Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι φόροι... καίνε την αγορά των καπνικών προϊόντων - Η Παπαστράτος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Οι φόροι... καίνε την αγορά των καπνικών προϊόντων - Η Παπαστράτος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Από το 1 ευρώ το κράτος βάζει στα ταμεία του τα 83 λεπτά - Το 2008 το λαθρεμπόριο έφθανε μόλις το 2,2% της συνολικής αγοράς, ενώ το 2014 το λαθρεμπόριο ανήλθε στο 20,6%
Το 50% των εσόδων που φέρνει ο ΕΝΦΙΑ το χρόνο χάθηκαν από τα ταμεία του κράτους από την υπερφορολόγηση των καπνικών προϊόντων.
Εισέπραξαν 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα από ότι αρχικά είχε προβλέψει το υπουργείο Οικονομικών την χρονική περίοδο από το 2010 έως το 2015.
Η «Παπαστράτος» εκτιμά ότι στο ενδεχόμενο να επιβληθούν νέοι φόροι στην αγορά των καπνικών προϊόντων θα πρόκειται για νέο πλήγμα.
Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Ιάκωβος Καργαρώτος σε μία αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης έστειλε σαφές μήνυμα προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που μελετά εκ νέου την αύξηση των φορολογικών συντελεστών που σήμερα φθάνει στο 83%.
Δηλαδή από το 1 ευρώ το κράτος βάζει στα ταμεία του τα 83 λεπτά.
Ο Αντιπρόεδρος της «Παπαστράτος» κατά την παρουσίαση της μελέτης ανέφερε ότι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο για το ενδεχόμενο αλλαγών των συντελεστών φορολόγησης.
Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η αγορά σήμερα είναι η φορολογική σταθερότητα ενώ ο ίδιος αποκάλυψε ότι στο ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών δεν θα υπήρχε κάποιο αποτέλεσμα εξηγώντας ότι οι καπνιστές που στράφηκαν στην παράνομη αγορά δεν πρόκειται να επιστρέψουν διότι το κόστος αγοράς ενός λαθραίου πακέτου τσιγάρων διαμορφώνεται σ στο 1 με 1,5 ευρώ το πακέτο όταν η νόμιμη αγορά προσφέρει ένα πακέτο τσιγάρα στα 3,3 ευρώ.
Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών είχε προβλέψει έσοδα 3,6 δις ευρώ και εισέπραξε τελικά 2,913 δις ευρώ καταγράφοντας απόκλιση 783 εκατ. ευρώ 2010.
Το 2011 και 2012 η απόκλιση των εσόδων έφθασε τα 575 εκατ. ευρώ.
Η εμπειρία που αποκτήθηκε από τους αρμοδίους είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει την ψαλίδα από τα προσδοκώμενα με τα εισπραχθέντα έσοδα.
Την τριετία 2013- 2015 η συνολική απόκλιση ήταν μόλις 204 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση της φορολογίας «απογείωσε» το λαθρεμπόριο
Το 2008 ο συντελεστής φορολογίας ήταν στο 73% και το λαθρεμπόριο έφθανε μόλις το 2,2% της συνολικής αγοράς.
Η έλευση του πρώτου Μνημονίου το 2010 ανέβασε το συντελεστή στο 86% και το ποσοστό του λαθρεμπορίου ενισχύθηκε στο 6,3%.
Στη συνέχεια ο τελικός φορολογικός συντελεστής μειώθηκε στο 83% για να ανέλθει οριακά στο 84%.
Την ίδια περίοδο το λαθρεμπόριο μπήκε σε τροχιά βίαιης ανόδου φθάνοντας στο 20,6% στα τέλη του 2014.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σταθεροποίηση της φορολογίας των δύο τελευταίων ετών έφερε... ηρεμία στην αγορά.
Ωστόσο η νόμιμη αγορά είχε πληγεί ανεπανόρθωτα αφού η ετήσια κατανάλωση τσιγάρων πριν τη κρίση ήταν στα 32 δισεκατομμύρια τσιγάρα και στη περίοδο της κρίσης μειώθηκε στα 16 δισεκατομμύρια.
Στην Ελλάδα η χαμηλότερη τιμή ενός πακέτου τσιγάρων πωλείται προς 3,30 ευρώ όταν στην Ισπανία διαμορφώνεται στα 3,95 ευρώ και στην Πορτογαλία τα 4 ευρώ ενώ το παράνομο εμπόριο τσιγάρων διαμορφώνεται στο 7,8% και στο 1,1% αντίστοιχα.
Ο Αντιπρόεδρος της « Παπαστράτος» ανέφερε ότι αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στους αποτελεσματικούς ελέγχους που κάνει οι χώρες ενώ στην Ελλάδα το πλαίσιο ελέγχων κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων δεν έχει αποδώσει ακόμη καρπούς.

Επτά φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν δεχθεί η αγορά των καπνικών προϊόντων
Ούτε μία ούτε δύο αλλά επτά φορές άλλαξαν οι συντελεστές φορολόγησης των καπνικών προϊόντων δημιουργώντας κλίμα οικονομικής ασφυξίας στη εφοδιαστική αλυσίδα (βιομηχανία , χονδρεμπόριο και λιανική).
Ο αναλογικός φόρος διαμορφώνεται στο 52,45%, ο πάγιος φόρος από το 9,46% ανήλθε σ το 19,66% και ο ελάχιστος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο 101,76% με αποτέλεσμα οι τρείς φορολογικοί συντελεστές να συνδιαμορφώνουν έναν συνολικό φόρο στα επίπεδα του 83%.
Έτσι για τους συμμετέχοντες στην αγορά απομένει μόλις το 17% επι της λιανικής τιμής που αντιστοιχεί σε 55 έως 60 λεπτά του ευρώ.
Η επιβολή της δυσβάστακτης φορολογίας οδήγησε ένα στα τρία περίπτερα σε λουκέτο.
Συνολικά χάθηκαν 10.000 περίπτερα και ψιλικά στέλνοντας χιλιάδες ιδιοκτήτες στη ανεργία όπως και πολλές οικογένειες έμειναν χωρίς εισόδημα.
Η βιομηχανία έχασε σημαντικό μέρος της κερδοφορίας της και μεσούσης της οικονομικής κρίσης πέρασε σε ζημιές.
Η Παπαστράτος παρουσίασε ζημιές ύψους 8 εκατ. ευρώ το 2010 έναντι κερδών ύψους 88 εκατ. ευρώ το 2009.

Ο κλάδος του καπνού στην Ελλάδα
Συνολικά απασχολούνται 60.000 αγρότες και εργάτες στην καπνοπαραγωγή.
Η αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 500 εκατ. ευρώ το 2015 που αντιστοιχεί στο 9% των αγροτικών εξαγωγών.
Επίσης η αγορά του καπνού συνεισφέρει στον τακτικό προϋπολογισμό το 7% των εσόδων.
Μόνο το 2015 η φορολογία των τσιγάρων έφερε στα κρατικά ταμεία το ποσό των 3,1 δισ. ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης