Πολιτική

Handelsblatt: Ο Τσίπρας θέλει να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ του ΔΝΤ και των άλλων θεσμών

Handelsblatt: Ο Τσίπρας θέλει να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ του ΔΝΤ και των άλλων θεσμών
Σύμφωνα με τη Handelsblatt, ο Αλέξης Τσίπρας παίζει σκληρό πόκερ και ρισκάρει πολλά
Την εκτίμηση ότι με τη δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής συνομιλίας στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), «η οποία έγινε όπως όλα δείχνουν από την Ελλάδα, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να σπείρει διχόνοια μεταξύ του ΔΝΤ και των υπολοίπων θεσμών», διατυπώνει η οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας “Handelsblatt”, σε σημερινό (8/4) δημοσίευμά της.
Σύμφωνα με τον συντάκτη του κειμένου, ο έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να «ξεφορτωθεί» το ΔΝΤ από το πρόγραμμα, για τον ίδιο ακριβώς λόγο που η Ευρώπη, ιδίως, δε, η Γερμανία, επιδιώκει την παραμονή του.
Πιο συγκεκριμένα, ο λόγος είναι πως το ΔΝΤ εμμένει στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Ωστόσο, αυτό που πέτυχε ο Αλ. Τσίπρας με τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας είναι να εξοργίσει την Christine Lagarde, Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, αλλά και να ρισκάρει την εύθραυστη σχέση του με την Angela Merkel, καγκελάριο της Γερμανίας, εκτιμά η Handelsblatt.
«Ο έλληνας πρωθυπουργός, εντούτοις, δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για τη νέα αναστάτωση που προκαλεί», σχολιάζει η εφημερίδα, καθώς «από την κόντρα με το ΔΝΤ ελπίζει σε εσωπολιτικά οφέλη, με δεδομένο ότι πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει τη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ περίπου κατά 8%».
Σύμφωνα με τη Handelsblatt, ο Αλέξης Τσίπρας παίζει σκληρό πόκερ και ρισκάρει πολλά.
Στη συνέχεια σημειώνει πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας «επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με μια νέα αντιπαράθεση για ελάφρυνση του χρέους, την οποία, στην παρούσα φάση, δεν χρειάζεται η χώρα.
Αντ’ αυτού ο έλληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να συμβάλλει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να συνεχίσει η εκταμίευση των δόσεων».
Τέλος, το δημοσίευμα τονίζει πως «τον Ιούλιο η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει 3,7 δισ. ευρώ», ενώ καταλήγει προειδοποιώντας ότι: « Χωρίς την βοήθεια των δανειστών η χώρα απειλείται με στάση πληρωμών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης