Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Έως τις 22 Απριλίου θα κλείσει η αξιολόγηση - Η Ελλάδα δεν θα γίνει θύμα της αντιπαράθεσης ΔΝΤ-ΕΕ

Τσίπρας: Έως τις 22 Απριλίου θα κλείσει η αξιολόγηση - Η Ελλάδα δεν θα γίνει θύμα της αντιπαράθεσης ΔΝΤ-ΕΕ
«Το ΔΝΤ βρίσκει σύμμαχο εδώ τη ΝΔ που επιλέγει να ταυτιστεί με τις πιο ακραίες απαιτήσεις του περιμένοντας να μη γίνει αξιολόγηση», είπε ο πρωθυπουργός
«Εντός ολίγων ημερών πρέπει και θα κλείσει η αξιολόγηση», κατέστησε σαφές ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τόνισε, δε, πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνει η Ελλάδα θύμα της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ή θύμα της ενδεχόμενης σύγκρουσης των θεσμών.
«Γνωρίζαμε ότι το ΔΝΤ έπαιζε αδικαιολογήτως καθυστερήσεις στο θέμα του ελληνικού προγράμματος και της αξιολόγησης», επισήμανε, συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «η κα Lagarde απάντησε στην επιστολή μου λέγοντας ότι είναι ανόητος όποιος ακολουθεί τακτική πίεσης δια πιστωτικού γεγονότος».
«Ελπίζω πράγματι να μην υπάρχει ανόητος τρόπος από κανέναν που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση, ούτε από το ΔΝΤ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «ήταν πολλές οι ανοησίες στα προγράμματα του ΔΝΤ για την Ελλάδα που οδήγησαν στην απότομη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού», υπενθυμίζοντας, μάλιστα, ότι υπήρξε και επίσημη αναγνώριση των λαθών εκ μέρους του Ταμείου.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ έχει παραδεχτεί ότι ήταν λάθος ο πολλαπλασιαστής που είχε χρησιμοποιηθεί το 2013, αλλά και οι εκτιμήσεις της ύφεσης.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «κάθε πρόβλεψη του Ταμείου αποδείχτηκε πλήρως εκτός πραγματικότητας», ενώ προσέθεσε ότι υπήρξαν λάθη και στις προβλέψεις για την ανάπτυξη.
«Τότε η κα Lagarde απολογήθηκε δημόσια για την τεχνική επάρκεια του ΔΝΤ και ελπίζω ότι αυτό έχει αποκατασταθεί πλέον», είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «δεν πρέπει κανείς ούτε να υποτιμά ούτε να λησμονεί συγκεκριμένα περιστατικά και δεδομένα».
Παράλληλα, υποστήριξε: «Με τη βεβαιότητα ότι θα κλείσει η αξιολόγηση εντός των επομένων ημερών, να σταθούμε σε ορισμένα συμπεράσματα.
Έχει ενδιαφέρον η πεποίθηση των αξιωματούχων του ΔΝΤ ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδας.
Η συμφωνία που υπογράφτηκε τον Ιούλιο, παρά τη δυσμενή μας θέση, είναι πολύ ευνοϊκότερη από ό,τι είχε συμφωνηθεί μέχρι τότε.
Δεν περιλαμβάνει τις ακραίες θέσεις που διαχρονικά απαιτούσε το ΔΝΤ, ήδη από την 5η αξιολόγηση του 2ου προγράμματος.
Η αναθεώρηση προς τα κάτω του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων οδηγεί σε εξοικονόμηση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για μία διετία».
Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, «παρά συντριπτικό αρνητικό συσχετισμό περυσινής χρονιάς στην ΕΕ, κερδίσαμε πολλά και γι αυτό το ΔΝΤ αμφισβητεί τον πυρήνα συμφωνίας.
Η τακτική καθυστερήσεων που οδηγεί σε ασφυξία και απειλή πιστωτικού γεγονός αποκαλύπτεται και αποδεικνύεται ότι όχι δική μας ευθύνη.
Η τακτική καθυστερήσεων είναι μεθοδευμένη τακτική από τους δανειστές».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μία δριμεία κριτική κατά της Νέας Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, τόνισε πως η ΝΔ έχει το θράσος να ζητά εξεταστική επιτροπή για τα capital controls.
«Αν η ΝΔ θέλει εξεταστική για capital controls, ας πάει και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο γιατί εκεί ίσως βρει ενόχους, όχι εδώ», είπε ο κ. Τσίπρας.
Μάλιστα, κατηγορήσει το κόμμα της ΝΔ ότι δε θέλει να γίνει η αξιολόγηση.
«Το ΔΝΤ βρίσκει σύμμαχο εδώ την ΝΔ που επιλέγει να ταυτιστεί με τις πιο ακραίες απαιτήσεις του περιμένοντας να μη γίνει αξιολόγηση», είπε συγκεκριμένα, ενώ διευκρίνισε:
«Η ΝΔ, και όχι μόνο, συμφωνεί με σειρά θέσεων του ΔΝΤ όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η ιδιωτική ασφάλιση, η περικοπή μισθών κλπ.
Υπάρχει διαφορά και πολιτική - ιδεολογική εκτός της οικονομικής, γιατί είμαστε εμείς αριστερά και αυτοί νεοφιλελεύθερη δεξιά
Ποιός αρνείται αναγκαιότητα «κουρέματος» χρέους;
Μόνο ο κ. Σαμαράς επέμενε ότι είναι βιώσιμο».
Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε, επίσης, πως «το ΔΝΤ αρνείται τη συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο και ζητά περισσότερα μέτρα για να στηρίξει συζήτηση για το χρέος.
Κι όμως, προβλέπεται να ανοίξει συζήτηση για το χρέος από τη συμφωνία του Ιουλίου.
Ζητούν μέτρα που τινάζουν στον αέρα τη συμφωνία του Ιουλίου, ζητούν να πηδήξουμε από τον 5ο όροφο δεσμευόμενοι ότι θα μας πιάσουν».
«Φτάσαμε στα πολιτικά μας όρια υπογράφοντας τη συμφωνία του Ιουλίου, θα την τηρήσουμε, δεν θα κάνουμε παραπάνω αλλά ούτε λιγότερα», έστειλε αυστηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ο πρωθυπουργός.
«Το ΔΝΤ ζητά μείωση των στόχων αλλά τα μέτρα που ζητά είναι ο απόλυτος παραλογισμός, πολύ σκληρά.
Το ΔΝΤ αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, και από την ΕΛΣΤΑΤ και από την ΕΕ», είπε, ενώ εκτίμησε ότι «η στάση αυτή ίσως απορρέει από την ανάγκη να αποδείξουν ότι τα δύο προγράμματα που έφτιαξε το ΔΝΤ και ενεπλάκη, δεν “βγήκαν”».
«Δεν μπορεί να καταδικαστεί μια χώρα αλλά και όλη η Ευρώπη επειδή κάποιοι δεν μπορούν να δεχτούν την αποτυχία τους», υπογράμμισε αυστηρά.
Ανέφερε, δε, πως «ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το θέμα της αντικατάστασης του ΔΝΤ στο πρόγραμμα από ευρωπαϊκό μηχανισμό, όπως ο ESM».
Επανερχόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «ακόμη και η κα Γεννηματά έκανε λόγο για άδικα και ακραία αιτήματα από το ΔΝΤ, η ΝΔ όμως σπεύδει, δια του Α. Γεωργιάδη, να στηρίξει».
«Στη ΝΔ καταστροφολογούν και κινδυνολογούν διαρκώς για την οικονομία.
Δεν είναι παραδεισένια η κατάσταση, αλλά δεν είναι και όπως λέει η ΝΔ», είπε, ενώ για να στηρίξει τη θέση του ανέφερε:
«Η ύφεση ήταν μικρότερη το 2015 από ό,τι έλεγαν, ενώ ήταν χρονιά ρεκόρ για ελληνικό τουρισμό, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση σε απορρόφηση διαρθρωτικών ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Μέσα στην πρώτη πενταετία, είχαμε 25% μείωση του ΑΕΠ και μέτρα 62 δισ. ευρώ αλλά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για success story.
Οι ελληνικές τράπεζες ολοκλήρωσαν με επιτυχία ανακεφαλαιοποίηση και είναι σταθερές.
Αυξήσαμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 5,5 μονάδες, φτάσαμε στα 6,75 δισ. ευρώ».
«Είμαι βέβαιος ότι οι εξελίξεις τελικά θα είναι θετικές», είπε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ χαρακτήρισε «κρίσιμο» το να λέει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό την αλήθεια, σχολιάζοντας: «Επειδή θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα διαγωνισμού για τα ΜΜΕ θα υπάρξουν πολλές Κασσάνδρες.
Πρέπει να παραδεχόμαστε λάθη και αδυναμίες στον λαό».
Παράλληλα, όπως ανέφερε η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα προσφυγικής κρίσης με ανθρώπινο πρόσωπο και στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.
Ο ίδιος επισήμανε πως η μεγάλη απειλή σήμερα είναι η παλινόρθωση ακραίων ακροδεξιών μισάνθρωπων αντιλήψεων στην Ευρώπη.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα Panama Papers, σχολιάζοντας σκωπτικά ότι ακόμα και σε αυτές τις λίστες υπάρχει το όνομα του κ. Παπασταύρου.
«Υπάρχει λίστα φοροδιαφυγής από όπου λείπει;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει να τον καλύπτει.
Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως και τις 22 Απριλίου», ενώ εμφανίστηκε σίγουρος πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει τον κάβο με εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης