Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βαμβακίδης (BofA Merrill Lynch): Η Κίνα κερδίζει χρόνο από την ήπια πολιτική επιτοκίων της Fed

Βαμβακίδης (BofA Merrill Lynch): Η Κίνα κερδίζει χρόνο από την ήπια πολιτική επιτοκίων της Fed
Οι αναλυτές ελπίζουν ότι η Κίνα μπορεί να βελτιώσει τις μεθόδους επικοινωνίας της και να δείξει ότι έχει υπό έλεγχο μία δύσκολη οικονομική μετάβαση
Οι παγκόσμιες αγορές κινδύνου μπορεί να έχουν πάρει μία «ανάσα» και να μην κινδυνεύσουν το επόμενο διάστημα από κάποιο σοκ από την Κίνα τώρα που η Fed εστιάζει στα προβλήματα που προέρχονται από το εξωτερικό.
Οι μετοχές υποχώρησαν τον Αύγουστο του 2015 και στις αρχές Ιανουαρίου, μετά την κίνηση της Κίνας να προχωρήσει απότομα σε υποτίμηση του γουάν έναντι του δολαρίου, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι θα προχωρήσει σε νέες παρόμοιες κινήσεις και θα προκαλέσει μια σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
Τώρα, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η ήπια στάση της προέδρου της Fed, Janet Yellen, αφήνει στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου περιθώριο να «αναπνεύσει», ώστε να προχωρήσει την οικονομική και νομισματική πολιτική της.
Τουλάχιστον μέχρι το Β' εξάμηνο του έτους, όταν και θεωρείται πιθανό να πραγματοποιηθεί μία νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.
«Η Yellen εξήγησε αποτελεσματικά τη λειτουργία της πολιτικής της Fed.
Αυτή περιλαμβάνει πλέον την σταθερότητα των παγκόσμιων αγορών», σημειώνει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, ο επικεφαλής στρατηγικής για το συνάλλαγμα της Bank of America Merrill Lynch στην Ευρώπη.
«Αυτό που κάνει η Fed είναι να αγοράζει χρόνο.
Ας ελπίσουμε ότι η Κίνα θα τον αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Οι αναλυτές ελπίζουν ότι η Κίνα μπορεί να βελτιώσει τις μεθόδους επικοινωνίας της και να δείξει ότι έχει υπό έλεγχο μία δύσκολη οικονομική μετάβαση.
Αυτό θα βοηθήσει τις μετοχές, οι οποίες σφυροκοπούνταν στην αρχή του έτους λόγω των φόβων για ύφεση.
Το παγκόσμιο περιβάλλον αποτελεί «μια εύλογη ανησυχία για την Yellen.
Αν είναι μια βάσιμη ανησυχία για την ίδια και αυτό την οδηγεί σε πιο χαλαρή στάση, νομίζω ότι πρέπει να παραμείνουμε με το μέρος των "ταύρων"» δηλώνει ο Ben Pace, επικεφαλής επενδύσεων στη HPM Partners.
Η Fed δεν είναι μόνη της όσον αφορά τις ανησυχίες της σχετικά με την επίδραση της κίνας στην παγκόσμια οικονομία.
Το ΔΝΤ δήλωσε τη Δευτέρα 4 Απριλίου ότι η επιρροή στις παγκόσμιες αγορές από τα σοκ που σχετίζονται με την Κίνα θα αυξάνονται όσο αυξάνεται η οικονομική επιρροή της.
Με τις πιο ήπιες δηλώσεις στη συνεδρίαση της Fed το Μάρτιο, ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου υποχώρησε 3,6% για το μήνα, φέρνοντας τις απώλειες για το Α' τρίμηνο στο 4,1%, στο χειρότερο τρίμηνο για το δολάριο από το 2010.
Η απροσδόκητη δύναμη του γιεν και του ευρώ, παρά τη χαλάρωση πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, έχουν επίσης συντελέσει στην αποδυνάμωση του δείκτη δολαρίου.
Αυτή η ηπιότητα και οι προσπάθειες της Κίνας να «φουντώσει» τις συζητήσεις περί πρόσδεσης του γουάν έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων συνέβαλαν στη σταθεροποίηση του νομίσματος, του οποίου η επίσημη μέση τιμή fixing έναντι του δολαρίου έφτασε στο υψηλότερο σημείο του φέτος την Παρασκευή 1 Απριλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης