Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Η Fed δεν θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια γιατί θα κατέρρεε η αγορά παραγώγων 700 τρισ. δολ.

Phoenix Capital: Η Fed δεν θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια γιατί θα κατέρρεε η αγορά παραγώγων 700 τρισ. δολ.
Καμία πιθανότητα να διακινδυνεύσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα την «ανατίναξη» της αγοράς παραγώγων, οδηγώντας έτσι στην κατάρρευση τις ίδιες τις τράπεζες που είναι οι ιδιοκτήτες της
Η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων.
Αυτό επισημαίνει στην τελευταία της έκθεση η εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital, σημειώνοντας ότι οι αναλυτές της το είχαν ήδη επισημάνει αυτό από τα τέλη του 2015.
Αναλυτικά στο κείμενο της Phoenix Capital σημειώνονται τα εξής:
Η οικονομία των ΗΠΑ είναι υπερβολικά αδύναμη, ώστε η Fed να εμπλακεί σε οτιδήποτε μοιάζει με μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων.
Η εταιρική μόχλευση, η μόχλευση από τα νοικοκυριά, ακόμη και το εθνικό χρέος βρίσκονται σε επίπεδα που περιορίζουν τη Fed από τέτοιες κινήσεις.
Στις Κεντρικές Τράπεζες το γνωρίζουν αυτό.
Αυτός είναι ο λόγος που ο πρώην πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, παραδέχθηκε σε ιδιωτικές συναντήσεις με διαχειριστές hedge funds ότι τα επιτόκια δεν θα επιστρέψουν ποτέ ξανά σε «κανονικά» επίπεδα κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Η Fed δεν ενδιαφέρεται για την οικονομία.
Ενδιαφέρεται για την φούσκα των ομολόγων.
Όλες οι συζητήσεις σχετικά με την Main Street, την απασχόληση κλπ., είναι ακριβώς αυτό: απλά συζητήσεις.
Η Fed δεν θα επιτρέψει, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, να σκάσει η φούσκα των ομολόγων, γιατί κάτι τέτοιο σκάσει στο πρόσωπο των ιδιοκτητών τους: τις ιδιωτικές τράπεζες.
Η Fed είναι ένα ιδιωτικό ίδρυμα.
Η Fed δεν ανήκει στις ΗΠΑ.
Και ενώ οι πρόεδροι της Fed μπορεί κατά καιρούς να λαμβάνουν ορισμένες εντολές από τους προέδρους της χώρας (όπως πρόσφατα ο Barack Obama είπε στην Janet Yellen να μην αυξήσει ξανά τα ποσοστά μέχρι μετά τις εκλογές), οι μεγάλες τράπεζες είναι εκείνοι που πραγματικά ελέγχουν τη Fed.
Τα ομόλογα, και κυρίως τα κρατικά ομόλογα, είναι τα σημαντικότερα χρεόγραφα που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Αυτά τα ομόλογα είναι που υποστηρίζουν την αγορά παραγώγων, ύψους 700 τρισ. δολ.
Κάθε 1 δολάριο σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα πιθανότατα υποστηρίζει πάνω από 300 δολ. συναλλαγών στην εξωχρηματιστηριακή αγορά που είναι εντελώς ανεξέλεγκτη.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των παραγώγων βασίζονται στα επιτόκια ή τις αποδόσεις των ομολόγων.
Ποιες είναι οι πιθανότητες να διακινδυνεύσει η Fed την ανατίναξη της αγοράς παραγώγων, οδηγώντας έτσι στην κατάρρευση τις ίδιες τις τράπεζες που είναι οι ιδιοκτήτες της Fed;
Απολύτως καμία.
Η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων.
Η αύξηση του Δεκεμβρίου του 2015 επρόκειτο απλά για μια συμβολική κίνηση που επέφερε η πολιτική πίεση, έπειτα από επτά χρόνια μηδενικών επιτοκίων.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια μόλις κατά 0,25% και οι χρηματοπιστωτικές αγορές εισήλθαν σε ελεύθερη πτώση.
Αυτό είναι το τέλος αυτής της ιστορίας.
Οποιοσδήποτε υποστηρίζει κάτι διαφορετικό, με βάση τα «δεδομένα» ή «την κατάσταση της οικονομίας» αγνοεί τα γεγονότα για το πώς λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οπότε, τι σημαίνει αυτό;
Η φούσκα θα συνεχίσει να μεγαλώνει μέχρι να σκάσει.
Ο κόσμος έχει προσθέσει 57 τρισ. δολ. σε νέο χρέος από το 2007.
Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς χρέους υπήρξε το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό πάνω από 9% όλα αυτά τα χρόνια.
Αυτή η φούσκα θα σκάσει, όπως κάνουν όλες οι φούσκες.
Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη «εξέγερση» από την Ιαπωνία και την Ευρώπη ενάντια στα αρνητικά επιτόκια, είναι μόνο θέμα χρόνου πριν συμβεί αυτό.
Και αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το 2008, όταν η κρίση χτυπήσει, θα χρεοκοπήσουν ολόκληρες χώρες και όχι μόνο μεμονωμένες τράπεζες.
Ο χρόνος για να προετοιμαστεί κανείς για αυτό είναι τώρα, προτού χτυπήσει η κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης