Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η BlackRock προειδοποιεί για τα αρνητικά επιτόκια: Επικίνδυνες οι πιθανές συνέπειές τους

Η BlackRock προειδοποιεί για τα αρνητικά επιτόκια: Επικίνδυνες οι πιθανές συνέπειές τους
Εκτιμά, ωστόσο, ότι η πιθανότητα συνεχούς ανάπτυξης παραμένει αυξημένη
Ιδιαιτέρως ανησυχητικά και δυνητικά αντιπαραγωγικά χαρακτηρίζει τα αρνητικά επιτόκια η BlackRock, καθώς οι κοινωνικοί και πολιτικοί κίνδυνοι συμβάλλουν στην πιο εύθραυστη παγκόσμια οικονομία εδώ και μία δεκαετία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της BlackRock, Laurence Fink, τα κράτη ανά τον κόσμο στηρίζονται ολοένα και περισσότερο σε ακραία μέτρα νομισματικής πολιτικής, ενώ αποτυγχάνουν να αναλάβουν σημαντικές αποφάσεις και να επενδύσουν στις υποδομές προκειμένου να υποστηρίξουν την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Οι πολιτικές αυτές, επισήμανε, «διαβρώνουν» τις αποδόσεις των επενδυτών και ασκούν πιέσεις στους καταναλωτές να περικόψουν τις δαπάνες καθώς προετοιμάζονται για τη συνταξιοδότηση, κάτι που μπορεί να καταστρέψει την ανάπτυξη που οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να τονώσουν.
«Αυτές οι κινήσεις τιμωρούν αυστηρά τους αποταμιευτές ανά τον κόσμο και δημιουργούν κίνητρα για την επίτευξη αποδόσεων, ωθώντας τους επενδυτές σε λιγότερο ρευστοποιήσιμα assets και αυξανόμενα επίπεδα κινδύνου, με εν δυνάμει επικίνδυνες χρηματοοικονομικές και οικονομικές συνέπειες», τόνισε ο επικεφαλής της BlackRock.
Αυτό, σε συνδυασμό με άλλες δυνάμεις, περιλαμβανομένης της γεωπολιτικής αστάθειας, δημιουργούν «ένα επίπεδο αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία που δεν είχαμε δει από την οικονομική κρίση», υπογράμμισε ο Laurence Fink.
Ωστόσο, εκτίμησε ότι η πιθανότητα συνέχισης της οικονομικής ανάκαμψης παραμένει υψηλός, εν μέσω ενδείξεων για βιώσιμη, αν και μέτρια, ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Όπως ανέφερε, «για να είμαστε δίκαιοι, αυτές οι κινήσεις είναι το αποτέλεσμα του ότι ζητήθηκε από τις κεντρικές τράπεζες να επιλύσουν οικονομικά προβλήματα χωρίς τη βοήθεια συνεκτικών δημοσιονομικών πολιτικών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης