Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Standard and Poor’s: Αντιμέτωπες με υψηλούς κινδύνους βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες

Standard and Poor’s: Αντιμέτωπες με υψηλούς κινδύνους βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ΕΚΤ, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος
Την εκτίμηση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει αντιμέτωπο με εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους διατυπώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων Standard and Poor’s, επισημαίνοντας ότι το «κλειδί» βρίσκεται στην άρση των capital controls.
Προειδοποιεί, δε, πως οι ελληνικές τράπεζες θα καταγράψουν υψηλές ζημίες από τα δάνεια και το 2016, αλλά και το 2017, παρά τις μεγάλες προβλέψεις της τελευταίας πενταετίας.
Αναλυτικότερα, η Standard and Poor’s υπογραμμίζει ότι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά αβέβαιες, καθώς αναμένεται επιστροφή στην ανάπτυξη μόλις στο β’ εξάμηνο του 2016.
Η πρόβλεψη αυτή, εξηγεί η S&P, απηχεί τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής που έχει συμφωνήσει με τους διεθνείς δανειστές, αλλά και τις υποτονικές επενδύσεις.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, η οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνική νοικοκυριά, αλλά και οι επιχειρήσεις θα βελτιωθεί με αργούς ρυθμούς, ως απόρροια των δύο αναδιαρθρώσεων του χρέους και της επιβολής των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) τον Ιούνιο του 2015.
Επιπλέον, ο οίκος χαρακτηρίζει υψηλά τα ρίσκα για τον τραπεζικό κλάδο συνολικά, καθώς οι προοπτικές κερδοφορία είναι πολύ χαμηλές, ενώ καταγράφεται ασταθής θέση χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με όσα εκτιμά ο οίκος, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από το ευρωσύστημα και τον μηχανισμό ELA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς υπέφεραν από τεράστιες εκροές καταθέσεων και περιορισμένη πρόσβαση σε εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης στις αγορές κεφαλαίου.
Όπως αναφέρεται, από τα τέλη του Νοεμβρίου του 2014 έως τα τέλη του Νοεμβρίου του 2015, οι ελληνικές τράπεζες υπολογίζεται ότι έχασαν περίπου 47 δισ. ευρώ καταθέσεων ή 26% του ΑΕΠ, με την S&P να διατηρεί τις επιφυλάξεις της για το αν οι τράπεζες θα ανακτήσουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μειωμένης εξασφάλισης.
Παράλληλα, αβέβαιες παραμένουν οι προοπτικές για τις τραπεζικές καταθέσεις.
Πάντως, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ολοκληρώθηκε με επτιυχία στα τέλη του 2015, αλλά και η δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν τελικά την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και θα οδηγήσουν σε πιο σταθερή ανταγωνιστική συμπεριφορά, προβλέπει ο οίκος.

S&P: Συμβιβασμός για το ασφαλιστικό μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης - θεσμών και ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη του Απριλίου

Συνεχίζοντας, ο οίκος S&P, προβλέπει πως έως τα τέλη του Απριλίου θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για το ασφαλιστικό, κάτι που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Χαρακτηρίζει, δε, σταθερή την τάση του οικονομικού ρίσκου της Ελλάδας, ενώ προσθέτει πως το πολιτικό σκηνικό στη χώρα είναι λίγο πιο θετικό από ό,τι το 2015.
Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό συμμορφώνεται με τους όρους του προγράμματος στήριξης των 86 δισ. ευρώ.
Πιο περίπλοκο αναμένει ότι θα είναι το ζήτημα της συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι το ταμείο διαφωνεί ως προς τη δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται το 2017 και το 2018 προκειμένου να καταστεί πιο βιώσιμο και διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος.
Στο πλαίσιο αυτό, τέλος, ο οίκος θεωρεί την άρση των capital controls κρίσιμο βήμα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και της σταδιακής σταθεροποίησης της ποιότητας των παγίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης