Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Οι μεγάλες πετρελαϊκές έχασαν 200 δισ. κεφαλαιοποίησης το 2015, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά

CNBC: Οι μεγάλες πετρελαϊκές έχασαν 200 δισ. κεφαλαιοποίησης το 2015, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά
Με αγωνία αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα Α' τριμήνου - Ποιες εταιρείες κινδυνεύουν περισσότερο
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει πάνω από τα 40 δολ./βαρέλι από τα εντυπωσιακά χαμηλά 12 ετών που κατέγραψαν νωρίτερα μέσα στο 2016, αλλά οι προοπτικές για τα κέρδη των μεγάλων πετρελαϊκών παραμένουν ζοφερές.
Οι μεγαλύτερες «καθετοποιημένες» πετρελαϊκές εταιρείες -εκείνες που δραστηριοποιούνται και με την έρευνα και εξόρυξη και με τη διύλιση- έχουν αρχίσει να κλείνουν το χάσμα μεταξύ των δαπανών και των εσόδων, εξαιτίας της μείωσης του κόστους και των απολύσεων εργαζομένων.
Αλλά τα κέρδη τόσο από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου όσο και από τις μικρότερες θα αντικατοπτρίζουν τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, καθώς και τη σταδιακή εξάλειψη του οφέλους από τις δραστηριότητες διύλισης.
Οι αναλυτές περιμένουν και πάλι απότομη πτώση των κερδών και των εσόδων.
Έξι από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες, οι Chevron, Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, ConocoPhillips, BP και Total, έχασαν συνολικά περισσότερα από 200 δισ. κεφαλαιοποίησης το περασμένο έτος, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC.
Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015, η BP ανέφερε τις χειρότερες ετήσιες ζημίες της εδώ και δύο δεκαετίες.
Η Chevron ανακοίνωσε την πρώτη τριμηνιαία πτώση κερδών της έπειτα από 13 χρόνια.
Η ConocoPhillips ανακοίνωσε ζημίες μεγαλύτερου του αναμενομένου και μείωσε το μέρισμά της κατά τα δύο τρίτα.
Τα τριμηνιαία κέρδη της Exxon Mobil βυθίστηκαν επίσης, αλλά ο ενεργειακός γίγαντας ξεπέρασε τους ανταγωνιστές του, χάρη σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή επίδοση στον τομέα των χημικών δραστηριοτήτων της.
Ο διευθυντής έρευνας μετοχών στην Cowen and Co., Sam Margolin, είπε ότι θα είναι άλλο ένα σκληρό τρίμηνο για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά οι μετοχές φαίνεται ότι ακολουθούν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια για περικοπή δαπανών και εξόδων, γι' αυτό η έμφαση θα δοθεί στα εμπορεύματα και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας στους τομείς με το χαμηλότερο κόστος», είπε στο CNBC.
Σε σημείωμα της, η Cowen τονίζει ότι οι μεγάλες εταιρείες λογικά θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τα μερίσματά τους μέχρι το 2017, καθώς οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων ανακάμπτουν και οι εταιρείες συνεχίζουν να γίνονται πιο αποτελεσματικές, να μειώνουν τα κόστη και να πωλούν περιουσιακά στοιχεία.
Η εταιρεία βλέπει τις ελεύθερες ταμειακές ροές να βελτιώνονται και ότι η βιομηχανία θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό μέχρι τα μέσα του 2017.
Από την πλευρά της, η εταιρεία Piper Jaffray αναμένει ότι οι καθετοποιημένες εταιρείες πετρελαίου θα σημειώσουν πρόοδο στην προσπάθειά τους οι ταμειακές τους ροές να καταστούν ουδέτερες, ή αλλιώς να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους με τα έσοδα από εργασίες.
Η εταιρεία πιστεύει ότι τώρα χρειάζονται το πετρέλαιο να κινηθεί κατά μέσο όρο στα 58 δολ./βαρέλι το 2017, χαμηλότερα δηλαδή από την προηγούμενη εκτίμηση για 73 δολ./βαρέλι, προκειμένου να επιτύχουν αυτό το στόχο.
Αλλά η Piper προειδοποιεί επίσης ότι η αδυναμία των ταμειακών ροών θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκπλήξεις αυτό το τρίμηνο, ιδίως στην περίπτωση της Chevron, της ConocoPhillips και της Hess.
Οι προβλέψεις της εταιρείας για τα κέρδη ανά μετοχή και για τις ταμειακές ροές ανά μετοχή για τη βιομηχανία κινούνται αντίστοιχα κατά 6% και 7% χαμηλότερα από το μέσο όρο όλων των προβλέψεων.
Οι αναλυτές προειδοποιούν επίσης για τις δυσμενείς εξελίξεις στις επιχειρήσεις διύλισης.
Τα περιθώρια κέρδους στη διύλιση ανέβαιναν στην αρχή της ύφεσης, καθώς η τιμή του πετρελαίου, που αποτελεί την πρώτη ύλη για τη βενζίνη και το ντίζελ, έπεφτε.
«Ένα από τα βασικά θέματα αυτό το τρίμηνο είναι πιθανό να αποδειχθεί η έκθεση προς το τελευταίο κομμάτι της αγοράς, με τα περιθώρια διύλισης να βρίσκονται σε πιο "φυσιολογικά" επίπεδα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια αυτού του πτωτικού κύκλου για το πετρέλαιο», τονίζεται σε έκθεση της RBC Capital Markets.
«Για το 2016, με βάση την εκτίμησή μας για μία μέση τιμή πετρελαίου της τάξης των 43 δολ./βαρέλι, υποθέτουμε ότι κάποια από τα πρώτα κομμάτια της παραγωγής (έρευνα, εξόρυξη) και της δραστηριότητας των καθετοποιημένων βιομηχανιών θα μπορούσαν να είναι ζημιογόνα, γεγονός που καθιστά τα κέρδη από τα τελευταία στάδια της βιομηχανικής δραστηριότητάς τους (επεξεργασία, διύλιση) ακόμη πιο σημαντικά, κατά την άποψή μας».
Η RBC τονίζει ότι οι Chevron, Repsol και BP είναι οι πιο εκτεθειμένες στα αδύναμα περιθώρια διύλισης, ενώ οι Statoil και Eni είναι οι λιγότερο εκτεθειμένες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης