Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fundstrat: Οι Αμερικανοί απεχθάνονται τόσο πολύ την αγορά που «ξεφορτώθηκαν» μετοχές αξίας 2 τρισ. δολ.

Fundstrat: Οι Αμερικανοί απεχθάνονται τόσο πολύ την αγορά που «ξεφορτώθηκαν» μετοχές αξίας 2 τρισ. δολ.
Όταν οι απλοί επενδυτές πλήττονται από υφέσεις τόσο μεγάλες όσο η τελευταία, χρειάζεται περισσότερος χρόνος από ότι συνήθως για να επιστρέψουν και πάλι στην αγορά
Με βάση το πως επενδύουν οι Αμερικανοί, φαίνεται ότι ο μέσος πολίτης πραγματικά μισεί το χρηματιστήριο.
Ο επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας έρευνας και ανάλυσης Fundstrat, Tom Lee, περιγράφει το πόσο πολύ, σε σημείωμά τους προς τους πελάτες της εταιρείας του την Παρασκευή 22 Απριλίου.
«Τα νοικοκυριά γενικά δεν αγοράζουν μετοχές από το 2007», γράφει ο Lee.
«Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στον παρακάτω πίνακα.
Όπως αποδεικνύεται, υπήρξε σημαντική ρευστοποίηση μετοχών, ιδίως στο σκέλος της άμεση ιδιοκτησίας».
Σημαντικός λόγος για αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι ότι οι Αμερικανοί έχουν «καεί» δύο φορές στο χρηματιστήριο από το 2000.
Ο Lee επισημαίνει ότι από το 2007 τα νοικοκυριά έχουν υπάρξει καθαροί πωλητές μετοχών και έχουν μειώσει τα ποσά των τοποθετήσεών τους στις μετοχές κατά 18,6% από τότε.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ρευστοποίηση στην ιστορία, η οποία ξεπερνάει και το 10% της ρευστοποίησης που συνέβη στη δεκαετία 1979-1989, η οποία προηγήθηκε της μαζικής εισροής κεφαλαίων στην αγορά και τις μετοχές στη δεκαετία του 1990», επισημαίνει ο αναλυτής.

Screen Shot 2016 04 22 at 8.19.20 AM

Ακόμη ένας λόγος που επικαλείται ο Lee είναι ότι το ανθηρό κομμάτι των επαναγορών μετοχών, οι οποίες έχουν υπάρξει η μεγαλύτερη καθαρή πηγή ζήτησης για μετοχές από την ύφεση και μετά.
«Η μεγαλύτερη υποχώρηση έχει προέλθει από την άμεση ιδιοκτησία μετοχών (συνολικά 2 τρισ. δολ.) και αυτό αντικατοπτρίζει τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών από τις αμερικανικές εταιρείες», γράφει ο Lee.
«Βασικά οι εταιρείες τόσο καιρό αγόραζαν τις μετοχές των νοικοκυριών.
Ο μόνος τομέας όπου υπήρξαν αγορές είναι τα ETFs εγχώριων μετοχών».
Σύμφωνα με τον Lee, αυτό θα αλλάξει, δίνοντας ελκυστικές αποτιμήσεις και «την τάση της άγριας μεταστροφής», η οποία με τη σειρά της θα βοηθήσει τις μετοχές να κινηθούν υψηλότερα.
Το πρόβλημα είναι, όπως έχουν δείξει μελέτες, ότι όταν οι απλοί επενδυτές πλήττονται από υφέσεις τόσο μεγάλες όσο η τελευταία, χρειάζεται περισσότερος χρόνος από ότι συνήθως για να επιστρέψουν και πάλι στην αγορά.
Όπως και να εξελιχθεί η κατάσταση από εδώ και πέρα, σε αυτό τον κύκλο της αγοράς είναι ξεκάθαρο ότι οι Αμερικανοί απεχθάνονται το χρηματιστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης