Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Θα τολμήσει τη ρήξη και το πραγματικό βήμα προς τα εμπρός ο Μητσοτάκης;

Θα τολμήσει τη ρήξη και το πραγματικό βήμα προς τα εμπρός ο Μητσοτάκης;
Το στίγμα για την επόμενη ημέρα διαμορφώνει το συνέδριο της ΝΔ
Σήμερα το απόγευμα αρχίζει το 10ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ σε μια χρονική στιγμή ιδιαίτερης σημασίας τόσο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και για την χώρα.
Είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τον κ.Μητσοτάκη να τολμήσει και να κάνει μερικά ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός.
Τόσο για την αξιοπιστία της ΝΔ όσο και για το δικό του πολιτικό μέλλον.
Μόλις πριν μερικούς μήνες η ΝΔ, και έχοντας χάσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε έναν χρόνο, εμφάνιζε σημάδια αν όχι διάλυσης, τουλάχιστον απαξίωσης.
Έμοιαζε ένα κόμμα χωρίς ιδεολογική κατεύθυνση, χωρίς στίγμα, χωρίς προορισμό, χωρίς πολιτικό αφήγημα, με εσωκομματικές κόντρες, έχοντας παράλληλα χάσει κάθε επαφή όχι μόνο με την κοινωνία αλλά και με παραδοσιακούς ψηφοφόρους του.
Από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν και ανέλαβε την αρχηγία, ο κ.Μητσοτάκης κατάφερε να κάνει ένα εντυπωσιακό comeback.
Συμμάζεψε τα «συντρίμμια», έβαλε μια τάξη στο εσωτερικό του κόμματος (το απέδειξε και με το φιάσκο της ΟΝΝΕΔ) και εκμεταλλευόμενος την φθορά της κυβέρνησης, ανέπτυξε μια επιχειρηματολογία που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φέρνουν τη ΝΔ μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο καταλληλότερο για πρωθυπουργό σε σχέση με τον κ.Τσίπρα.
Το αποτέλεσμα είναι μεν θετικό αλλά μέχρι να καταστεί και επιτυχημένο, έχει ακόμα να διανυθεί αρκετός ακόμα δρόμος.
Διότι μπορεί μέλημα του κ.Μητσοτάκη να είναι η οργανωτική ανασυγκρότηση της ΝΔ (βήμα απαραίτητο) προκειμένου να καταστεί ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά απώτερος στόχος είναι να βάλει τα θεμέλια για την ολική επαναφορά της ΝΔ στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.
Η ΝΔ εξακολουθεί να κουβαλά τα βαρίδια του παρελθόντος, τα κακώς κείμενα των προηγούμενων γαλάζιων κυβερνήσεων και τον «βραχνά» ότι αποτέλεσε τον ένα εκ των δύο πυλώνων του δικομματισμού που φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση.
Είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που είχαν ως αποτέλεσμα να αποξενωθεί σταδιακά το κόμμα από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.
Με το συνέδριο ο κ.Μητσοτάκης έχει τη μοναδική ευκαιρία να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο.
Διότι αφενός θα πρέπει να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό, ειλικρινές και πειστικό πολιτικό σχέδιο για την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση.
Χωρίς φανφάρες, εντυπωσιασμούς και κάθε είδους λαϊκισμό, χωρίς ανέξοδες υποσχέσεις και ανεδαφικές προτάσεις, όπως είναι για παράδειγμα αυτή των πρόωρων εκλογών.
Αφετέρου θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με το ίδιο το παρελθόν του κόμματος του και τις προηγούμενες «γαλάζιες» ηγεσίες.
Σταθερά βήματα προς τα εμπρός χωρίς αυτοκριτική, χωρίς απόδοση των ευθυνών για τα πεπραγμένα τόσο της κυβέρνησης Καραμανλή όσο και της κυβέρνησης Σαμαρά δεν μπορούν να γίνουν.
Απαιτείται πολιτική τόλμη, ευθύτητα αλλά και παραδοχή των μεγάλων πολιτικών λαθών που έγιναν από τις προηγούμενες διακυβερνήσεις της ΝΔ.
Με αυτόν τον τρόπο ο κ.Μητσοτάκης θα δώσει αν μη τι άλλο ένα στίγμα πολιτικής υπευθυνότητας, το οποίο θα δείξει ότι ούτε τη σύγκρουση με τα κακώς κείμενα και τα βαρίδια του παρελθόντος φοβάται ούτε υποσχέσεις και ψέματα μοιράζει, έχοντας πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας.
Θα το τολμήσει;

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης