Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την Τράπεζα Κύπρου σε Β- και την Ελληνική Τράπεζα σε Β

Fitch: Αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την Τράπεζα Κύπρου σε Β- και την Ελληνική Τράπεζα σε Β
Σταθερό το outlook και για τις δύο τράπεζες - Ψηλά ο δείκτης των NPEs, αλλά βαίνει μειούμενος
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τόσο της Τράπεζας Κύπρου όσο και της Ελληνικής Τράπεζας προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων Fitch Ratings, αφότου την Παρασκευή 22 Απριλίου επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, η Τράπεζα Κύπρου αναβαθμίστηκε από CCC σε Β- και η Ελληνική Τράπεζα από Β- σε Β.
Το outlook και για τις δύο τράπεζες παραμένει θετικό.
Στα σχόλιά του, οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης επισημαίνουν ότι αυτές οι κινήσεις οφείλονται στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι οποίες θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν το πολύ υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών επίσης βελτιώνεται, μετά την ολοκλήρωση του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας το Μάρτιο του 2016 και οι καταθέσεις στο σύστημα παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές μετά την άρση των capital controls, τον Απρίλιο του 2015.
Παράλληλα, όμως, η Fitch τονίζει ότι οι δύο τράπεζες παραμένουν σε μη επενδυτική βαθμίδα, επειδή η κεφαλαιοποίηση τους εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην εξαιρετικά αδύναμη ποιότητα ενεργητικού τους.
Η εσωτερική τους ικανότητα παραγωγής κεφαλαίου είναι επίσης αδύναμη.
Τέλος, ο οίκος σημειώνει ότι δεν υπάρχει προοπτική για άλλη αναβάθμιση στο εγγύς μέλλον, λέγοντας ότι πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της βελτίωσης της προσπάθειας της ανάκτησης δανείων.
Εξειδικεύοντας, οι αναλυτές της Fitch επισημαίνουν τα εξής:
Ως αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα τα τελευταία τρία χρόνια, οι δύο τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε εξαιρετικά μεγάλα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝΡΕs), που αντιπροσώπευαν το 62% των χορηγήσεων για την Τράπεζα Κύπρου και το 56% για την Ελληνική στο τέλος του 2015.
Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το 2015 ήταν μια κρίσιμη καμπή για την ποιότητα του ενεργητικού των εν λόγω τραπεζών, καθώς παρουσίασαν υποχώρηση κατά το Β' εξάμηνο του 2015.
Την ίδια στιγμή, η σύνθεση των ΝΡΕs επίσης βελτιώνεται, καθώς ένα μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά ανακτώνται.
Και οι δύο τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά τις προβλέψεις τους και στο τέλος του 2015 είχαν αποδεκτούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με βάση τη Fitch (12,1% για την Τράπεζα Κύπρου και 13,4% για την Ελληνική).
Στο τέλος του 2015 η Ελληνική είχε λόγο δανείων/καταθέσεις 66%, ενώ για την Κύπρου ο λόγος ήταν αρκετά υψηλός, στο 159%.
Η Τράπεζα Κύπρου στηρίζεται στα κεφάλαια του ELA, ωστόσο έχει προοδευτική μείωση αυτή της εξάρτησης και περιμένουμε αυτή η τάση να συνεχιστεί το 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης