Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το IFO επικρίνει την αναβλητικότητα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα - «Αμφίβολη η ικανότητα της κυβέρνησης»

Το IFO επικρίνει την αναβλητικότητα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα - «Αμφίβολη η ικανότητα της κυβέρνησης»
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα IFO, το νέο ταμείο των αποκρατικοποιήσεων, που παρότι αποτελεί προϋπόθεση του πακέτου, δεν έχει συσταθεί ακόμα
Την αναβλητικότητα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα επικρίνει το γερμανικό ινστιτούτο IFO, με τον αναλυτή Niklas Potrafke να επισημαίνει πως «ενώ οι όροι του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης έχουν αντιμετωπισθεί με “μισή καρδιά” τους τελευταίους 7 μήνες, τα χρήματα έχουν ήδη ξοδευθεί».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται το νέο ταμείο των αποκρατικοποιήσεων, που παρότι αποτελεί προϋπόθεση του πακέτου, δεν έχει συσταθεί ακόμα.
Αντ’ αυτού, το παλιό ταμείο, ΤΑΙΠΕΔ, συνεχίζει να υλοποιεί τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
«Με δεδομένο το ιστορικό των προηγούμενων αποκρατικοποιήσεων, παραμένει εν αμφιβόλω ο στόχος των 50 δισ. ευρώ, που έχει τεθεί», εκτιμά ο αναλυτής του ινστιτούτου, με το IFO να σημειώνει ότι έως τώρα το ποσό από τις αποκρατικοποιήσεις δεν ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.
Ο Potrafke προσθέτει χαρακτηριστικά πως «οι στόχοι για τις ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουν επανεκτιμηθεί επανειλημμένως».
Επισημαίνει, δε, πως «μπορεί από την 1η Οκτωβρίου 2015 να τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέοι συντελεστείς Φ.Π.Α. σε έξι νησιά, ωστόσο σε άλλα συνεχίζει να ισχύουν οι παλιοί συντελεστές».
Τέλος, διατυπώνει την εκτίμηση ότι η ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές είναι αμφίβολη, αν λάβει κανείς υπόψη και τη γενική απεργία του Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης