Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χωρίς κείμενα προόδου πηγαίνει στην Ουάσιγκτον η κυβέρνηση - Μετά τις 15-17/4 συνεχίζεται το θρίλερ της διαπραγμάτευσης

Χωρίς κείμενα προόδου πηγαίνει στην Ουάσιγκτον η κυβέρνηση - Μετά τις 15-17/4 συνεχίζεται το θρίλερ της διαπραγμάτευσης
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η ελληνική πλευρά θα κάνει μία νέα προσπάθεια πάνω στα δυο τεχνικά κείμενα, τα οποία θα είναι διαφορετικά, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα επιμέρους μέτρα
(upd)Σε αναγκαστική διακοπή των διαπραγματεύσεων και επανέναρξη μετά το πέρας της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ( ΔΝΤ)  και της Παγκόσμιας Τράπεζας οδήγησαν τα μεγάλα «ακανθώδη» ζητήματα που εξακολουθεί να έχει η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Την παύση των συνομιλιών με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως είπε το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα 18 Απριλίου σε μία νέα προσπάθεια για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να υπάρξει Staff Level Agreement λίγο πριν το Eurogroup της 22ης Απριλίου, που θα κρίνει τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης.
«Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις αποφασίστηκε παύση των συζητήσεων προκειμένου να αναχωρήσουμε για την Ουάσιγκτον.
Συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και η κυβέρνηση ότι υπήρξε πρόοδος για ένα ισχυρό πακέτο για ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα. Υπάρχουν όμως ανοικτά πολλά μικρά θέματα».
Παρά ταύτα ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στη Σύνοδο του ΔΝΤ.
Οι τρεις ολονυκτίες που προηγήθηκαν στις διαπραγματεύσεις, αρχής γενομένης από το Σαββάτο το απόγευμα, δεν στάθηκαν ικανές να «γεφυρώσουν» τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Το «χάσμα» παραμένει μεγάλο στα κόκκινα δάνεια και ακόμη μεγαλύτερο στο συνταξιοδοτικό με αιχμή τις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες οι δανειστές ζητούν να εξαφανιστούν από τον ελληνικό «χάρτη».    
Χαοτική παραμένει η απόσταση και στο κομμάτι του δημοσιονομικού «κενού» που έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης.
Ενώ ελληνική και ευρωπαϊκή πλευρά συγκλίνουν στην εκτίμηση για μέτρα 5,4 δις. ευρώ στην τριετία 2016 - 2018 που θα καλύψουν το «κενό» του 3% που αστοχίες και παρεμβάσεις που δεν έχουν οριστικοποιηθεί, το ΔΝΤ «δεν δείχνει διάθεση για συμφωνία».
Εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτευχθεί με τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ θα είναι μόλις 1,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% που ορίζει το Μνημόνιο.
Στο φορολογικό η διαφορά είναι μικρότερη και τείνει να μηδενιστεί.
Τούτο βέβαια προϋποθέτει να ξεπεραστεί το μεγάλο «αγκάθι» του αφορολογήτου ορίου, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτος να δίνει μάχη προκειμένου το «τείχος» της προστασίας από τους φόρους να μην πέσει κατά από τα 9.100 ευρώ που ζητούν οι δανειστές ( 7.000 – 8.000 ευρώ) διότι οι μεγάλοι χαμένοι σε αυτή την περίπτωση θα είναι οι «μικροί» της φορολογικής κλίμακας.  
Ένα από τα ελάχιστα μέτρα τα οποία έχουν κλείσει 100% φέρεται να είναι η αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την ελληνική κυβέρνηση να αποδέχεται πλήρη αυτονόμηση και λειτουργία με βάση το νέο μοντέλο από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Στα εύκολα άλλωστε, στα οποία έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, περιλαμβάνονται η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, η μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με στόχο ταχύτερες διαδικασίες για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, η επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας, αλλαγές στον ΦΠΑ (όσον αφορά στο χρόνο απόδοσης και το κατώφλι των εξαιρέσεων από το σύστημα ΦΠΑ) αλλά και μέτρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Υπό αυτές τις συνθήκες κατέστη αδύνατο να βγει «λευκός καπνός» από τη χθεσινή διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να μεταφέρονται επί αμερικανικού εδάφους και δη στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.  
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η ελληνική πλευρά θα κάνει μία νέα προσπάθεια πάνω στα δυο τεχνικά  κείμενα, τα οποία θα είναι διαφορετικά (ένα με τις ευρωπαϊκές πηγές και ένα με το ΔΝΤ) προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα επιμέρους μέτρα.
Για την  ώρα τα δύο κείμενα διαφέρουν ως προς την εκτίμηση των Θεσμών για τη δημοσιονομική τους επίπτωση και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα φέρουν το 2018.
Τελικός κριτής των δύο κειμένων που στόχος είναι η ενοποίηση τους θα είναι το Eυrogroup της 22ας Απριλίου ή κάποιο έκτακτο που θα συνέλθει μετά από αυτή την ημερομηνία.
Ακόμη και αν η αξιολόγηση κλείσει εγκαίρως η δόση δεν πρόκειται να εκταμιευτεί πριν τον Ιούνιο καθώς το EuroWorkingGroup θα πρέπει να ετοιμάσει την έκθεση προόδου την οποία θα παρουσιάσει στο Eurogroup το οποίο με την σειρά του θα εισηγηθεί στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM ) την απελευθέρωση των χρημάτων.

(Πρώτη ενημέρωση 12 Απριλίου 2015, 08:10)

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης