Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Έφθασε η ώρα για του λογαριασμού για τους φοροφυγάδες της λίστας Borjans

Έφθασε η ώρα για του λογαριασμού για τους φοροφυγάδες της λίστας Borjans
Το Συμβούλιο της Επικρατείας λύνει τα χέρια του ελεγκτικού μηχανισμού
Στο φορολογικό... αμόνι «σφυροκοπούνται» τα πρώτα 100 ονόματα της λίστας Borjans.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει πλέον ένα ακόμη φαρμακερό «βέλος» στη φαρέτρα του, που επιτρέπει το ξεσκόνισμα των καταθετών για εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν πριν το 2010.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση 884/2016 ανοίγει το δρόμο στην εφορία να βάλλει στο χέρι εισοδήματα που δημιουργήθηκαν και αποκρύφτηκαν τη δεκαετία του 2000.
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών έλεγε στο bankingnews ότι λύθηκαν τα χέρια του ελεγκτικού μηχανισμού.
Ωστόσο νομικοί κύκλοι λένε ότι η απόφαση 884/2016 του ΣτΕ είναι απάντηση που δόθηκε σε Προδικαστικά ερωτήματα που έθεσαν Εφετεία της χώρας αναζητώντας γνωμοδότηση αν είναι νόμιμος ο έλεγχος των φορολογουμένων σε εισοδήματα που αποκτήθηκαν πριν το 2010.
Η απόφαση του ΣτΕ στην κυριολεξία «σφάζει» τους φορολογούμενους που απέκρυβαν από την εφορία έσοδα και τώρα πρέπει να προσκομίζουν δικαιολογητικά για χρήματα που έκρυβαν σε τράπεζες του εξωτερικού.
Οι φορολογούμενοι που εντοπίστηκαν στη λίστα Borjans εμφανίζονται ότι είχαν καταθέσεις κατά μέσο όρο 2 εκατ. ευρώ ο καθένας.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες που ανέλαβαν τον έλεγχο έχουν αποστείλει ήδη τα πρώτα σημειώματα στους φορολογούμενους που βρέθηκαν στη λίστα Borjans.
Καλούνται σε διάστημα πέντε ημερών να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά ότι τα χρήματα που κατείχαν είχαν αποκτηθεί νόμιμα και κυρίως είχαν φορολογηθεί.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι αρμόδιοι θα δώσουν παράταση στην αρχική προθεσμία καθώς θεωρείται βέβαιο ότι ο χρόνος είναι μικρός για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών.
Στη συνέχεια ο χρόνος που θα δίνεται στους φορολογούμενους θα εξαρτηθεί ανά περίπτωση.
Η εμπειρία έχει δείξει ότι για τα «μαύρα» χρήματα δεν πρόκειται να βρεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Η εφορία τα παίρνει όλα
Στο 120% φθάνουν τα πρόστιμα της εφορίας για τους φορολογούμενους που απέκρυψαν τα εισοδήματά τους.
Ο πρώτος υπολογισμός έχει ως βάση το 40% ως φορολογία επί του κεφαλαίου που αποκρύφτηκε και μαζί με τα πρόστιμα η απαίτηση ξεπερνά το 120%.
Στο 1.000.000 ευρώ η εφορία θα απαιτήσει τις 880.000 ευρώ όταν δεν βρεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Οι πρώτοι έλεγχοι εμφανίζουν ότι οι «φοροφυγάδες» που προσήλθαν να δώσουν εξηγήσεις υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα.
Να σημειωθεί ότι η εφορία προχωρά κανονικά τη διαδικασία του ελέγχου και με την ολοκλήρωσή του, ανακοινώνει το πρόστιμο ζητώντας τα χρήματα.
Στην περίπτωση που δεν αποπληρωθεί η απαίτηση η εφορία θα αναζητήσει ακίνητα για την κατάσχεση τους με σκοπό την είσπραξη της συνολικής οφειλής.
Στέλεχος που παρακολουθεί τη διαδικασία κάνει λόγο για εξοντωτικά πρόστιμα τα οποία όμως σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος να μην εισπραχθούν ποτέ.

Που... ψάχνει η εφορία
Οι «φοροφυγάδες» της λίστας Borjans θα διασταυρωθούν με τα ονόματα που περιλαμβάνει η περιβόητη λίστα Lagarde.
Η εφορία ως έχει ως εφεδρεία και τα 65 CD που περιλαμβάνει 1.380.000 ονόματα φορολογουμένων.
Η διασταύρωση των στοιχείων έχει αρχίσει και... τρέχει χωρίς όμως να έχουν βγει κάποια συμπεράσματα.
Το «κυνήγι» κατά των φοροφυγάδων θα συνεχισθεί λέει πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
Αναφορικά με τα 65 CD πρόκειται για ένα τεράστιο αρχείο Ελλήνων φορολογουμένων, οι οποίοι σε ένα τουλάχιστον από τα έτη της περιόδου 2000-2012 πραγματοποίησαν συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankignews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης