Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προβληματισμός Renzi μετά τις δηλώσεις ανώτατου δικαστή ότι οι Ιταλοί πολιτικοί δεν σταμάτησαν ποτέ να κλέβουν

Προβληματισμός Renzi μετά τις δηλώσεις ανώτατου δικαστή ότι οι Ιταλοί πολιτικοί δεν σταμάτησαν ποτέ να κλέβουν
Oι εξουσίες των δικαστών στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, έγιναν ασθενέστερες, μετά τη νομοθεσία Berlusconi
Για πρωτοφανή επίπεδα διαφθοράς μεταξύ των πολιτικών έκανε λόγο ένας από τους ανώτερους δικαστές της Ιταλίας, πυροδοτώντας πολιτική θύελλα για το ρόλο της δικαιοσύνης στη χώρα.
Ο Piercamillo Davigo, Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Δικαστικών της Ιταλίας, σε συνέντευξή του, στην Corriere della Sera δήλωσε ξεκάθαρα ότι «οι ιταλοί πολιτικοί δεν σταμάτησαν ποτέ να κλέβουν, σταμάτησαν όμως να ντρέπονται γι αυτό. Τώρα ζητούν με πείσμα το δικαίωμα να κάνουν ότι έκαναν με μυστικότητα».
Οι δηλώσεις του έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση του Matteo Renzi καθώς η Ιταλία είναι στην 61η θέση στη λίστα διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2015 κατατασσόμενη δεύτερη από το τέλος, μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και πάνω μόνο από τη Βουλγαρία.
Ο Ιταλός δικαστής υποστήριξε επίσης, ότι οι εξουσίες των δικαστών για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, έγιναν ασθενέστερες, μετά τη νομοθεσία που ψήφισε η κυβέρνηση του κεντροδεξιού, Sylvio Berlusconi, αλλά και κεντροαριστερών ηγετών, όπως, ο Matteo Renzi με αποτέλεσμα η διαφθορά να είναι σήμερα χειρότερη από αυτήν του 1992.
Ο δικαστής Piercamillo Davigo, έγινε γνωστός τα χρόνια εκείνα, όταν ήταν ένας από τους εισαγγελείς του Μιλάνου, που ηγήθηκαν της επιχείρησης εισαγγελικής έρευνας "Καθαρά Χέρια” κατά της διαφθοράς, που ξεθεμελίωσε ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός δε σχολίασε τη συνέντευξη του δικαστή, ο οποίος σήμερα δέχτηκε τα πυρά των συμμάχων του Renzi στο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και άλλων κομμάτων που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, στη γειτονική χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης