Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγωγή της BlackRock κατά της κεντρικής τράπεζας Πορτογαλίας για τα ομόλογα της Novo Banco

Αγωγή της BlackRock κατά της κεντρικής τράπεζας Πορτογαλίας για τα ομόλογα της Novo Banco
Τα επίμαχα ομόλογα της Novo Banco που κατέχουν οι ενάγοντες διαπραγματεύονται στην αγορά μόλις στο 10% της ονομαστικής τους αξίας
Αγωγή κατά της κεντρικής τραπέζης της Πορτογαλίας υπέβαλε ομάδα ομολογιούχων της πορτογαλικής τραπέζης Novo Banco SA, με επικεφαλής την κολοσσιαία επενδυτική εταιρεία BlackRock που διαθέτει κεφάλαια υπό διαχείριση 4,6 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ.
Η BlackRock υπέβαλε την αγωγή της την περασμένη Παρασκευή 1/4, ενώ την ίδια ημέρα υπέβαλαν ξεχωριστές αγωγές και επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζονται οι εταιρείες Cartesio Inversiones, Bankinter SA και Weiss Multi-Strategy Advisers LLC.
Οι ομολογιούχοι των πορτογαλικών ομολόγων δεν αποδέχονται το γεγονός, ότι η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας στο τέλος του 2015 έδωσε εντολή στη Novo Banco να μεταφέρει πέντε ομολογιακές εκδόσεις της με εξασφαλίσεις και ονομαστική αξία 2 δισ. ευρώ σε μια «κακή τράπεζα» (bad bank) - δηλαδή, ένα εταιρικό όχημα με μη ανακτήσιμα δάνεια - που τελεί σε διαδικασία ρευστοποίησης.
Η συγκεκριμένη απόφαση της κεντρικής τραπέζης της Πορτογαλίας εντάσσεται στο πλαίσιο εξυγίανσης της Novo Banco, για την οποία τα τελευταία «τεστ αντοχής» (stress tests) της ΕΚΤ είχαν καταδείξει ότι παρουσιάζει εποπτικό έλλειμμα κεφαλαίων 1,4 δισ. ευρώ.
Έτσι, διασώζεται μεν η Novo Banco, όμως οι ομολογιούχοι της φαντάζει σχεδόν αδύνατον να αποπληρωθούν.
«Οι ενέργειες της Τραπέζης της Πορτογαλίας είχαν ως αποτέλεσμα χρήματα να αφαιρεθούν αδίκως από τις τσέπες συνταξιούχων και αποταμιευτών, για να ωφεληθεί η Novo Banco», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της BlackRock.
Η τεράστια αυτή επενδυτική εταιρεία, μαζί με τον επενδυτικό γίγαντα Pacific Investment Management (PIMCO), είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι - και χαμένοι, μέχρι στιγμής - ομολόγων της Novo Banco, έχοντας προσλάβει από τον Ιανουάριο 2016 για την προάσπιση των συμφερόντων τους τις δικηγορικές εταιρείες Clifford Chance και PLMJ (πορτογαλική).
Αυτή τη στιγμή, τα επίμαχα ομόλογα της Novo Banco που κατέχουν οι ενάγοντες διαπραγματεύονται στην αγορά μόλις στο 10% της ονομαστικής τους αξίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης