Τελευταία Νέα
Διεθνή

SkyNews: Ο Obama θα δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση του υπέρ της παραμονής της Αγγλίας στην Ε.Ε.

SkyNews: Ο Obama θα δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση του υπέρ της παραμονής της Αγγλίας στην Ε.Ε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα γνωστοποιήσει τις φιλοευρωπαϊκές απόψεις του εάν ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους, αλλά θα καταστήσει σαφές ότι εναπόκειται στους Βρετανούς να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν στις 23 Ιουνίου
Μια μέρα πριν από την επίσημη έναρξη των εκστρατειών για την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας στην Ε.Ε., αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα γνωστοποιήσει τις φιλοευρωπαϊκές απόψεις του εάν ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα.
Παρά τη στήριξή του για παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Obama επέμεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα καταστήσει σαφές ότι εναπόκειται στους Βρετανούς να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν στις 23 Ιουνίου.
Τέτοιου είδους σχόλια κατά πάσα πιθανότητα θα εξαγριώσουν πολλούς εξέχοντες Βρετανούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου του Λονδίνου, Boris Johnson, που θέλει να κόψει το Ηνωμένο Βασίλειο τους δεσμούς με την Ένωση.
Όταν η επίσκεψη Obama στη Μεγάλη Βρετανία είχε ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα, ο ίδιος σχολίασε τα σχέδια του αμερικανού Προέδρου να παρέμβει στη συζήτηση για το Brexit, κάνοντας λόγο για «εξωφρενική υποκρισία».
Σε άρθρο στην εφημερίδα The Daily Telegraph, ο Johnson είχε φανταστεί πως θα μοιάζει ένα τέτοιο ταξίδι, γράφοντας:
«Το Air Force One θα προσγειωθεί.
Ένα λάβαρο με την προεδρική σφραγίδα θα ανεγερθεί.
Ο βρετανικός λαός θα ακούσει ότι πρέπει να προσέξει τον εαυτό τους, να κάνει το σωστό.
Θα ενημερωθούμε από τον πιο σημαντικό μας σύμμαχο ότι είναι προς το συμφέρον μας να παραμείνουμε στην Ε.Ε., ανεξάρτητα από το πόσο λανθασμένη μπορούμε να αισθανθούμε ότι είναι η Ένωση».
Ο Johnson είχε πει ότι ήταν υποκριτικό για τον Obama να ενθαρρύνει το Ηνωμένο Βασίλειο να δεχθεί την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας του που μπορεί να σημάνει μία ψήφος υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., ενώ οι ΗΠΑ «υπερασπίζονται τη δική τους κυριαρχία με τέτοια υστερική εγρήγορση».
Στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας του G7 τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν ανακοινωθεί η ημερομηνία του δημοψηφίσματος, ο Obama είχε πει ότι περιμένει με «ανυπομονησία» να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε., καθώς η συμμετοχή του σε αυτήν αποτελεί μια θετική επιρροή «όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για όλο τον κόσμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης