Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: «Φυγή» ξένων επενδυτικών κεφαλαίων 538 δισ. δολ. από την Κίνα αναμένεται το 2016

Reuters: «Φυγή» ξένων επενδυτικών κεφαλαίων 538 δισ. δολ. από την Κίνα αναμένεται το 2016
Όλα φαίνεται να εξαρτώνται από την ικανότητα και τη θέληση της κινεζικής κυβέρνησης να ελέγξει τη διολίσθηση του νομίσματος της χώρας
Διεθνή επενδυτικά κεφάλαια 538 δισ. δολαρίων ΗΠΑ αναμένεται να «διαφύγουν» από την Κίνα κατά τη διάρκεια του 2016, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Χρηματο-Οικονομικού Ινστιτούτου (IIF).
Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η εκροή διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων από την Κίνα που αναφέρει το IIF θα ήταν περίπου 20% μικρότερη της αντίστοιχης που καταγράφηκε το 2015 - 674 δισ. δολάρια - όμως ενδέχεται να αυξηθεί σε περίπτωση που αναδυθούν εκ νέου οι ανησυχίες των επενδυτών για ενδεχόμενη «άτακτη» υποχώρηση της συναλλαγματικής αξίας του κινεζικού γιουάν (renminbi).
Το μέγεθος της εκροής επενδυτικών κεφαλαίων από την Κίνα έχει τη δύναμη να επηρεάσει τις επενδυτικές ροές προς και από τις περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες, λόγω του μεγέθους της, που οξύνει τη συναλλαγματική διακύμανση.
Όλα φαίνεται να εξαρτώνται από την ικανότητα και τη θέληση της κινεζικής κυβέρνησης να ελέγξει τη διολίσθηση του νομίσματος της χώρας, η οποία αν είναι έντονη, τότε αναμένεται ότι θα αναβιώσει η αναταραχή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και θα ακολουθήσει ένας κύκλος ανταγωνιστικών υποτιμήσεων σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες, ιδίως σε αυτές που διατηρούν στενές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.
Σύμφωνα με το Reuters, προς το παρόν οι εκροές από την Κίνα δείχνουν να επιβραδύνονται - σε περίπου 35 δισ. δολ. τον Μάρτιο 2016 ή σε 175 δισ. δολ. από την αρχή του έτους - σε επίπεδο κατώτερο του αντίστοιχου για το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Στην Κίνα αντιστοιχούσε σχεδόν το 30% των συνολικών ξένων κεφαλαιακών εισροών 3,6 τρισ. δολ. σε αναδυόμενες οικονομίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2000 και 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης