Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προβλήματα ρευστότητας για τις τράπεζες σε περίπτωση Brexit – Ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να πρέπει να καλύψουν 108 δισ. ευρώ

Προβλήματα ρευστότητας για τις τράπεζες σε περίπτωση Brexit – Ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να πρέπει να καλύψουν 108 δισ. ευρώ
Ομόλογα μπορεί να μην εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις ρευστότητας υπό τη Βασιλεία
Αν η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ένα μέρος της χρηματοπιστωτικής αγοράς μπορεί να αποχωρήσει μαζί της και ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να απομείνουν έχοντας να αντικαταστήσουν ενέχυρα ύψους 108 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την Ε.Ε. που αγόρασαν ομόλογα στηριζόμενα σε βρετανικά στεγαστικά δάνεια, τραπεζικά δάνεια και χρέη πιστωτικών καρτών, μπορεί να «πιαστούν» από τις συνέπειες ενός Brexit, διότι το χρέος μπορεί να μην φθάνει έναντι των αποθεμάτων τους έκτακτης ανάγκης.
Ενώ ένας συμβιβασμός με το ευρωπαϊκό μπλοκ θα απαιτούσε χρόνια για να επιτευχθεί, νομικοί και αναλυτές έχουν αρχίσει να εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με διακρατήσεις ενεχύρων, μια αγορά που ήδη έχει πληγεί από την χρηματοπιστωτική κρίση.
«Οι τράπεζες μπορεί να βρεθούν να αντιμετωπίζουν θέματα ρευστότητας αν αυτά τα assets δεν μετρούν πλέον», σημειώνει ο Vincent Keaveny της νομικής εταιρείας DLA Piper, που ειδικεύεται στο δομημένο χρέος και προσθέτει ότι «υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι, όμως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις».
Υπό τις συμφωνίες της Βασιλείας, μια σειρά από συμφωνίες με παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές, οι τράπεζες πρέπει να εκπληρώνουν κάποια ελάχιστα στάνταρτ τα οποία στόχο έχουν να τις καταστήσουν περισσότερο ανθεκτικές σε σοκ μετά την χρηματοπιστωτική κρίση που ανέδειξε τις αδυναμίες της.
Ένας όρος, γνωστός ως Αναλογία Κάλυψης Ρευστότητας, απαιτεί από τις τράπεζες να διατηρούν ένα ικανοποιητικό ποσό υψηλής ποιότητας assets που μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε μετρητά ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας για 30 ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης