Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εξομαλύνεται η κατάσταση στην Ειδομένη - ΠΓΔΜ: Πρόσφυγες προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα

Εξομαλύνεται η κατάσταση στην Ειδομένη - ΠΓΔΜ: Πρόσφυγες προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα
Εκρηκτική ήταν από το πρωί η κατάσταση στην Ειδομένη
(upd2) Εξομαλύνεται η κατάσταση στην Ειδομένη, ενώ στους επτά έφτασε ο αριθμός των τραυματιών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ των προσφύγων και των αρχών της ΠΓΔΜ.
Πάντως, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τριακόσια περιστατικά, εκ των οποίων τα 200 ήταν αναπνευστικά, 34 άτομα έχουν ανοιχτές πληγές και 30 φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.
Στο μεταξύ, η κατάσταση στην Ειδομένη, μετά τα πολύωρα επεισόδια που εκτυλίχτηκαν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, φαίνεται πως πλέον εξομαλύνεται και μάλιστα, πρόσφυγες έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τη νύχτα ανάβοντας φωτιές, ενώ άρχισε να σχηματίζεται ουρά στη διανομή φαγητού.
Ωστόσο, η ατμόσφαιρα παραμένει αποπνικτική, λόγω της χρήσης δακρυγόνων από τις αρχές της ΠΓΔΜ.
Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα η κατάσταση στην Ειδομένη παρέμενε έκρυθμη, καθώς συνεχίζονταν οι ρίψεις δακρυγόνων στον αυτοσχέδιο καταυλισμό, για να διαλυθεί η συγκέντρωση περίπου 200 προσφύγων μπροστά από τον φράκτη, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ.
Τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των Σκοπιανών αστυνομικών αρχών ξεκίνησαν το πρωί, ενώ οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ μέχρι το απόγευμα έριχναν νερό με υδροβόλο όχημα και εκσφενδόνιζαν δακρυγόνα αρκετά μέτρα μέσα στο ελληνικό έδαφος.

ΠΓΔΜ: Πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα

Για προσπάθεια από τρεις ομάδες μεταναστών των 500 έως 700 ατόμων που βρίσκονται στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης, να περάσουν παράνομα και με τη βία στο έδαφος της ΠΓΔΜ, έκανε λόγο αρμόδιος παράγοντας από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της ΠΓΔΜ.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος σημείωσε, οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από τρία διαφορετικά σημεία και προκάλεσαν φθορές στον φράχτη.
Πάντως, από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ότι ομάδες προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό στην Ειδομένη προσπάθησαν να κόψουν ορισμένα σημεία του αγκαθωτού φράχτη και έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι οποίες για να τους απωθήσουν  αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Χαώδης είναι η κατάσταση στην Ειδομένη, με τα επεισόδια στη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ των προσφύγων και των Σκοπιανών αστυνομικών Αρχών να συνεχίζονται.
Μάλιστα, οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ κάνουν χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ οι πρόσφυγες από την πλευρά τους, τους πετούν πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα.



Πλέον η κατάσταση στην περιοχή είναι αποπνικτική, ενώ όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στα ιατρεία του καταυλισμού με αναπνευστικά προβλήματα και υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.
Σημειώνεται ότι η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, τη στιγμή που πενταμελής αντιπροσωπεία κινήθηκε προς τον φράκτη στην πλευρά της ΠΓΔΜ και προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές για να τους επιτραπεί η διέλευση και να περάσουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Αφού δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και προσπάθησαν να τον ρίξουν, ενώ επιχείρησαν να περάσουν το φράχτη κόβοντας το συρματόπλεγμα.



Έτσι, από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

(Πρώτη ενημέρωση 16:34, Κυριακή 10 Απριλίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης