμένει ότι το Ταμείο θα πρέπει τελικά να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης ώστε αυτό να συνεχιστεί, αξιωματούχοι από το ΔΝΤ προσπαθούν να βρουν τρόπους για να πιέσουν τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, να παραχωρήσει στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το WikiLeaks στις 2 Απριλίου.
Ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί στις προοπτικές της αξιολόγησης δημοσίως πρόσφατα, όλες οι πλευρές έχουν διατυπώσει αμφιβολίες σχετικά με το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να εκπληρώσει τους αυστηρούς στόχους του προϋπολογισμού στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης που συμφωνήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι.
Αυτές οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί, σημειώνει το Bloomberg, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει συμμάχους και η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν έρθει αντιμέτωπες με αυξημένες απαιτήσεις από τους διαπραγματευτές του ΔΝΤ.

Οικονομικά εμπόδια
Οι προγραμματισμένες αποπληρωμές χρέους της Ελλάδας τους επόμενους μήνες


«Οι οιωνοί για μια ακόμη ελληνική κρίση μέσα στο καλοκαίρι είναι σχετικά υψηλοί», σημειώνει η επικεφαλής οικονομολόγος της ING Diba AG στη Φρανκφούρτη, Carsten Brzeski, συμπληρώνοντας ότι «δεδομένων του πολύ αργού ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης, της μείωσης της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και της μειωμένης όρεξης για ελάφρυνση του χρέους, η επόμενη κρίση είναι ήδη στα σκαριά. Είναι θέμα χρόνου πριν συμβεί».
Τρεις αξιωματούχοι του ΔΝΤ, όπως σημειώνει το Blooomberg, ανέφεραν ότι η πληρωμή του Ιούλιου σε συνδυασμό με την προσφυγική κρίση και το δημοψήφισμα για το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν γεγονότα – κλειδιά, που μπορούν να αναγκάσουν τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, να αποδεχθεί ελάφρυνση χρέους, σύμφωνα με έγγραφο στην ιστοσελίδα του WikiLeaks.
Ερωτηθείς σχετικά με το έγγραφο αυτό, εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε ότι το Ταμείο δεν συζητά ποτέ διαρροές ή υποτιθέμενες αναφορές από διεθνείς συνομιλίες.
Η Ελλάδα έχει αναφέρει ότι προτίθεται να αποδεχθεί επιπλέον μέτρα, ισοδύναμα με το 3% του ΑΕΠ της, μια δέσμευση που φαίνεται αρκετή για τους ευρωπαίους πιστωτές.
Ο Poul Thomsen, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, έχει ζητήσει επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια ίση με τουλάχιστον το 4,5% του ελληνικού ΑΕΠ.
Δύο αξιωματούχοι, που γνωρίζουν το θέμα, ανέφεραν ότι το ΔΝΤ μπορεί να αποδεχθεί την τελευταία ελληνική πρόταση, αρχή οι ευρωπαίοι εταίροι να «καλύψουν» τη διαφορά αποδεχόμενοι ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι που εργάζονται στο παρασκήνιο, επισημαίνουν ότι ακόμη δεν είναι καθόλου σαφές αν η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί αυτόν τον μήνα.
Αν οι συνομιλίες παραταθούν, κάτι που θα εξαρτηθεί και από το πώς θα εξελιχθούν εξωγενείς παράγοντες, όπως η προσφυγική κρίση και το δημοψήφισμα για το Brexit, η ζώνη του ευρώ μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με μια νέα κρίση, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg.
Πάντως, δεν αποκλείουν να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup στις 22 Απριλίου, στο Άμστερνταμ, αν και θα απαιτηθεί κάποιο διάστημα έπειτα για να αρχίσουν να ρέουν τα κεφάλαια στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης