Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τραπεζίτες αγνοούν την τεχνική ανάλυση…για τα capital controls και υποβαθμίζουν τις «ανακοινώσεις»

Οι τραπεζίτες αγνοούν την τεχνική ανάλυση…για τα capital controls και υποβαθμίζουν τις «ανακοινώσεις»
Capital controls κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν μπορούν να αποσυρθούν πλην από τα μέσα ή τέλη του 2017 και όπως έχει τονιστεί πρώτα θα μηδενίσει το ELA
Με μια ομολογουμένως αξιοπρόσεκτη ανακοίνωση του ο υφυπουργός Δημήτρης Μάρδας προανήγγειλε ότι σήμερα Δευτέρα 18 Απριλίου θα παρουσιαστεί μια τεχνική ανάλυση για τα capital controls.
Κάποιοι υπέθεσαν ότι θα υπάρξει ένα κυβερνητικό σχέδιο άρσης των capital controls αλλά είναι αλήθεια ότι οι τραπεζίτες που είναι οι πιο αρμόδιοι αγνοούν τέτοιο σχέδιο όπως επίσης αγνοούν και το είδος των ανακοινώσεων.
Capital controls κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν μπορούν να αποσυρθούν πλην από τα μέσα ή τέλη του 2017 και όπως έχει τονιστεί πρώτα θα μηδενίσει το ELA που φθάνει τα 69-70 δισεκ. και εν συνεχεία θα μιλήσουμε για επιθετικότερη άρση των capital controls.

Πότε θα αρθούν οριστικά τα capital controls από τις ελληνικές τράπεζες;

Πότε θα ισχύσει το προηγούμενο καθεστώς ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων;
Κορυφαίος τραπεζίτης δίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση η οποία ομολογουμένως αντικατοπτρίζει και την ωμή πραγματικότητα.
«Αν δει κανείς ιστορικά τι συνέβη σε χώρες που επέβαλλαν capital controls στο τραπεζικό τους σύστημα, Κύπρος και Ισλανδία εξάγει αντικρουόμενα συμπεράσματα.
Στην Κύπρο χρειάστηκαν περίπου 25 μήνες ή 2 χρόνια  και στην Ισλανδία περίπου 7 χρόνια.
Τα capital controls στις ελληνικές τράπεζες πρέπει να αποτιμηθούν με τους εξής όρους
1)Πότε θα αρθούν και
2)αν όλοι θέλουν να αρθούν.
Έχει αναφερθεί ότι τα capital controls θα αρθούν όταν μηδενίσει το ELA στις ελληνικές τράπεζες.
Το ELA βρίσκεται στα 69-70 δισεκ. και η άμεση εξάρτηση από την ΕΚΤ στα 36 δισεκ.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 104 δισεκ. και έναντι αυτών έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις 186 δισεκ. περιουσιακά στοιχεία.
Πρακτικά τα capital controls θα μπορούσαν να αρθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσα ή τέλη του 2017 όχι του 2016 αλλά μέσα ή τέλη του 2017.
Τα capital controls όμως έχουν διασφαλίσει την σταθερότητα στις καταθέσεις και ταυτόχρονα έχουν μειώσει δραστικά τις συναλλαγές με φυσικό χρήμα.
Οι καταθέσεις έστω και οριακά συνεχίζουν να μειώνονται άρα ακόμη δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση των capital controls.
Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα θα ήθελε να εφαρμόσει η ΕΚΤ σε όλες τις τράπεζες χωρίς όμως capital controls.
Η ΕΚΤ θέλει να μειώσει την ροή των χαρτονομισμάτων.
Έτσι λοιπόν ενώ τα capital controls στην Ελλάδα μπορούν να αρθούν μέσα ή τέλη του 2017 η παρουσία των capital controls διευκολύνει τα σχέδια της ΕΚΤ έστω και στην μεμονωμένη περίπτωση της Ελλάδος.
Τα capital controls είναι ένα εργαλείο που εξυπηρετεί την νομισματική πολιτική ειδικά σε περίοδο αρνητικών επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων.
Συμπερασματικά ενώ τα capital controls θα μπορούσαν να αρθούν το 2017, η παραμονή των κεφαλαιακών ελέγχων εξυπηρετεί τα σχέδια της ΕΚΤ.
Οπότε η άρση των capital controls δεν θα γίνει με καμία βιασύνη»

Η πρόταση για άρση των capital controls προσκρούει σε εμπόδια

Λόγω της αβεβαιότητας για την αξιολόγηση έχουν υπάρξει μικρής κλίμακας εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες.
Όλα αυτά δείχνουν ότι ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η ηρεμία στους καταθέτες και η κατάσταση παραμένει ξεκάθαρα εύθραυστη.
Λόγω αυτής της εύθραυστης κατάστασης δεν πέρασε και η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών που αφορά τα capital controls.
Η πρόταση είχε τρεις άξονες.
1)Τα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.
2)Τα μέτρα για την άρση των capital controls που θα εφαρμοστούν σε βάθος τριμήνου (ήταν στόχος για Μάρτιο του 2016)
3)Τα μέτρα για την άρση των capital controls που θα εφαρμοστούν σε βάθος 10-12 μηνών (ήταν να εφαρμοστούν από τον Ιούνιο του 2016)

Ποια ήταν η πρόταση των ελληνικών τραπεζών πριν λίγους μήνες; 

Τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα.
Βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να συμβούν τα εξής όσον αφορά το πλέγμα των παραμέτρων που θα οδηγήσουν στην άρση των capital controls.
-Να δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς της θεματοφυλακής στο εξωτερικό
-Να δοθεί η δυνατότητα να ανοίγουν οι πολίτες τραπεζικούς λογαριασμούς και με συνδικαιούχους.
-Να δοθεί η δυνατότητα πρόωρου ανοίγματος προθεσμιακής κατάθεσης.
-Να δοθεί η δυνατότητα ολικής αποπληρωμής των δανείων.
Τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε βάθος τριμήνου.
Η βασική πρόταση των τραπεζών ήταν να θεωρούνται οι νέες καταθέσεις ως νέο χρήμα και να αντιμετωπίζονται με όρους απελευθερωμένου κεφαλαίου.
Μάλιστα έχει προταθεί να υπάρξει όριο ανάληψης μετρητών 3000 ευρώ μηνιαίως.
Δηλαδή αν ένας νέος καταθέτης καταθέσει σε μια τράπεζα 10.000 ευρώ να έχει την δυνατότητα να μπορεί να σηκώσει τα 3.000 ευρώ.
Τα 3.000 ευρώ θα λειτουργούν είτε τμηματικά είτε εφάπαξ μια φορά τον μήνα.
Για τις επιχειρήσεις να υπάρξει όριο 30.000 ευρώ.
Για τους παλαιούς καταθέτες να υπάρχει η δυνατότητα τα 420 ευρώ την εβδομάδα να μπορούν σε διάστημα μήνα να σηκώνουν 1680 ευρώ.
Π.χ. με βάση το τωρινό καθεστώς αν ένας καταθέτης δεν σηκώσει τα 420 ευρώ την εβδομάδα και περάσουμε στην δεύτερη εβδομάδα χάνει την δυνατότητα ανάληψης των 420 ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας αλλά μπορεί να σηκώσει τα 420 ευρώ της νέας εβδομάδας.
Η νέα πρόταση επιτρέπει την σωρευτική εκταμίευση δηλαδή αν ένας καταθέτης για 2 εβδομάδες δεν σηκώσει χρήματα και πάει την Τρίτη εβδομάδα να κάνει ανάληψη να έχει την δυνατότητα να σηκώσει τα 840 ευρώ των 2 προηγούμενων εβδομάδων συν τα 420 ευρώ της νέας εβδομάδας.

Τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε βάθος μηνών
 
Οι τράπεζες έχουν προτείνει πλήρη άρση πλήρη απελευθέρωση των περιορισμών στην ανάληψη των μετρητών από τον Ιούνιο του 2016 αλλά αυτός ο στόχος είναι ανέφικτος και πάμε για μέσα 2017.  
Με βάση την πρόταση αυτή οι τράπεζες θεωρούν ότι τμηματοποιούν την διαδικασία άρσης των capital controls, δεν προκαλούν ανησυχία στο σύστημα και ταυτόχρονα επιτρέπουν σε όλους τους συναρμοδίους να δουν την πρόταση των τραπεζών με θετικό τρόπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης