Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέχρι το Πάσχα θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους θεσμούς - Στα 5,5 δισ ο λογαριασμός των μέτρων - Τι αναφέρει το ΥΠΟΙΚ

Μέχρι το Πάσχα θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους θεσμούς - Στα 5,5 δισ ο λογαριασμός των μέτρων - Τι αναφέρει το ΥΠΟΙΚ
Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι εμμένει πως δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα
Mέχρι το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους θεσμούς εκτιμάει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η τάχιστη περάτωση της αξιολόγησης αποτελεί κοινή βούληση θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, «τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να «καίγονται» καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη {12 Απριλίου}, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών».
Με βάση τις ίδιες πηγές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως αναμενόταν, κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται έτοιμοι να υπερασπιστούν το έργο της κυβέρνησης και να προλάβουν τις διαμαρτυρίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας – μέχρι το τέλος του 2018.
Θυμίζουμε ότι από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Τονίζουν, δε, πως «πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι “οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά” ανεβάζοντας τον “λογαριασμό στα 6,5 δισ. ευρώ”.
Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών - δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση».
Προληπτικά λειτουργούν και απέναντι στον λαό, επισημαίνοντας πως «φυσικά και δεν επιχαίρει κανείς -το ελπίζουμε…- γι’ αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαίτερα όταν καλείται να τα πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να υπάρχει κάποιου είδους ευχαρίστηση για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, με τη γενική αίσθηση να είναι ότι η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου:
Στο φορολογικό βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 [εισοδήματα 2014] της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:
- Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση [από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ]. Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ [ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί]. Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.
-Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα! Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.
- Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Από την άλλη, στο ζήτημα του ασφαλιστικού, τονίζεται πως δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια –θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων.
Άνθρωποι από το περιβάλλον του πρωθυπουργού σημειώνουν, πάντως, ότι «τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα», άποψη που στο πρόσφατο παρελθόν έχει εκφραστεί και από ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως «αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί».
Πηγές από το υπουργείο Οικονομίας αναφέρουν, επίσης, πως η ύφεση το 2015 αποδείχτηκε οριακή και κατά πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων.
Σημειώνεται ότι το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 0,2% κι όχι κατά 7%, «όπως λανθασμένα καταστροφολογούσαν η ΝΔ και οι προσκείμενοι σ’ αυτήν αναλυτές», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Πέρα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και το ΔΝΤ έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του, κάτι που άλλωστε αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο, ή μάλλον διαπραγματευτική ρητορική, της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρεται από το περιβάλλον της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, «το ΔΝΤ, μόλις τον Οκτώβριο του 2015, προέβλεπε ύφεση 2,3 % για το 2015, ενώ τελικά ήταν μόλις -0,2%!
Δεν είναι, βέβαια, οι μοναδικές λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Όλες οι προβλέψεις του για την ύφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης!»



Μάλιστα, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «το ίδιο λάθος εκτιμήσεις κάνει το ΔΝΤ και με το πρωτογενές πλεόνασμα.
Το 2015 η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα από 0,2% έως 0,4%, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25%.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε στόχο το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη 0,4%.
Η διαφορά ύψους -2 δισ. ευρώ θα είχε ως συνέπεια την λήξη επιπρόσθετων μέτρων το 2015 για την κάλυψη του κενού, ενώ την ίδια χρονιά, με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% που σήμαινε πρακτικά και άλλα μέτρα».
Υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος επισήμανε, μάλιστα, πως «είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010 – 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει την βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε.
Από το 2015, οπότε και ξεκινά το 3ο πρόγραμμα, κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης