Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η Standard and Poor's θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Μ. Βρετανίας σε περίπτωση Brexit

Politico: Η Standard and Poor's θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Μ. Βρετανίας σε περίπτωση Brexit
Η χώρα εξερχόμενη από την ΕΕ θα εισέλθει σε μακρά περίοδο οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας
Όταν η Βρετανία διεξήγαγε το τελευταίο δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της στην ΕΕ, το 1974, το διακύβευμα δεν είχε καμία σχέση με ό,τι συμβαίνει σήμερα, καθώς τότε η Μ. Βρετανία ήταν μόλις δύο χρόνια στην Ένωση.
Σήμερα, δεδομένων των στενών εμπορικών και οικονομικών δεσμών με την ΕΕ, μια ενδεχόμενη θα εμπεριείχε πολύ περισσότερους κινδύνους, και μεταξύ αυτών, εκείνοι που συνδέοτναι με την πιστοληπτική της ικανότητα, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί.
Αν και οι υποστηρικτές του Brexit είναι ιδιαίτερα σκεπτικιστές σχετικά με το «ευρωπαϊκό εγχείρημα», δεν συμφωνούν μεταξύ τους ως προς το ποιές θα είναι οι εμπορικές επιλογές και οι πολιτικές συμμαχίες της Βρετανίας εκτός Ευρώπης.
Αν τελικά επικρατήσουν οι υποστηρικτές του Brexit στις 23 Ιουνίου, η Μ. Βρετανία θα εισέλθει σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας ενώ ο κόσμος της θα συζητά για τις εναλλακτικές λύσης.
Οι αγορές απεχθάνονται την αβεβαιότητα, ιδιαίτερα την παρατεταμένη αβεβαιότητα, και αυτή η περίοδος πιθανότατα θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την πιστοληπτική ικανότητα της Μ. Βρετανίας.
Αν και τυπικώς το χρονικό διάστημα εξόδου από την ΕΕ είναι δύο χρόνια, μπορεί να παραταθεί αν δεν έχουν συμφωνηθεί όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις μεταξύ της ΕΕ και της χώρα που αποχωρεί.
Αυτό μοιάζει ένα πιθανότατο σενάριο, δεδομένης της πολυπλοκότητας των θεμάτων που τίθενται επί τάπητος ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο.
Η οποιαδήποτε συμφωνία αποχώρησης θα πρέπει να εγκριθεί και από το βρετανικό κοινοβούλιο αλλά και από τις υπόλοιπες 27 χώρες μέλη της ΕΕ, και ορισμένες από αυτές θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στη δική τους πολιτική ατζέντα, συμβάλλοντας σε ακόμη πιο αβέβαια αποτελέσματα.
Αυτό σημαίνει ότι αν επικρατήσει το Brexit θα προκαλέσει πιθανότατα σοβαρή αβεβαιότητα που θα επηρεάσει σημαντικά την πιστοληπτική ικανότητα της Μ. Βρετανίας.
Ειδικότερα, η αβεβαιότητα για το μελλοντικό καθεστώς της Βρετανίας θα μπορούσε εύκολα να κάνει διστακτικότερους τους επενδυτές.
Με 75 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο (ή σχεδόν 4 τοις εκατό του ΑΕΠ), η Βρετανία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στον κόσμο μετά τον εξωτερικό δανεισμό των ΗΠΑ, και προφανώς αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο ως προς την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας, δηλαδή της δανειοδότησής της από επενδυτές εκτός της χώρας.
Τον τελευταίο καιρό, το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει καλυφθεί κυρίως από άμεσες ξένες επενδύσεις και καθαρές εισροές.
Αυτού του είδους οι εισροές που δεν δημιουργούν χρέος ήταν μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ και αποτελούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την εξωτερική θέση της χώρας.
Ένα από τα αξιοθέατα του Ηνωμένου Βασιλείου ως επιχειρηματικού προορισμού υπήρξε η πλήρης ένταξή του στη μεγαλύτερη οικονομική ζώνη του κόσμου.
Αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το Brexit, οι άμεσες ξένες επενδύσεις και άλλου είδους εισροές μπορει να μειωθούν.
Μια υποτίμηση της λίρας θα μπορούσε να βοηθήσει αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είναι επαρκής.
Οι ετήσιες ανάγκες της Βρετανίας σε εξωτερική χρηματοδότηση είναι οκτώ φορές περισσότερες από ό,τι εισπράττει ετησίως από εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσίως συν την επιστροφή ξένων επενδύσεων.
Σύμφωνα με την Standard and Poor's αν η Βρετανία βγει από την ΕΕ θα είναι αρνητικό για την πιστοληπτική της αξιολόγηση ενώ θα εντείνει τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και τις εσωτερικές πολιτικές απειλές ως προς την εδαφική της ακεραιότητα.
Συνεπώς, η Standard and Poors θα μειώσει το επίπεδο πιστοληπτικής της δυνατότητας από ΑΑΑ, το οποίο διατηρεί από το 1978.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης