Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Cebr: Η αναιμική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί - Κίνδυνοι λόγω QE της ΕΚΤ - Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις

Cebr: Η αναιμική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί - Κίνδυνοι λόγω QE της ΕΚΤ - Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις
Η δυναμική των νομισματικών κινήτρων για την τόνωση της οικονομίας και την ενίσχυση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη έχει φτάσει στα όριά της
Την εκτίμηση ότι η ανάκαμψη με αναιμικούς ρυθμούς στη ζώνη του ευρώ θα συνεχιστεί, διατηρεί η δεξαμενή σκέψης Κέντρο Οικονομικής και Επιχειρηματικής Έρευνας (CEBR), τονίζοντας ότι τα μέτρα τόνωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μόνο μικρή ανακούφιση μπορούν να επιφέρουν, εφόσον δε συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις.
Αναλυτικότερα, οι αναλυτές του Cebr, επιχειρούν να λάβουν θέση στη σύγκρουση Γερμανίας - ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική της τελευταίας.
Αναγνωρίζουν ότι ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι από την υπερβολική εξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τη χαλαρή νομισματική πολιτική, ενώ σημειώνουν πως η συνεχής χαλάρωση αυτής της πολιτικής, με στόχο την τόνωση της οικονομίας, δεν είναι ένα βιώσιμος δρόμος ανάκαμψης για την Ευρωζώνη.
Όπως αναφέρουν, η δυναμική των νομισματικών κινήτρων για την τόνωση της οικονομίας και την ενίσχυση του πληθωρισμού έχει φτάσει στα όριά της, ενώ δεν έχουν έρθει ακόμα στο τραπέζι πιο αποφασιστικά μέτρα, όπως η «ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο».
Επιπλέον, τα ανεξερεύνητα νερά της «άπειρης ποσοτικής χαλάρωσης» και των αρνητικών επιτοκίων θα μπορούσαν να εγκυμονούν ακούσιες αρνητικές συνέπειες που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, σύμφωνα με τους αναλυτές του Cebr, οι οποίοι άλλωστε επισημαίνουν ότι οι πολιτικές αυτές έχουν λόγο που χαρακτηρίζονται «αντισυμβατικές».
Ωστόσο, προσθέτουν στη συνέχεια, όπως και ο Mario Draghi τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, η ΕΚΤ δεν είναι η μόνη που πειραματίζεται με αυτά τα μέτρα.
Αντίθετα, η ΕΚΤ προσχώρησε καθυστερημένα στο «κόμμα του QE» και στην προσπάθεια να χαλαρώσει την πολιτική της γενικότερα.
Επίσης, δεδομένης της εντολής που έχει να συνεχίσει να «κυνηγά» τη σταθερότητα των τιμών και να συμβάλλει στον στόχο της ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης της Ε.Ε., η ΕΚΤ δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την απόφασή της να χαλαρώσει την πολιτικής της.
Ειδικότερα, αν λάβει κανείς υπόψιν την ανεπαρκή ανταπόκριση από τους άλλους μοχλούς οικονομικής διαχείρισης: τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Καταλήγοντας, οι αναλυτές του Cebr διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η αναιμική ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί, καθώς οι πολιτικές τόνωσης της ΕΚΤ μόνο προσωρινή και αργή ανακούφιση μπορούν να προσφέρουν, όσο δεν συνοδεύονται από υποστηρικτικές δημοσιονομικές πολιτικές από τα κράτη-μέλη που μπορούν να τις εφαρμόσουν.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης