Τελευταία Νέα
Διεθνή

Times: Η ιστορία με το Grexit επαναλαμβάνεται, απατηλή η συμφωνία Ελλάδας - θεσμών

tags :
Times: Η ιστορία με το Grexit επαναλαμβάνεται, απατηλή η συμφωνία Ελλάδας - θεσμών
«Το αδιέξοδο έχει επιστρέψει», σχολιάζει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα
Η ιστορία επαναλαμβάνεται στην Ευρωζώνη, καθώς εντός ολίγων μηνών θα μπορούσαμε να βρεθούμε μπροστά σε μία επανάληψη: ατέλειωτες προειδοποιήσεις ότι έρχεται η καταστροφή καθώς η Αθήνα ξεμένει από ρευστό, απειλές για την Ευρωζώνη, το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης στις χώρες PIGS, ή τουλάχιστον στην Πορτογαλία, μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και δημόσιοι διαξιφισμοί στις Βρυξέλλες, ένα έθνος 11 εκατ. πολιτών που παραλύει από τη σύγχρονη πολιτική της Ευρώπης.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει σε δημοσίευμά της η έγκριτη, βρετανική εφημερίδα «The Times», επικαλούμενη τη συνομιλία Thomsen - Velculescu, στελεχών του ΔΝΤ, για την Ελλάδα, η οποία διέρρευσε το Σάββατο 2 Απριλίου.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα επισημαίνει πως η Ελλάδα βρίσκεται εκ νέου στο προσκήνιο, καθώς το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ για τη σωτηρία της χώρας δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Η Αθήνα έλαβε 21,4 δισ. ευρώ τους τελευταίους πέντε μήνες του 2015, ωστόσο έκτοτε δεν έχει λάβει τίποτα.
Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2016 η χώρα καλείται να αποπληρώσει στην ΕΚΤ περισσότερα από 10 δισ. ευρώ.
Για να αποφύγει τη χρεοκοπία χρειάζεται περίπου 5 δισ. ευρώ, οπότε και επιστρέφουμε ξανά στο καλοκαίρι του 2015, τονίζει το δημοσίευμα.
Η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών/δανειστών της χώρας αποδεικνύεται απατηλή, αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει:
«Η Ευρώπη (βλ. Γερμανία) επιθυμεί την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ θέλει η Ευρώπη να σβήσει μέρος του μη βιώσιμου χρέους της Ελλάδας (το οποίο είναι διπλάσιο της οικονομίας και το 83% αυτού βρίσκεται στα χέρια ξένων κυβερνήσεων) και η Αθήνα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις των γενναιόδωρων συντάξεων της χώρας για να λάβει δάνειο.
Η Αθήνα δεν επιθυμεί να μεταρρυθμίσει τις συντάξεις και προσφέρει εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες το ΔΝΤ χαρακτηρίζει μη αξιόπιστες.
Η Ευρώπη αντιστέκεται στην αναδιάρθρωση του χρέους σε μεγάλη κλίμακα και το ΔΝΤ αρνείται να εμπλακεί όσο οι αριθμοί δεν αθροίζονται».
«Το αδιέξοδο έχει επιστρέψει», σχολιάζει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τον αρθρογράφο του κειμένου, αυτή τη φορά η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, καθώς οι Ευρωπαίοι κατέστησαν σαφές το καλοκαίρι του 2015 ότι θέλουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, με εξαίρεση ίσως τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.
Για τον συντάκτη των Times η συνομιλία των στελεχών του ΔΝΤ είχε τόνο παραίτησης μπροστά στο αναπόφευκτο: είτε θα συμφωνηθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είτε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.
Ο κίνδυνος είναι ότι αν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν εκ νέου στα άκρα, τότε η εμπιστοσύνη θα εξατμιστεί, ενώ η ελληνική κρίση θα μπορούσε να φέρει και πάλι στο επίκεντρο τα προβλήματα ανάπτυξης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Η ΕΚΤ έχει «συγκαλύψει» τις ρωγμές με την ποσοτική χαλάρωση, αλλά εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα, τότε το κατηγορηματικό μήνυμα που θα στείλει ενδέχεται να προκαλέσει μια ακόμα καταστροφική επανάληψη της ιστορίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης