Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απέρριψε τη συμφωνία Ε.Ε. - Ουκρανίας στο δημοψήφισμα η Ολλανδία – Δύσκολες ημέρες για κυβέρνηση και Ε.Ε.

Απέρριψε τη συμφωνία Ε.Ε. - Ουκρανίας στο δημοψήφισμα η Ολλανδία – Δύσκολες ημέρες για κυβέρνηση και Ε.Ε.
Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, το 61,1% των Ολλανδών ψήφισε «όχι» για τη συμφωνία διασύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε.
Απέρριψε η μεγάλη πλειονότητα των Ολλανδών τη συμφωνία διασύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα που διεξήχθη και το οποίο αποτελούσε ένα «θερμόμετρο» προκειμένου να μετρηθεί ο βαθμός υποστήριξης που απολαμβάνουν οι ευρωσκεπτικιστές και το αποτέλεσμα του οποίου εγκαινιάζει δύσκολες ημέρες τόσο για την κυβέρνηση της χώρας όσο και για την Ε.Ε.
Η εκλογική επιτροπή θα ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα στις 12 Απριλίου, όμως σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, το 61,1% των Ολλανδών ψήφισε ενάντια στη συμφωνία, η οποία υπεγράφη το 2014 μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών και της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του ολλανδού πρωθυπουργού, του φιλελευθέρου Mark Rutte και η οποία έχει εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, την ουκρανική Rada και το ολλανδικό κοινοβούλιο.
Το 38,1% των Ολλανδών ψήφισε υπέρ της συμφωνίας, από την οποία εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις και τα μέρη των κεφαλαίων της πολιτικής και εταιρικής σχέσης και συνεργασίας, καθώς και το εμπορικό μέρος μεταξύ της Ε.Ε. και της Ουκρανίας.
Καθοριστικός παράγοντας ήταν η συμμετοχή, δεδομένου ότι για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα έγκυρο, θα έπρεπε η συμμετοχή να ξεπεράσει το όριο του 30%, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε με περισσότερες από 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Αν επιβεβαιωθούν τα προσωρινά αποτελέσματα, η κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των Φιλελεύθερων και των Σοσιαλδημοκρατών υπό τον Mark Rutte θα πρέπει τώρα να «ξανασκεφθεί» τη συμφωνία, την οποία έχουν επικυρώσει όλες οι χώρες μέλη εκτός της Ολλανδίας.
Για αυτό, η κυβέρνηση Rutte έχει δύο επιλογές: μπορεί να προτείνει στο ολλανδικό κοινοβούλιο την κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας ή να του προτείνει να μη λάβει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο σημειωτέον δεν είναι δεσμευτικό, κάτι όμως που φαίνεται σχεδόν απίθανο.
Σε μια πρώτη αντίδραση, ο ολλανδός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το «όχι» πέτυχε συντριπτική πλειοψηφία και είπε ότι αν η συμμετοχή είναι στην πραγματικότητα πάνω από 30%, «δεν μπορεί απλώς να συνεχίσει με την κύρωση» της συμφωνίας.
Όπως εξήγησε, η απόφαση μπορεί να απαιτήσει μέρες ή ακόμη και εβδομάδες και προηγουμένως θα πρέπει να υιοθετηθούν οι επιλογές «στο Συμβούλιο των Υπουργών, την Ευρώπη και το ολλανδικό Κοινοβούλιο».
Η Κομισιόν ζήτησε να περιμένει μέχρι την Πέμπτη προκειμένου να αναφερθεί στο δημοψήφισμα, το οποίο θεωρεί εσωτερική υπόθεση των Ολλανδών.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι το δημοψήφισμα μπορεί να οδηγήσει σε κρίση στη Γηραιά Ήπειρο, έχοντας τη δυνατότητα να «αλλάξει τις ισορροπίες στην Ευρώπη» και να ενισχύσει τη Ρωσία.
Επίσης, τον Μάρτιο, ανέφερε ότι την τελευταία φορά που η Ολλανδία ψήφισε κατά ενός ευρωπαϊκού σχεδίου «είχαμε πολλά προβλήματα», αναφερόμενος στην απόρριψη από τους Ολλανδούς το 2005 της επικύρωσης του ευρωπαϊκού Συντάγματος μετά το «όχι» που καταγράφηκε στη Γαλλία.

Ευρωσκεπτικιστές

Αν το δημοψήφισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση Rutte και την Ε.Ε., για τους ευρωσκεπτικιστές αποτέλεσε μια επιτυχία.
Ο επικεφαλής του PVV, του κόμματος της άκρας δεξιάς, που τάσσεται εναντίον των μουσουλμάνων, Geert Wilders, με μήνυμά του στο twitter εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «όχι» στο δημοψήφισμα, κάνοντας λόγο για «όχι» στην ευρωπαϊκή ελίτ και «όχι» στη συνθήκη με την Ουκρανία, κάτι που όπως τόνισε σημαίνει «την αρχή του τέλους για την Ε.Ε.».
Επίσης, ο ηγέτης του βρετανικού κόμματος UKIP, Nigel Farage, άφησε να εννοηθεί ότι ελπίζει αυτό το «όχι» των Ολλανδών να δώσει ώθηση και στο «όχι» στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι αρκετοί ολλανδοί πολιτικού υπέρ του «όχι» θα πάνε στη Βρετανία προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο στρατόπεδο υπέρ του Brexit.
«Τα αποτελέσματα από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να δείχνουν ένα μεγάλο "όχι" στην Ε.Ε.», έγραψε στο twitter.

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης